lørdag 13. oktober 2007

Bunadsreisen

Josefine skal stå konfirmant til våren og ønsker seg bunad.
Hun syns at det har vært vanskelig å velge,
og siden jeg ikke har bunad gjør det ikke akkurat saken lettere.
Det har stått mellom fire ulike bunader/drakter!
Vest Agder bunaden til venstre og
Nordhordalandsbunad ( vinterdrakt) til høyre...
Her i Bergen har vi to drakter som har blitt veldig populære.
Nede til venstre ser du den nye vestlandsdrakten,
der skjorten har bryggehus brodert på ermer og krage.
Til høyre Bergensbunaden som ikke er godkjent som bunad,
men som av mange blir regnet som Bergensernes bunad likevel...

Nå er valget tatt og vi har funnet frem til en eldre dame
som er ekspert på å sy bunader.
I dag dro vi på besøk til damen for å ta mål!

Valget falt på Nordhordalandsbunaden,
og det er jo så greit når valget endelig er tatt... -men den gang ei !
Da vi endelig kom frem viste det seg at vi kunne velge mellom
ulike farger på ullstoffet, ulike stakker, ulike skjorter,
fire ulike underskjørt og fire ulike forkle!
Jeg har tidligere stått på kjøkkenavdelingen på IKEA
og hørt når tilfeldige interiørshoppere kommer inn og sier;
"Vi skulle hatt oss et kjøkken,
-nei vi vet ikke helt hvordan det skal være..
Det er helt det samme hvordan det ser ut,
bare det er praktisk og greit."
For meg blir det helt ufattelig at man overlater
valg av kjøkken til en ungdom med sommerjobb på kjøkkenavdelingen!
Men i dag ble meg og min datter plutselig sånne tilfeldige bunadshoppere;
Nei vi vet ikke helt; det ser fint ut uansett, kan du ikke ta det du syns er greit?
Så nå satser vi på at det blir fint, hehehe!

25 kommentarer:

Anonym sa...

Bunad er SÅ vakkert! Selv var jeg så heldig å få bunad MED sølv av min bestemor til konfirmasjon. Men akk, så går årene, og du vokser litt både her og der, og så fikk jeg unger, og den kommer aldri på igjen. Så nå henger den og venter på min lille prinsesse skal kunne få den. Så får jeg bare håpe,da, at jeg er like heldig som deg, og at min lille frøken vil arve mammas vakre bunad :-) Ha en flott lørdag videre, klem fra meg.

Anonym sa...

det var ein flott bunad.det eg syns er viktigast er at du velger ein bunad som høyrer til den plassen du kjem ifrå .
et flott festantrekk.

Anonym sa...

Jeg leste litt med bekymring for valg av bunad her...skal ikke nevne noen, så jeg ikke tråkker noen på tærne, MEN jeg ble veldig glad når jeg så det endelige valget...hehehe;) Den var veldig flott!!! Og den blir sikkert veldig bra:)
Jeg har også konfirmant til våren, men han vil ikke ha bunad, selv om jeg synes at bunad, på gutter og menn...hihi, er veldig flott!
Nå skal jeg hive meg tilbake til skjermen, og få med meg hvem som blir stemt ut av skal vi danse...Bare elsker sånne programmer, også har jeg danset ballett, og jazzballet, og hadde livet vært annerledes, så var det danser jeg drømte å¨bli...sukk:)
Ha en koselig kveld, og idag oppdaget jeg at jeg har et fat i butikken, som heter Emmeline;)

ESMERALDAS HJERTE sa...

ÅÅÅÅ! Jeg ELSKER bunad....Helt fra jeg var lita jente og følte meg fryktelig fin i "Rutaliv og Rondastakk", har bunaden liksom oppfylt den litt prinsesseaktige følelsen....Nå har jeg Gudbrandsdalens Festdrakt; og i mai som var fikk jeg skinnbelte med sølvskåler, og da følte jeg meg såå fin, hihi.....

Nordhordalandsbunaden er nyyydelig, sikkert et supert valg:)

Ellie sa...

Det er så koselig at det er mer i sving med bunad igjen. Da jeg stod til konfirmasjon var det bare jeg og ei til som hadde bunad. Bunaden dere valgte ser veldig flott ut! Måtte le av din beskrivelse av de som skulle handle kjøkken. Tror vel neppe noen av oss som frekventerer denne bloggen ville gjort det på samme måte :-). Da er det nok tryggere å overlate valget til "bunad-dama". Da blir det vel muligens et rosemalt kjøkken med broderte fortrekk og sølvhåndtak...Men bunaden blir nok bra :-)

Anonym sa...

Godt bunadsvalg. Her må 11-åringen bestemme seg i løpet av det neste året. Store valg fpr små jenter.

