søndag 19. oktober 2008

Samlemani og bloggforbrukEtter at jeg begynte å blogge, flytter jeg stadig på lysestaker og puter. Det er jo egentlig ganske absurd, men samtidig er det jo litt kjekt også. Innimellom ser jeg at det kan være lurt å ta et overblikk på hva vi omgir oss med. Trenger vi alt som fyller skap og skuffer?For en tid tilbake var jeg på besøk hos noen venner som bor i en annen by. Det var faktisk ti år siden jeg besøkte dem hjemme sist. Da jeg kom inn i huset ble jeg utrolig overrasket, for de hadde omtrent ikke flyttet på en eneste ting siden jeg var på besøk i -98. De hadde den samme lysestaken på bordet, de samme blomsterpottene i vinduet, og den samme løperen på veggen. Samtidig så jeg at de hadde begynt å få liten plass. Skapene var overfylte av bryllupsgaver, julepresanger og loppefunn. Alt de fikk, tok de vare på. Jeg ble veldig facinert av dette, samtidig som jeg kjente at jeg hadde blitt veldig stresset om jeg skulle bodd i et så overfylt hus.

Det kan være bra å være nøysom. Dette paret har ikke latt seg friste av nettbutikker som selger shabby shic lysestaker, for å si det sånn. De har heller ikke latt seg friste av borettslagets årlige container til fri bruk.

Venninnen min har forstått at jeg er opptatt av interiør. Hun ville gjerne at jeg skulle gi henne noen enkle tips for hvordan hun kunne få det litt mer trivelig. Men hva kan man svare? Dere må kaste sa jeg. Ta rom for rom. Gi en sekk i uken til Fretex. Kvitt deg med gamle papirer. Tøm skapene på kjøkkenet, ta kun vare på akkurat det dere trenger. Må du beholde alle bøkene som fyller femten bokhyller? Har dere behov for alle klærne som ligger i de 12 (!) kleskapene? Dere er to personer, og bor i et hus som i utgangspunktet har plass til en hel familie. Venninnen min var ikke enig. Hun mente at de hadde bruk for alt de hadde. Derfor har de bestemt seg for å flytte til et enda større hus istedet. Jeg er spent på om de klarer å få det mer koselig der!


Denne episoden har gjort sitt til at jeg har tenkt på mitt eget forbruk. Det er ikke til å stikke under en stol at jeg det siste halvannet året har hatt et større forbruk av interiørartikler enn tidligere. Jeg har kjøpt flere kopper enn jeg har bruk for. Jeg har kjøpt puter og pledd nok til en hel armada. Jeg har kjøpt og forkastet lysestaker og lamper.


Jeg er ikke en samler. