torsdag 30. april 2009

På gyngende grunnDet er noen ting man ikke tuller med her i verden. Hvis man for eksempel helt tilfeldig befinner seg midt i en kanibalstamme i jungelen, er det dumt å fortelle kotelettvitser. Plutselig kan man være nummeret fra å ende sine dager i en diger suppegryte.

Hvis man stiller på Grete Roede kurs og slenger fra seg en kilo smågodt sammen med slankeboken, er man også på tynn is. Uansett om man har eneansvar for en gedigen snopefestival med totusen deltakere, så går det en grense for hva som tolereres i I love cottage- cheese miljøet!I dag tok jeg meg en liten tur innom Husfliden. Jeg skjønte fort at jeg var på gyngende grunn. I lunsjen på jobben hadde en av mine kollegaer holdt et strålende foredrag om bunadsskjorter og vasking. Det viser seg at bunadsskjorter helst bør vaskes med et helt spesielt såpespon! Dermed troppet jeg i all min uvitenhet opp for å gå til innkjøp av det rette sponet!Damen bak disken tittet på meg bak strenge briller og spurte om jeg hadde lagt skjorten i kaldt vann? Det hadde jeg altså ikke. Så viste det seg at skjorten skulle vært lagt i kaldt vann i FJOR.
Vel vel, svarte jeg, det er jo litt sent nå.

Damen ble sjokkert over dette lettsindige utsagnet. Hadde jeg ikke vasket skjorten i fjor altså????

Nei, svarte jeg, jeg skal vaske den i dag!

Det var like før damen hoppet opp på disken. Jeg kunne ikke vaske den i dag. Den måtte legges i kaldt vann i to døgn.

Okey sa jeg -og siden ærlighet varer lengst, måtte jeg forklare at bunadsskjorten skulle BRUKES om to dager, ergo må jeg nok vaske litt fortere enn som så!

Bunadsskjortevaskesjefen fant så frem en bunadsskjortevaskelapp som hun begynte å lese HØYT. På oppskriften sto det at skjorten skulle legges i kaldt vann i EN TIL TO dager- I FJOR!

Damene rundt så på meg som om jeg skulle fortalt en kotelettvits til kannibalgjengen i jungelen, og jeg bukket og takket og rygget ut fra Husfliden med såpespon og oppskrift i pose.

Jeg tenker for meg selv at det jammen santen hadde vært litt gøy å komme inn på Husfliden med en bunad litt på snei. For eksempel en bunad fra Hardanger, med krone og det hele. Men så var forkleet erstattet med et rosa kjøkkenforkle fra Åhlens. Med polkadotter! For å sette en prikk over i-en liksom:) Hadde man blitt arrestert av bunadspolitiet da? Og i hvilket fengsel må man sone? Jeg bare spør! Bildene er lånt fra magasinet BUNAD.

58 kommentarer:

Jill sa...

Jeg er 1.bunadsdame ut i dag til å si at da hadde de nok helt sikkert
AVSØLJET deg på stedet!!!!!!
HAHHHAHAHHA!
Sikkert på at de Husflidsdamene går rundt på den søttendes og fnyser av bunadene våre somikke er stelt med silkehansker, godsnakket med i skapet osv.
Jeg har heller ikke lagt min skjorte i vann i fjor...
Jeg har vasket den i Milo i vaskemaskinen...
Kill me now :-)


HA en deilig helg og lykke til med skjortevasken!

Monica sa...

hihi det pleide ikke vi heller gjøre med skjorta, men men pytt sann den er fin likevel:) Morsomt å lese dette herlige innlegget:) Var veldig nysgjerrig på hva det første bildet var:) Ønsker deg en nydelig helg:)

Ruth Bernssen Bø sa...

hehehe du kan få sagt det.
Trøst deg med det, at du er ikkje den einaste i dette landet som ikkje har lagt bunadsskjorta i vatn- i fjor.

God helg

Gro/ I Gros Hage sa...

Uups. Innser nå at jeg er alt for sent ute med skjortevasken i år også. Det skulle vært gjort i fjor altså. Uffda.

Hanne sa...

Og jeg har ikke TURT å spørre NOEN om hva jeg skal gjøre med min datters bunadsskjorte, som har ligget uvasket siden konfirmasjonen 6. juni i fjor... Nå vet jeg i hvert fall at jeg ikke skal gå på Husfliden og spørre - bare ta Jills variant: Milo og vaskemaskin og hurramegoghopp.
Lin - skal ikke det tåle omtrent alt, da?
Takk for morsom lesning, og GOOOOD helg!

mi-rachel sa...

he he..morsomt innlegg.
ser det for meg :)

Sommerlyst sa...

