tirsdag 8. mars 2011

Kaldheving på kvinnedagenPå min jakt etter den perfekte brødoppskrift, har jeg enda ikke funnet det riktige formularet. I går prøvde jeg en oppskrift fra Arne Brimi uten at brødjubelen sto i taket av den grunn! I dag har jeg derfor bestemt meg for å bevege meg over på ukjente jaktmarker! Vi snakker om det mystiske fenomenet kaldheving.


Emmeline har faktisk kun erfaring fra kaldhevingsfeltet en gang tidligere, da hun jobbet som lærer. Det var desember og noen lure sjeler hadde kommet opp med den glitrende ideen at Emmeline sitt trinn skulle få ansvar for å lage lussekatter til 360 barn og 60 voksne. Vi snakker 450 lussekatter som skulle være varme og nybakte i små søte kurver klokken 08.30 om morgenen. Vi snakker fire knøttsmå hybelkomfyrer på heimkunnskapen. Vi snakker om sikringer som gikk hvert annet minutt. Vi snakker om å trosse tyngdekraften og mere til. Det var sånn at jeg kjente hvordan stresset kom krypende bare ved tanken. 

NULL PROBLEM sa Emmelines makker og kollega--en middelaldrende herremann som likte utfordringer i hverdagen. Vi lager deigen dagen før, og setter den til kaldheving. For den som ikke baker så ofte, kan det å lage en bolledeig til 450 lussekatter høres ut som en enkel og grei liten sak. Det er det ikke. Derfor bestemte Emmeline seg for å delegere hele kaldhevingsprosjektet til sin mannlige kollega; Mister Null Problem. Han som syns det var så innigranskogen enkelt. Jeg kan være med som assistent sa Emmeline, men du får ta kommandoen! 
 

Som sagt, så gjort. Kaldhevingskongen innkalte til bakedugnad dagen før dagen- og Emmeline stilte på heimkunnskapen sammen med forsterkninger i kategorien: "Villeste gutt fra klasserom en"! Det var deigknaing og deigkasting om hverandre, og aldri har vel Emmeline vært mer svett enn da den tyvende bakebollen sto klar på melkekjølen. 
 

Neste morgen skulle vi stille klokken 05.15 på heimkunnskapen. Etter min kollegas eminente matematiske beregning, måtte vi være i gang med å steke første brett senest klokken 06.00 om vi skulle være i havn til klokken 08.15. Da var etterheving også inkludert. Jeg var brukbart trøtt i trynet da jeg tøffet nedover til jobb klokken fem neste morgen. Det var desember, det var mørkt og det var snø. I det fjerne så jeg lysene fra heimkunnskapsrommet, og jeg skjønte at Mister Null Problem var godt i gang med baksten. 
 

Det jeg ikke var klar over, var at Mister Null Problem hadde innkalt forsterkninger også på morgenkvisten. Alle de flinkeste jentene på skolen var blitt utfordret til å stille på heimkunnskapen så tidlig som mulig. En god baker jobber best om natten, sa Mister Null Problem. Dørene til skolekjøkkenet åpnes klokken 04.00, og alle bakesvenner bør være på plass så tidlig som mulig. Med andre ord hadde småpikene stått i kø fra klokken 03.45. Noen av de små bakersvennene hadde også følge av opphavet, som gjerne ville være med på denne spennende seansen.
 

For å gjøre en lang historie kort, var Emmelines ankomst helt unødvendig. Emmeline fikk tildelt en rykende fersk bolle og en kopp kaffe, og kunne sitte pent på en stol og se hvordan 500 lussekatter ble produsert. Det var det nydeligste bakverk i manns minne. Det var julesanger og varm kakao. Det var lykke og fred på jord og natten kunne senke seg over stall og stue, uten noen form for komplikasjoner. Alt på grunn av kaldhevingen til Mister Null Problem. 
 

Moralen i denne historien er som følger: Dersom det blir krig i verden, eller du får uante problemer: Sats på kaldheving! Tilkall de villeste guttene i gaten til å kna deigen, og de snilleste pikene til å trille den ut. Legg en iskald kalkulert plan og si at det er NULL PROBLEM:) Da vil ingen utfordringer være for store og ingen for små! Da blir livet en dans på gjærdeig -anytime...


46 kommentarer:

Imy sa...

Prøv disse no-knead brødene, garanterer suksess!
http://matpaabordet.blogspot.com/2010/05/brd-fantastisk-godt-og-fantastisk.html

Bergfrua sa...

Nå har du gitt oss julestemning i februar, hvertfall meg :) Lykke til med brødbaksten!

ha en fin kveld!!

mvh bergfrua

Lene sa...

Å herregud jeg ler meg i hjel. Som lærer må jeg jo si at jeg kjenner meg igjen i denne historien. Tror det finnes mange mister Null problem i skolen, og vi trenger dem....;-). Kaldheving har jeg forøvrig aldri prøvd. Lykke til.

Alberte sa...

Jeg elsker deg!!

Refleksjon på livsvegen sa...

