torsdag 1. mai 2008

Mai has arrived



Våren er offisielt i gang. I dag er hagen klargjort, (nja det er vel å ta hardt i..) -men vi har iallefall startet! Vi har over ett mål hage, og det er ganske mye når man bor midt i en by og i tillegg ikke er særlig flink med hagearbeid! Her er det MYE luking å ta igjen....



Dette er årets første rhododendronblomster. De dyprosa kommer først, så kommer de lyserosa og tilslutt de lyslilla. Rhododendron trives godt i vestlandsklima med mye regn og sur jord, og vi har flere busker i hagen her!



I den ene delen av hagen blomstrer smørblomster, og overalt popper det løvetann opp. Vi har fjernet løvetann i mange timer i dag. De gror villig, enten det er på grus eller betong;)


Denne ugressplanten vokser også som gress hos oss. Kanskje noen av dere aner hva disse grønne bladene heter? De har LANGE røtter, og i løpet av et sekund (omtrent) har de spredd seg overalt. Det kommer til å bli en hard kamp for å få bukt med disse ugressplantene, men jeg håper at det vil gå med jevn innsats!


Når vi først er inne på kjedelige ting. Etter mange timers innsats i hagen, kan vi slå fast at vi ikke har sett en eneste brunsnegl. Sneglehus-snegler med tigermønster har vi derimot nok av. Min sønn har samlet en halv bøtte, og flyttet bøttegjengen langt vekk fra oss. Hmmm-kanskje vi skulle malt sneglehusene med rosa neglelakk for å se hvor mange som kom tilbake?


Hele dette bedet var fyllt til randen med ugress og store busker tidligere i dag, men nå preges det helst av snøklokkerester.... Hva gjør man med de lange grønne tustene når snøklokkene har blomstret av forresten? Dette bedet har en solrik og lun plass, og jeg har bestemt meg for å prøve å få dette til å bli et koselig Trine bed med stauder og sommerblomster!

Herr Emmeline sitt plommetre står vindskjevt i hagen, og har begynt å blomstre:) Man trenger ikke se på dette med et halvt øye engang, for å skjønne at man ikke kan lene seg til dette treet under en fødsel. Beklager blondekledde høygravide forbipasserende damer; Dette er nok det eneste fruktreet jeg har, og Herr Emmeline vil trolig nekte dere å komme i nærheten på grunn av treets forkjærlighet for å legge seg ned så snart det får en anledning!



Faren til plommetreet bruker som vanlig mye energi på å bekymre seg. Han mener at det er for kaldt for at blomstene blir bestøvet. Hva skal vi gjøre? Tilkalle vårens første bisverm??
Herr Emmeline maser om og om igjen om denne bestøvingen, uten at jeg kan gi noen gode bestøvningssvar! Fjorårets vannvittige plommehøst har tydeligvis gikk mersmak! Samtidig har han visst glemt at plommetreet var uten plommer i seks år før det endelig bar frukter...


Nå sitter jeg her og er fornøyd med dagens innsats. For å toppe det hele, har jeg satt meg fore at jeg skal sy sammen det evigvarende ting-tar-tid-teppet! Ha en fin dag i morgen, enten du skal på jobb, eller er i gang med helgen allerede:)

Gardening is not my passion, but with a bit of effort, the garden can become a relaxant place! Today I have worked all day in my garden, removing weed and prepared for springtime in the sun.

25 kommentarer:

Solveig sa...

Heihei! Du er heldig som har så deilig hage, men innrømmer at jeg ikke misunner deg den lukingen akkurat i Bergen, det gror fort fort!

Nydlig sitteplass for evighetsarbeidet, forresten!

Mummimamma sa...

Der er du jo!
Har akkurat sendt deg en mail.

Hehe, syns det er smålig av dere å ikke låne bort plommetreet til fødende kvinner i hvit blondekjole.