Ha ha...må'kke tulle med Husfliden..

Klem M

Photo-Me-Life sa...

Hehe:) Ler og ler....you saved my day

Anonym sa...

hva hadde de sagt om meg da som har en bunad i bomull med ikke riktig skjorte til - har ikke søljene mine her og underskjørtet er et helt annet kapittel.....
Det er første gagnen jeg hører at bunadskjorta skal legges i bløtt i to dager og det året før du skal bruke den igjen!!

torill sa...

thihi, vi er mange i samme bunadssko som deg da emmeline :)
vaske ett år før den skal brukes, haha jo sikkert. Om jeg bruker den bunaden er jo det store spørsmålet, ser jo ut som michelinmannen jeg da:))

Ellers tusen takk for hyggelig kommentar, superkry over å hatt deg på besøk :)))

lise sa...

Kanskje like greit at jeg ikke kommer i hele bunadsherligheten. Hoho. Det finnes forresten flere bunader her hjemme hos meg, og er det noe som ligner på flekker på noen av dem, havner de i vaskemaskinen (i vaskepose) etter bruk. Ellers får de henge mørkt i skapet til neste gang de får komme ut i verden og hilse på.

Landcharm sa...

Fint inlegg.

solglimt sa...

Du skriv så utruleg bra!! Ser det for meg der du står! Har ikkje vaska skjorta eg heller, men den vert ikkje vaska i år heller... Bunaden har visst krympa, igjen...
Ha ein flott kveld.

Hilde sa...

Oioioi! Da er det jammen ikke bare du som har mishandlet bunadsskjorten. Jeg har vasket min på 60 grader i maskinen både en og to og tre ganger..
hehe Den er jo laget av lin! Det bør den tåle!

Lykke til med vaskingen!

Anonym sa...

HERLIG lesning! Min mor vasker skjorta mi enda...og begge barna mine sine;) Du er ikke alene!!!

♥ Gamleheksa ♥ sa...

Jeg har da holdt "liv i" bunadskjorta mi i over 30 år, men aldri hatt den i vann i dagevis. Milo og vaskemaskin etter bruk. Ikke mere dill her i gården.

De Husflidsdamene er noe for seg selv.... Tror at de har stor moro av å være vanskelige. Hvor ble det av:Kunden har alltid rett???

Ha en flott bunads-sesong.

Anonym sa...

Tror jeg ler meg ihjel av deg
Emmeline. Du har en så morsom
blog som jeg må innom hver dag.
Har hatt bunad (Sunnhordland) siden
1983, men har aldri hørt om denne
vaskemetoden. Gjør det bare på ditt vis......
Lykke til!!

♥bagatellar♥ sa...

Skrekk og gru, sånne husfliddamer er visst best å passe seg for. Lurer verkeleg på kor mange som veit at dei skulle ha lagt skjorta i blaut i fjor eg...trur det ikkje kan være så fryketeleg mange gitt.. Jaja, eg har då den fordelen at eg ikkje får på meg bunaden min, ergo treng eg ikkje vaske skjorta heller så kan puste ut med eit letta sukk her eg sitt og spandere på meg eit ekstra stykke av snickerskaka som er til overs etter gårsdagens familieselskap;-)

Henriette sa...

Skal bunadsskjorta vaskast med såpespon????? Milo???? Kaldt vatn - i fjor????? Nei no er det jammen godt eg sit, elles måtte eg ha satt meg rett ner. Eg som anser meg for å vera over gjennomsnittet bunadsinteresert, og elskar å studera dei ulike bunadane, og finna ut kvar dei er i frå. Eg har alltid vaska skjorta (Hardanger) på 60 grader - i vaskemaskin - med blenda/omo for kvitt tøy - rett før eg skal bruka ho. Jammen godt eg aldri har spurt på Husfliden!!!! Men skjorta er like fin den etter 20!!! år:0) Må dog seie at eg brukar å vaske ho rett etter bruk,(utan 2 dagar i kaldt vatn) for berre å skylle utav ho når ho skal i bruk att;)

Lykke til med bunadsvasken. Har tru på at skjorta vert flott:0)

Klem:0)

strikkegal sa...

Hihi, da hadde de virkelig likt meg - for jeg vasker min linskjorte HARDT før jeg stryker den med BRETTER på skuldre og ermekanter. I tillegg har jeg fått høre at jeg trer snorene oppned, men det bryr jeg meg lite om for noen av oss er slik bygd at vi ikke ser livet når livet skal sitte rett under puppene *fnise*

Du er nok ikke den eneste nei :P Lykke til med bunadsklargjøringen!

fru Storlien sa...