Hærleg!

Gratulere med dagen :-)

Fjordheim sa...

Ja det høres ut som en god plan.
Håper brødene dine smaker godt :)

Anonym sa...

foretrekker varmheving i full fart. Baker til 100 mann hver natt, da skal det i mitt hode gjøres så enkelt, og så fort som mulig :) Bruk hvilken oppskrift du vil, men begynn i "feil" ende....
varmt vann (eller melk) has i kjøkkenmaskin. vi snakker ikke 100 grader, med rundt 60 - 70, skal være slik at det er VARMT. deretter smør/margarin/olje, litt sukker + salt, etterfulgt av mel. tørrgjær til slutt

Deigen eltes i maskin ca 15 minutter. deigen skal være så fuktig, at den henger igjen helt i bunnen av bollen. heveprosessen vil være godt i gang etter 15 minutter, og skal nå brukes på direkten. Den skal ikke mellomheve, men rett fra maskinen, over på bakebord, trilles til passende emner, heves til riktig størrelse (20-40 min) og stekes :)
fra du begynner, til brødet er ferdig stekt...1 til 2 timer
Go ahead
Per Arild

- sa...

haha du er råkul Cecilie! Kaldheving is the thing!

Ragnhild S sa...

Hehehe:) jeg dauer! Utrolig artig historie!

Lykke til med kaldhevingen!

Klem

Anita sa...

Hi, hi... Jeg fikk jo riktig julestemning. Det hørtes ut som en kjekk start på Lucia feiringa, en varm lussekatt og en kopp kaffe ;)

Må bare si at det er så kjekt å lese bloggen din, blir i så godt humør!

Ha en fortsatt kjekk 8. mars!

Anonym sa...

han derre Per Arild er herved kåret til dagens helt! og du får klem for en herlig historie !!

brød og sirkus har aldri slått feil :)) håper du får til dine :))

Anonym sa...

han derre Per Arild er herved kåret til dagens helt! og du får klem for en herlig historie !!

brød og sirkus har aldri slått feil :)) håper du får til dine :))

Ruter & Hjerter sa...

Kaldheving ja.. Jeg bruker et brød som ikke trenger annet en å røres sammen og rett i ovnen i 1,5t på 180grader! Ingen mel og ingen gjær! Bra for magen OG VEKTEN!
Ligger oppskrift på siden min:)

Høytrykk sa...

Hehe, fin historie. Jeg ser for meg kaldhevingseksperten. :)

Fies notiser sa...

Gjett om jeg skal prøve dette - NO PROBLEM :-)
Tusen takk for herlig innlegg, tips og alt det der!

Anonym sa...

og forøvrig...........Setningen 'Gi oss i dag vårt daglige brød' burde fjernes fra Fadervår fordi den inneholder altfor mange karbohydrater

Per Arild

Bustenellik sa...

Og jeg som akkurat satt og gledet meg til påske, også leser jeg hos deg og gleder meg til tidlige desembermorgener i stedet!

Unknown sa...

dette så skikkelig digg ut!

Fru Glum fra Bakemyway sa...

Hei Emmeline

Som vanlig et ultramorsomt innlegg, jeg la ut oppskrift på et eltefritt brød for noen dager siden på bloggen min hvis du er interessert. Lykke til,

mvh Fru Glum

Jacta est alia sa...

For en fin historie og nydelige bilder!

Tine sa...

Du er en mester på å formidle.
Tusen takk for den fine historien :)

Pink lady sa...

Fantastisk!!

Jeg har prøvd meg på kaldheving en gang, det gikk i grunnen veldig fint! Kjekt å gjøre i helgene så er det nystekte rundstykker eller brød til frokost:)

Klem Pink lady

sylvia sa...

hei.
en fantastisk historie,
klem fra sylvia

Eva Helen sa...

Lovely!!!

Har ledd og kost meg masse på fine bloggen din!!
Takk!

- Eva Helen

Linecas have sa...

Du er herlig fra ende til annen. Artig skrevet. Igjen!
Klem!
Line-Cathrin

Kort og Søm sa...

...*ler*...veldig bra! :O)

Heidi sa...

He he. Nok et herlig innlegg fra min favorittblogger. Lurer på om jeg vet hvem denne læreren er. Du husker meg nok ikke, men jeg var vikar et år på den skolen jeg regner med du skriver fra.

Uansett. Det jeg skulle tipse deg om, ettersom du er på jakt etter perfekte brød er surdeig. Ja, jeg vet det høres skummelt ut; men du så spennende, artig og ikke minst deilig det er. Når du først har fått laget en surdeigsstarter eller to er det mest av jobben gjordt, og du kan kose deg i mange år framover. Nå har jeg lagt brødspisingen på hyllen, men vil tipse deg om denne FANTASTISKE svenske bloggen: http://paindemartin.blogspot.com/

håper du finner glede og nytte i den.

kos deg på kvinnedagen

Heidi

Tove `blogg verden sa...