For en flott hage dere har, og det må være deilig med så stor plass.
Men jeg misunner dere heller ikke lukingen. Godt du har 4 barn, som sikkert luker en times tid hver dag :)

Kos deg videre i denne deilige langhelga!
Klem

Nyperosa sa...

Hey,
hva skjer ?
Null, zero
kommentar... !

Vel, vel
her kommer ett : )

Det var veldig
betryggende å høre
at det tok 6 år
før det ble plommer
på det vindskjeve treet.
Da skal jeg ikke
sage ned mitt enda : )

Jeg sprayer og maler
Rondup på gåselabb`en.
Bruk hansker og
merk den dreper alt !!!
( altså spray forsiktig ! )

Fine hage bilder : )

Au revoir.

Anitas hus sa...

Så flinke dere har vært da. Her har det regnet i hele dag så dagen har blitt brukt til rengjøring på soverommet. Men de har jo lovt oss pent vær i helgen og det hadde smakt godt, da blir det nok hagearbeid her også.

Ha en fin helg!

Anniche ♥ Annas Rom sa...

Så fantatstisk hage du har ! Ser det vokser like ivrig der som i min ....men i følge Vivian Og Lonnie så skal det jo vokse litt vilt ...så jeg får se hvordan det går , hehehe!!!!

Hege sa...

Hehe, no reddet du kvelden min med endå et artig innlegg :)
Syns litt synd på meg sjøl som har vært på jobb idag nemlig...
Tror de grønne greiene i hagen din heter haneføtter på godt bergensk. Og de formerer seg fortere en smitter (beklager hvis eg fornærmer nokken her).
Og hvis eg nokken gang blir gravid igjen så lover eg å holde meg laaangt unna plommetreet ditt!!

Bo med Lena sa...

Så herlige vårbilder!! Jeg har sendt ungene ut på slavearbeid idag... til og med naboens barn har jeg slavet rundt... på SNEGLEJAKT!! Og de fant mange! Små og naive som de ennå er synes de det var kjempemorro å få opplæring i sneglejaktens kunst, og utstyrt med hver sin bøtte med salt og pølseklype plukket de ivrig i regnet.

Dette skal jeg fortsette med! Hvis de begynner å nøle skal jeg bestikke dem med 1 krone pr snegle.

God fredag til dere :)

Sologbolig sa...

For ein stor og deilig hage, men som du sier så krever det også mye luking .... og det er jo det kjedeligste. Jobba i hagen i går, men i dag har det duskregnet. Nå lovet "værdamen" bra vær i morra så da er det bare å håpe. Eg har fri i morra og gleder meg. Ha ei fortsatt fin helg du også!

Olstad sa...

Åhhh så flink du er som holder på i hagen. Jeg synes det er så fint med fine hager, men jeg er ikke noe til å holde på...

Men enn så lenge har akkurat snøen gått og vi kan konstatere at vi burde begynne å gjøre noe i hagen.

Hulda sa...

Ja, tenke at det er mai. :) Deilig! Fine hagebilder du viser, likte sitteplassen. Koselig stue dere har.

BO sa...

Du har fått djevelklo eller gåselabb i hagen! Kjekke nyheter for deg på morgonkvisten! Eg foretrekk å kalla det djevelklo,ettersom dei veks med ekstrem fart, og einaste måte å få dei vekk er å luka alt vekk! Dvs. alle lange røter, alle pittesmå røter... Berre for å gleda deg meir, du må luka, luka og luka!
Djevelkloa i vår hage har overtatt eit heilt bedd, enda svigermor (hageentusiast) endevendte det beddet i fjor. Nå er det ingen planter der, men eit nydelig grønt djevelkloteppe!
Ha ei kjekke lukehelg! :-)

Anonym sa...

Så utrolig flott kosekrok du har!
Hagen din ser lovende ut den også. Hvis du savner å ha brunsnegler, kan du sikkert få en bøtte fra meg. Jeg har en padde også, hvis du vil ha. Og klegg.