Som tidligere Husfliden-dame synes jeg en kommentar er på sin plass her: jeg vet ikke hvor du har vært, og selv om mange fremdeles mener at skjorter skal håndvaskes er dette noe flere og flere går bort fra. Moderne vaskemaskiner vasker mer skånsomt enn håndvask og skyller bedre enn håndvask. Skjorter bør vaskes etter bruk, og legges ustrøkne i skapet. Detteer fordi svette kan sette spor, og flekkekr bør fjernes så fort som mulig. Og hvis skjorta er gul i nakken, smør på litt zalo! Helt sant!

Linda sa...

Jeg ler meg ihjel Emmeline!

Som den bunadsferskingen jeg er så har jeg alltid tenkt at jeg sikkert burde vasket den skjorta på en spesiell måte, men alltid bare endt opp med en vanlig vask, med vanlig vaskemiddel. Og det har jo funka "hur bra som helst" det! Men tror jeg skal ta med meg det zalo-tipset på gule flekker, Fru Storlien!

Anonym sa...

Det viktigste er å vaske skjorta straks den er brukt, da løsner skitten best. Oppbevar den ustrøket i en hvit bomullspose til den skal brukes igjen. Lin tåler Omo og varmt vann, men linfibrene kan brekke hvis skjorta får for tøff mekanisk behandling. Da blir ikke skjorta riktig så blank og fin. Med vennlig hilsen fra Toril A.

Akkurat passe Frø sa...

Er ikkje bunadspolitiet artige vel... Kan eg få vera med inn med polkadottar på forkleet?!!!
I tillegg til AVSØLJING (ref. Jill) så hadde vel straffeutmålinga innehalde noko slikt som å skriva eit par 1000 skjorte-vaske-anvisningar for hand - med blekk og fjørpenn... *hi, hi*
Eg har ALDRI hatt skjorta mi i kaldt vatn...
Lykke til i bunad i helga!
:o) FrueFrøet

ESMERALDAS HJERTE sa...

HOW I DIGGGGGG JUUUUUU!!!!!!

må bare legge til at jeg har ei venninne som legger sin i fryseren når den er nyvasket, og der ligger den helt til neste gang den skal brukes, hehehe..(f.eks neste år:)

Før 17.mai i fjor fant hun ikke skjorta, og begynte å tro at den var gått i søpla( ved hjelp av mannen) i stedet for en pose med gammel fisk som skulle til de evige jaktmarker......Heldigvis kom den tilrette....

Ha en herlig helg!

Ramme Alvor sa...

Bunadsmafiaen er ikkje ein mafia ein fjollar med. Berre så du veit det. No veit dei kven du er, og sikkert kor du bur og!

Helsing ein
Bygdatulling med stakkjen på snei

Anonym sa...

Jeg ler meg i hjel av innleggene din, du skriver knallbra!!

Anonym sa...

Et aldeles herlig innlegg!
Klem fra Ellabella

Unknown sa...

Her er det ikke snakk om NYvasket bunadsskjorte, altså.. Som pedagog, spesial også, må vite, lurer jeg alltid litt på årsaker bak ting, hvorfor ting skjer. Årsak - sammenheng, det derre der. Jeg lurer da på hvor Ufrisk en bunadsskjorte må være som har ligget et år (nyvasket må vite, men det holder da vel ikke ET ÅR?). Og hvor skal den oppbevares i et år for å holde seg...fresh?

Nei, da hadde jeg tydd til Milo. Ærevære slike forslag.
Det enkle er ofte det beste.

God feiring i nyvasket skjorte!

Nanni on the rocks ~

Vestlandsjenta! sa...

Jeg har heller ikke vasket skjorten min i fjor og ikke har jeg sånn såpe greie heller! Funker fint med milo og ute tørkestativ!! Men strålende morsomt innlegg!!

Lykke til med dagen og vaksingen!!

@__EY__ sa...

Heisan.

Morsom du : )

Har aldri hørt om
bunadskjorter i kaldt vann !
( Forklar mer... )

Har selv fått kjeft av
bunadspolitet, da jeg
ytret sterkt ønske om å
foradre på boderiene : )

Husk
i gamledager eksisterte
ingen kopimaskin til
mønsteret. PLUSS man
brukte gjerne det
broderigarnet man hadde
og fikk !

Hilsen ei som er lei
alle uniformsbunader !

Christinas låvebutikk sa...