Grattis med ny blogg, forresten. jeg er litt treig av meg.

Gunhild sa...

Bunaden dere valgte var skikkelig fin. Syns det var den fineste av de du viste her.

Anonym sa...

helt enig med utstemmingen...hehe, det er liksom ikke verdens største sjarmtroll ved navn Pia, og samme gjelder for EE;) Nå skal jeg bysselalle, og legge inn massse varer imorgen:) Helt riktig med det andre fatet også hahahaha, men det er liksom Emmeline, som sitter på hjernen...hihi:)

Gunhild sa...

Hei, hei! Måtte bare si at her er det Aust-Agder som gjelder. Åmli eller Setesdalsbunad. Men jeg har dessverre ikke bunad. Har lyst på, men da må jeg ned mange kilo først.

Two sa...

Syns det er flott at de valde ein godkjend bunad og ein som de høyrer geografisk til! Tenk for ein verdi denne vil ha i framtida,... ei drakt kan du raskt kjøpe på Spar Kjøp om det haster... Ikkje same stas å gå i den vil eg tru. Har sjølv sydd Nordjordbunad til dattera mi då ho var konfirmant,laga alt, vevde band og forkle og sydde skjorte og bunaden, kjempeartig! No vil eldste son min også ha bunad,(er over konfirmantalder så då er han utvokst, det er bra) så eg er begynt i det små,.... sølvknappar i presang, er begynt å strikke strømper sist vinter, så det går sakte men sikkert framover! Syns det er flott med bunad eg!!

Two sa...

Å takk Emmeline, for at du skreiv i bloggen til Karna om din drøm om å ha eit ryddig bad!Då er det fleire som har det slik som eg, med tannpussprikkar på speilet, vanndammar og kle, handkle mm. som sleng. Og når du har snudd ryggen til den ryddige delen,- ja så er dei der igjen!!! Eller i stova, eller lagar seg mat, med ditto uorden......

[morgrethe] sa...

Så koselig at jenta vil ha bunad....jeg er veldig spent på hva trenden er når mine barn skal konfirmeres... Dette blir bra Emmeline, og jeg regner med vi får oppdatering etterhvert. Leser i en kommentar under om noen rotete bad.... hmfr.... kjenner meg ikke igjen.*ironi* Hadde det bare vært på badet.... her flyter desverre hele huset etter at jeg har vært litt småtufs denne uken. Nå skal jeg sette meg med en kopp te og strikke litt,.....og vente på at energien skal velte over meg. Trenger armene til hun på reklamen, hun med fire armer.... men jeg kunne nok trengt ti akkurat nå. Helst to kropper også, en ute og en inne. Men først....først skal jeg kose meg. Ha en flott søndag.

Trines Hus og Hage sa...

Hei du! Så fint at hun har lyst på bunad da! Jeg kunne velge om jeg ville ha bunad eller ikke da jeg komfirmerte meg, og jeg er sååå glad for at jeg hadde såpass vett dengangen at jeg takket ja. For meg betydde det ikke så mye da, men senere har jeg vært kjempeglad for at jeg har bunad.Den er iallefalll på hver 17. mai og da synes jeg det er stor stas å ha bunad. Så Josefine (så herlig navn!) er lur, synes jeg, som vil ha bunad. Valget dere falt på var en nydelig bunad. Det forkle som var på bildet likte jeg godt. Men de var sikkert fine alle fire forklene... Vet den følelsen med å være ubestemt og føle seg temmelig vinglete. Noen ganger er det slik, mens andre ganger er man så bestemt på det man skal ha eller hvordan ting skal være. Når det gjelder så viktige ting som kjøkken synes jeg det er rart hvis folk ikke er litt forberedt. Vel, folk er forskjellige, sier jeg bare.
Ja, jeg var med i koret Tvers (Børud, hvis det sier deg noe)til Bergen. Det er lenge siden nå, kan vel ha vært på slutten av 80-tallet dette også. 1989 kanskje? Vi sang i Grieghallen husker jeg.Skikkelig moro var det iallefall å være med i et slikt kor, og jeg har så mange gode minner fra den tiden. Turne til USA ble det faktisk også i 1990.
Vi snakkes! Ha en fin uke, Emmeline (som også er et flott navn!) Trine (som egentlig heter Trine Fredrikke)

Anonym sa...

Hei kjære. Fekk ikkje tid til å sei frå til deg om at ting var ordna opp i, he he. Syns kommentarane dine var herlege, men forstår jo at du kanskje ikkje ville ha ha dei på trykk. Veit jo aldri kven som er innom og kikkar i bloggane :)

Spennande med bunadskjøp. Eg har Sunnhordlandsbunad. Den heng godt i boden. Lurer på om det er fuktig luft der eller noko slikt, syns nemleg den har krympa... Klem

ChatrinesLiving sa...