Jeg synes hage på vestlandet er en utfordring i forhold til østlandet. Eneste fordelen er at plenen ikke trenger å klippes 2 ganger i uken, her i Bergen. Herlig! Men jeg elsker rhododendron da! Har flere av de, og de er så fine!

Vet ikke hva det er som vokser i plenen din, men det kan sikkert fjernes med Roundup:)

Jeg er så heldig at jeg har en svigerfar som er gartner, bare så synd at han bor på Østlandet.

Jeg burde luket bedene mine selv, for nå har ugresset tatt helt overhånd. Får ta noen timer i helgen, dersom været holder seg. Det er jo nydelig ute nå!
Men først jobb. Tuddelu!

Jill sa...

Nå er det blitt 2. mai, solen skinner byen mellom de 7 fjell.
Lykke til med sammensying av teppet og luking av Hanefot!

~ ♥ LISBETH ♥~ sa...

Hanefot hos meg djevelklo hos Bo, kjært barn har mange navn, hihi, Pyton plante og den djevelske Lisbeth gidder ikke å luke det der utysket, Gift er det eneste som hjelper!!!Tro meg , jeg har forsøkt i 17 år... så ingen skal fortelle meg at det hjelper å luke, dekke med svart plast, aviser,gleeemmesak!!!!!Misser du en millimeter av den hvite roten er den vips blitt til 100 nye planter, og skulle jeg hørt på ekspertene , som jeg ikke gjør, juhuuuu!!, hadde jeg hatt en sneglehage med hanefot som pynt! Planten er spisende og noen hyggelige nonner eller munker, whatever, de skulle iallefall hatt ett kakk i hodet og en fot i ræv.... førte den til våre breddegrader fordi den er god i salat, smaker huggorm, DE BURDE SKAMMET SEG!! Har bekjempet den i min hage sånn noenlunde heldigvis.Vend hele bedet på hodet, luk vekk det du klarer rett i en bossekk( som du bærer langt vekk og ut av tomten, stå klar med Roundup og "skyt" på første lille skudd som dukker opp.Men er du i det riktige utryddingshjørnet funker det med råsterk salmiakk har jeg hørt fra mine "ikke gift elskende" naboer! Hva du skal gjøre med restene av snøklokker/løkplanter giddder jeg ikke å fortelle nå, for mye å skrive, kommer sikkert ett hageinnlegg fra meg snart med noen bilder, kan nemlig gjøres dekorativt;o)))) Ha en flott godværshelg.
Klem

Garden Angel sa...

Heeei Emmeline!
Leeenge siden sist! Altfor leeenge!
Så du har virkelig tatt et røsk i hagen du:)
Såå flink!!!
Du her på østlandet kaller vi nok ugrasset for Skvallerkål...
Info:
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER:
Gikt, revmatisme, hemoroider, åreknuter, smertende ledd, fordøyelsesbesvær, nyresykdommer, blærelidelser, hudbetennelser, forbrenninger, insektstikk og sår.

Så da er det bare å gjøre nytte av den...hehe
Skal visst inneholde mye C-vitamin også!(flirer)
Uff det ugresset har vi mer enn nok av her også!
Jeg tyr til jevnlig luking jeg da:)
Litt redd for at Roundoup eller lignende skal ta kverken på andre ting enn ugresset...
Dessuten fyller jeg beddene godt opp med blomster. Da får jo ikke ugresset så mye boltreplass:)
Stauder er veldig kjekke!!!
Masse fint å velge i, og du slipper å tømme lommeboka hvert år.
Klarer det alikevel jeg da...hihi
Klarer ikke å gå ut av et hagesenter uten favnen full av blomster;)
De snøklokkene som andre løkblomster bør nok ligge å visne til næringen har gått tilbake til løken. Det er iallefall det jeg har lært:)
Ha en fin helg Emmelinemor!
Stor klem fra meg(",)

Anita sa...