Heia! Hehehehe.. Jeg må le litt, sitter her med en skjorte som skal brukes søndag selv.. Den er ikke vasket i fjord eller år.. Men mamma skal få den i dag!! Jeg tør ikke selv enda! Tror den varer litt lengre under hennes vaske ferdigheter på bunadskjorter!!

Ha en fin 1. mai!!
Klem;0)

Ingunn sa...

Ha ha. Dette er en verden jeg ikke kjenner. Men takk for at du oppdro meg. Nyttig fordi nå har vi en i familien som har arvet bunad. Den skal hun forresten bruke 3. mai. Jeg iler til skapet og sjekker ståa.

Ha en fin 1. mai.

Hilsen ingunn

Laila sa...

hahaha, du skriver så morsomt.

Jeg er nok over gjennomsnittet bunadsinteressert, og liker at alt er "riktig". Skulle nok vært ansatt i"bunadspolitiet" jeg... Men at skjorten skal ligge i kaldt vann i to dager, det har jeg aldri hørt. Jeg vasker min skjorte i Bio - hvit, den er fantastisk. Men de første årene jeg hadde bunad, KLORET min mor skjorten, hun hadde aldri vært borti bunadsskjorter før, og hvite ting klorer man, ikke sant? Etterpå har vi jo fått høre at det er døden for en linskjorte. Likevel har den holdt i 21 år... De tåler mer enn du tror.

Men for å være sikker på at flekker ikke setter seg, bør du nok vaske skjorten rett etter bruk. Jeg vasker min i overnevnte såpe (her skulle jeg liksom spare litt plass på å ikke gjenta hvilken såpe det var ;-)), henger den i et dynetrekk av bomull, ustrøket. Neste år bare skyller jeg utav den, strekker den og stryker den mens den er fuktig.

Lykke til!

Fru Fryd sa...

Herlig innlegg:0)
Mammaen min er ikke blid på meg som hiver skjorte og forkle i vaskepose, og inn i vakemaskinen sammen med milo. Tenk hun koker skjorte og forkle i en panne sammen med såpespon!!! Hun har gitt meg opp. Men du og du ho var god å ha den gangen husbonden min satte på maskinen, og ikke så at det lå en svart tennis sokk igjen etter forrige vask!! Det var da godt å skylde på håpløse menn, mens jeg skamfull overrak henne flere lettere lyseblå eksemplar av bunadsskjorter og forklær.

17. mai ble reddet og vi spradet rundt i blendahvite skjorter, krye som bare det. Men vær sikker maskinen skjekkes nå grundig før den får i oppgave å vakse finstasen!!

vivian sa...

Hahahahahaha! Utrolig bra skrevet!
Ha en herlig 1 mai!
Hilsen V.

rod i hob sa...

Du skrive så fengande at de e enn fryd :-)
Rosa polkadot førkle hørtes kult ut!! He he! Får me sjå deg i det 17.mai???

Kan sjå mykje rart på bunadar uten at eg reagere... Som liten sprang eg rundt i tante og onkel sitt bryllup i bunad UTEN SJORTE!! (Kansje den ikkje hadde blitt vaska rett? Nei, det var rett å slett grusomt varmt den gongen. Vil tippa eg va 9 år)

Ein gong har eg faktisk hatt lyst å arrestera ei dama som gikk i bunad sjølv... ein morsom 17.mai i Bergen faktisk. Bunad og... Ta ta -Gamle utslitte joggesko som ein gong hadde våre KVITE... Hjelp. Kor e bunadspolitiet når en treng dei?? He he!

Nyt 1.mai :-)

Ida sa...

knis.. stiller du med polkadottforkle - så stiller jeg med plokadottflagget mitt fra innlegget for to dager siden :)

Kristin`s lille hjem sa...

Dette visste jeg ikke faktisk. Hadde det vært meg hadde jeg vasket det som vanlig,hengt den opp.Strøket litt om nødvendig og vips så hadde jeg trodd at den var ren og pen to dager før den skulle brukes. Hilsen Kristin

Cecilie sa...

Hahaha.... du får sagt det!! Og kjære vene; dette om bunads-skjorter ante ikke jeg heller! Jeg fikk omsider skaffet meg min aller første bunad i fjor høst - og damene på Husfliden kommer nok til å daue om de hører at jeg frivillig puttet skjorta i tørketrommelen i et håp om at den skulle kryme litt *haha*. Neineinei... jeg tror nok aldri denne vann-leggingen kommer til å skje her: er ikke det viktigste at skjorta er REN, da?????

Ha en super helg!

Trude sa...

Morsomt:-) Jeg er sikker på at skjorta di blir ren og pen uansett, med eller uten såpespon..

Hilsen fra landet sa...