Hørtes jo ut som det ikke var noen problem ja ; )!! Supert innlegg igjen Emmeline : )
Klem Tove

Anonym sa...

Halloen:) Du må absolutt kjøpe boken til Morten Schakenda- han som driver bakeriet i Lom. Fantastisk bok og nydelige oppskrifter:)Klem.

Drømmehuset mitt sa...

Kjempe morsom historie, måtte flire litt nå ja:) Har aldri hørt om kaldheving engang jeg. Men er heller ikke den som baker mest:)
Flott innlegg og lykke til med brødbaksten:)

Anonym sa...

Jeg står midt i den hverdagen du beskriver i din lussekatthistorie, med både de ville guttene og de snille pikene. En utrolig facinerende hverdag, og din historie beskrive denne hverdagen helt nydelig. Tusen takk for at du gav meg en flott lesestund.

Hilsen Trinemor

karna sa...

For et herlig innlegg, jeg synes jeg ser deg den morgenen og de kjekke pikene som var klar kl 03.45!
Mitt beste brød er Andreas Viestad`s landbrød, ikke så mye arbeid for det skal heve lenge. Har prøvd meg på "ikke kna brødet" men smaksmessig kommer det ikke opp mot Viestad`s.

MiaNostalgia sa...

Herlig historie, og brødet på bildet så saftig godt ut. Har du en oppskrift å dele? Ha en god kveld/natt :-)

Torill sa...

Syntes eit augneblikk det stod: kaldkveling på kvinnedagen.....hehe.

Lykkestredet sa...

Haha! "Dersom det blir krig i verden, eller du får uante problemer: Sats på kaldheving!" Fantastisk! xD

Greit å vite at det alltid fins en plan B ;)

Herlig Green gate (?) servise!

Lisbeth sa...

Herlig historie...:-o)

Du skulle prøve at bage med surdej...det smager super godt.
De flæste dansker bager på denne måde.
Har nu ikke bagt i lang tid, fik helt lyst til at gå igang..:-o)
Ham lærer nul problem skulle jo haft en medalje...:-)

Klem fra Lisbeth

ChezJeanette sa...

Jeg elsker historiene dine. Du beskriver å "vivid" at jeg er der faktisk med deg på gåturen kl 05 om morgenen og ser lyset i det fjerne.....kjenner duften av ferdige boller og kjenner stemningen av lucia. (Det hjelper at det snør utenfor vinduet mitt her nå også da...)

Du må poste denne igjen den 13 desember iår så får vi skikkelig lucia stemning igjen.

Ha en flott dag !

Jeanette :-)

Mitt hvite hus sa...

Herlig historie... han visste nok hva han holdt på med..

har prøvd kaldheving en gang uten hell.. derfor har jeg sverget til varm heving..men jammen skal jeg prøve kaldheving en gang til etter denne historien..
*ha en strålende fin mars dag i snøkav..

Klemmer 0))

Turid sa...

For en fin historie! Åsså endte den med kaffesup og bolle til deg, mens de andre gjorde ferdig jobben! Perfekt opplegg, spør du meg :-D Her i heimen blir det som regel ferdigbaking noen dager i forveien, så rett i fryser'n med bollene, som tas opp igjen kvelden før og varmes litt i ovn like før servering. Det skaper minst stress hos meg. Men kaldheving er kanskje et greit alternativ? Da blir de jo helt ferske - og vi vil jo gjerne ha dem ferskest mulig ;-)

Anonym sa...

God fortelling;-) Godt å se at du er ute av bloggtørken;-)

Frøken Jægers Hus sa...

Hoho!! Herlig!! Og imponerende.. Vi skal liksom prøve å være litt glutenfri. Gu ko kjedelig!!!!!!!!!!

Anonym sa...

Ahh, for en en herlig historie. Ble jo mer og mer rørt jo lengre jeg kom i historien.

Herlig!

ellabella

MeyBiMe sa...

Herlig historie..igjen!!!
Ser det hele for meg :-)))

Anonym sa...

Haha,herlig historie! Kunne du sendt han over fjellet for å hjelpe til med litt oppussing og pakke-logistikk trur du?

evt får jeg sette noe til kaldheving og håpe på det beste:)

Gunhild Kjerstad sa...

Hvorfor ikke bake i god tid, hive dem i en kjempestor fryser, og tine dem opp kvelden før? Drit i varmt og fersk når det er såååååå mye jobb :))Haha.

Unknown sa...

雲林市徵信社
雲林縣徵信社
嘉義徵信社
嘉義市徵信社
嘉義縣徵信社
台南徵信社
台南市徵信社
台南縣徵信社
高雄徵信社
高雄市徵信社
高雄縣徵信社
屏東徵信社
屏東市徵信社
屏東縣徵信社
宜蘭徵信社
宜蘭市徵信社
宜蘭縣徵信社
花蓮徵信社
花蓮市徵信社
花蓮縣徵信社
台東徵信社
台東市徵信社
台東縣徵信社
澎湖徵信社
澎湖縣徵信社
金門徵信社

Related Posts with Thumbnails