Nydelige hagebilder!! Tror jeg når været vill må på littt hagebilde jakt jeg også!! Vi plantet hekk i går i øsregnet, deilig!! Vi har også stor hage og det er jo skjønt så lenge man deler den litt opp i "rom"! Liker frodige lette bed jeg, og har det men vil ha flere;o) Trenger mannens muskel kraft for å komme igang med det store og han har litt andre prosjekter akkurat nå:o( Den heklekroken din var veldig innbydenede! Nå skal vi baek kanel stenger og boller med vaniljekrem! God helg!

husnummer30 sa...

Så härliga bilder från hagen! Vi har en stor rhododendron utanför köksfönstret, som jag bara väntar på ska börja blomma. Den du visar har verkligen en härlig färg.

Ang. de där med långa rötter. Nu har du ju fått en massa namnförslag på norska, så jag tänkte ge dig ett svenskt..."kirskål" säger vi. Svårt att bli av med, för som sagt, rötterna är så långa och svåra att få bort. Men med lite tålamod så... :-)

Ha en fin helg! //Jill.

Pulsatilla sa...

Ser Garden Angel har kommet meg i forkjøpet og identifisert det østlandske navnet på ugresset, skvallerkål. Det er ikke lett å bli kvitt, nei. Jeg har nå en hage fri for skvallerkål etter å ha slitt med problemet i mange år. Løsningen? Jeg flyttet...

Ser misunnelig på vestlands-rhododendron som blomstrer. Jeg har en fantasi om vakre rhododendron under kjøkkenvinduet. Ja, jeg vet, i Bergen ville det vel vært et svare strev å hindre at den dekket hele vinduet. Her er jeg i ferd med å gi opp håpet om at den noensinne vil komme opp til vannbrettet.

Ønsker deg en strålende mai!

Anonym sa...

Snøklokkene og andre løkvekster med mye lange blader blir veldig dekorative hvis man "deler" bladene i to og knyter en knute. De skal ikke klippes altså :) All næringen vil de ha tilbake i løken.

Tone Yvonne sa...

Så utrolig deilig hage dere har!!

Her i huset prøver vi å få kontroll over boden - den er knøtt liten og rommer ingen ting.... Ute øser det ned - nevnte jeg at jeg IKKE bor i Bergen????

Kos dere i hagen og nyt utsikten!! Er spendt på ting-tar-tid teppet ditt :o)

Ha en riktig god Fredag

chevostar sa...

Flotte hagebilder du viser i dag emmeline!

Er nok ikke bare du som har løvetann i hagen din... jeg og!

Ha en flott helg! PS jeg har ikke planer om å låne plommetreet til herr emmeline..

Huset på toppen sa...

Så koselig å få se alt det fine som spirer og gror i hagen din.Men samtidig er det utrolig irriterende å se alt ugress som spirer og gror nå på våren.., grrrr. Så du gjør rett i å kos deg inni mellom med teppet ditt!!!

Ønsker deg en flott dag og god helg!!

Anonym sa...

Her i trondheim heter ugresset ditt skvallerkål; og ja det sprer seg med lynets hastighet! God helg!! Inkala

Lappesola sa...

Hos oss heter ugresset Svalderkål. Og finner du ut hvordan man blir kvitt det, ja da kan du bli rik på å selge hemmeligheten. Jeg tror ikke det hjelper å asfaltere en gang for å bli kvitt det. Men det går an å holde det noenlunde i sjakk med bruk av gift. Lykke til.

Hilsen Sol

Mita`s hjørne sa...

Heisann...
Utrolig mange flotte bilder fra hagen deres, er jo en hærlig tid nå framover - joda, jeg nyter finværet innendørs, men titter jo ut av og til...
Her har vi sett disse ekle sneglene ja - kan trygt si naboene kunne være glad for at jeg ikke hadde stemme da jeg oppdaget de - jeg kan rett og slett ikke fordra disse slimete skapningene... du kan tro det er et syn når jeg går barbent på plenen om sommeren - ser meg godt om før jeg setter foten ned...

Ha en koselig kveld og helg...

Related Posts with Thumbnails