Iiik! Jeg har heller ikke vasket skjorten i fjor... Hvordan skal dette gå?!?

Aina sa...

Hehe..ler igjen jeg!
Avsøljet..*ler mer*
Mon tro hva bunadspoliti og husfliddamene hadde sagt hvis jeg fortalte at jeg puttet bunadsølvet mitt i bekkenspyleren på jobb?!?
Ble rett og slett møkklei av å pusse og gnikke*knegg*

Skjorten henger håndvasket i fjor, men ikke strøket, i skapet, og neste gang skal den vaskes i maskin.
Ha en fin helg og kos deg i bunaden om 2 dager;0)

Klem!

Janne sa...

Hehe.. god historie, Emmeline. Burde vore tatt av bunadspolitiet jeg også da, gitt. Godt jeg har en mor som ordner opp.

stjerneglass sa...

Oi, jeg sliter visst, skjønner jeg. Bunadsnazier finnes nok over alt og 17. mai nærmer seg med stormskritt *skjelve*

Deilig innlegg!

Henriette sa...

Må tilstå at eg lot meg innspirere av innlegget ditt, og har prøvd bunaden min. Dette resulterte i eit innlegg hos meg, der eg har linka til deg i innlegget. Håpar det er greit;)

Klem:0)

fru Storlien sa...

Jeg har forresten et innlegg om vask og stell av bunadskjorter, hvis det kan være av interesse for noen av dere!

Anonym sa...

Skrekk og gru og passe seg for husflid og bunadspoliti!! Her sverger bunadsdamene (hardagnerburnad) til Biotex hvitt, og fikk butikken til å ta det inn igjen etter det forsvant fra hyllene.
Jeg har aldri vasket skjorten/forkleet etter bruk ..men FØR bruk...i vaskemaskin.

Sååå lykke til:))

trultemor

Tino sa...

Ops, dette viste jeg ikke. Da lærte jeg noe nytt i dag ;) Jeg står for vaskingen av skjorten min, men strykingen...ehem ..overlater jeg fortsatt til min mor ;)
Ha en fortsatt fin helg!

Anette {foreldremanualen} sa...

Ha ha ha! Dette er da info alle vet.... krmt...

Min Verden sa...

Bunadspolitiet spøker man ikke med :) Fornøyelig historie. H.

Jorids BestemorBlogg. sa...

Det er så deilig og få brukt lattermusklene en gang i blant,og det får jeg gjort skikkelig når jeg leser dine gjenkjennende historier,du er bare en ener i skrive gode historier Emmeline.
Kunne tenkt meg å lest en helaftens bok av deg jeg!!
Ha en lykkelig konfirmsjonsfest med nyvasket skjorte!!!

Camilla sa...

Hehe, så herlig. Min skjorte fra i fjor er heller ikke vasket. Jeg fniser skyldsbetynget. Er oppvokst på gård med bestemor som har sydd bunader til alle og "oppdratt" meg til bunadspleie og broderi. Dessverre så er jeg ikke så flink som jeg burde.. Jeg gjør visst alt feil. Ikke har jeg bunadspose på den i år heller. Huff og huff... og nå er det snart 17. mai.

Unknown sa...


台北徵信社
台北縣徵信社
台北市徵信社
新北市徵信社
桃園徵信社
桃園市徵信社
桃園縣徵信社
新竹徵信社
新竹市徵信社
新竹縣徵信社
基隆徵信社
基隆市徵信社
基隆縣徵信社
苗栗徵信社
苗栗市徵信社
苗栗縣徵信社
台中徵信社
台中市徵信社
台中縣徵信社
彰化徵信社
彰化市徵信社
彰化縣徵信社
南投徵信社
南投市徵信社
南投縣徵信社
雲林徵信社

Susanne sa...

Takk for et godt råd. Jeg tenker å bruke såpespon som jeg fikk kjøpt hos linforeningen. Så har jeg etter deres råd rørt to spiseskjeer i et syltetøyglass og brukt det til håndvask i fjor. Nå er bunadskjorta lagt i vann i et og et halvt døgn etter årets nasjonaldag. Lurer på om den såpespon blandingen kan brukes i vaskemaskin - som om det var et hvilket som helst flytende vaskemiddel? Er redd for å ødelegge maskinen i tilfelle det skulle skumme uhemmet mye eller noe (som jeg har hørt skjer med Zalo i oppvaskmaskin).

Susanne sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
sethoan sa...

have a peek at these guyssee here now get redirected hereSource check my blogwhy not try these out

mcbeshe sa...

replica bags in london replica bags wholesale replica bags wholesale

Related Posts with Thumbnails