Bunad er vakkert ja! Selv har jeg finnmarks bunad. Synd er det jo at de blir brukt så skjelden.. kun til 17mai, for min del.. Låner den litt vekk av og til da:)
Ha en super søndag!
Klem:)

mimmi sa...

Hei du,

tusen takk for hilsen fra deg :). Kjempe koselig. Er helt ny som du sikkert skjønner, men dette er jo kjempe gøy.
Du skriver så festlig, har nettopp lest alle innlegg på hovedsiden din :).
Mannen var heldig med det skapet ja, jeg ble kjempe glad, men er ikke så ofte bare så det er sagt. Er vel oftest meg selv som kommer drassende hjem med ting :)

Maria Louise sa...

Så koselig med bunad altså... og konfirmant?!? Måtte telle litt år på fingrene nå. Dette går fort altså!
Eneste rådet jeg har oppi det hele er å ha godt med rom til å få sydd ut etterhvert som årene går.. og barna kommer til... hadde en herlig opplevelse på Husfliden nettopp for å få på meg min bunad etter en viss kroppsendring..og det var akkurat nok stoff til å legge ut. Heldigvis... og hun syersken sa klart i fra at det er såå dumt å ikke betale for litt ekstra tøy å gå på enn å måtte henge bunaden i skapet i en alder av 33. Bare et lite tips fra meg.

Bunaden hun valgte var nydelig.. Jeg tror jeg må sniktitte litt den konfirmasjonsdagen!

Og du - bare stikk innom for å låne div!

God klem!

Olstad sa...

Det er så fint med bunad og den ser flott ut. Variantene er jo mange men det blir bra uansett.

Jeg har Østfold bunad og den er i en type åkke som så det er enkelt og greit. Men litt kjedelig. Den tåler nok Toten lufta dårlig for den har blitt merkelig mindre, men kanskje det er som med Den gode FEEN at det er litt rått i skapet mitt, he he.

Vi driver nå å lager totendrakt til 3 åringen til Jul skjorta er ferdig brodert (Den ble bare så fin..)

Anonym sa...

Det er jo så koselig med bunad - å så har de jo en utrolig flott drakt senere, til 17-mai og andre festdager...
Jo du, det er virkelig en jungel i stoff til stakk, skjorte o.l...
Flott blir det uansett...

Ha en koselig mandag...

Albertines verden sa...

Synes dere valgte den fineste bunaden, kan ikke huske å ha sett den før. Kanskje ikke så rart på min kant av landet. Håper hun er tøff nok etterhvert til å bruke hodeplagget, som bare var så vakkert. Det er så synd at de sjelden blir brukt, bunaden blir halv uten noe på hodet. Men at unge jenter ikke synes noe om det er forståelig. Jeg kjenner jeg blir helt varm bare av å skrive om det. Får også fnatt når jeg ser dronning Sonja bruke hårbånd til Telemarksbunaden, det hører jo ugifte, unge piker til. Ikke gifte , voksne damer. Hm! Godt å få sluppet ut litt damp.
Ja, fortsatt fin uke til deg.

Albertines verden sa...

Jeg må innom igjen, jeg. På liftgardinene, har du bånd med løkker bak? Det kan nesten se ut som om de ikke sitter likt. Man må passe på så løkkene sitter parallelt på båndene bortover, ellers dras de skjevt. Kan også være lurt å ikke ha båndet for langt oppe. Sjelden man trekker de helt opp til lista. Ja, nå har jeg blandet meg nok inn for i dag. Takk for meg. ;0)

minerva.jor sa...

Jeg menere dere valgte en stilfull bunad!
Vestlandsdrakten er også så utrolig vakker.
Jeg skal sy en ny festdrakt (fra mitt hjemsted) den skal være ferdig tidlig i mai, da er jeg invitert i konfirmasjon.
Jeg har gitt bort min Ringeriksbunad.
-----
Kanskje jeg har handlet kjøkken av deg på Ikea!
jeg valgte mitt selv!
Ha en fin uke:)

Anne sa...

Flott med bunad! Da har hun plagg for livet. Bare pass på at det er nok å sy ut. Jeg har allerede sydd ut min flere ganger. Fikk min Nordmøre-bunad da jeg var 18 år og er når 32... Lykke til! Klem

Ting og Tang sa...

De finst so mange fine bunada..Ej sjøl he den svarte sunnmørsbunaden å synst den e berre so fine:)Åsso e ej fra sunnmøre da;)
Lykke til me å finne rett bunad!!!
Ønske dej ei god helg:)

Anonym sa...

Hallo!
Vil bare si at Vestlandsdrakten IKKE kan kjoepes paa Sparkjoep!
Fnys!
;-)

Related Posts with Thumbnails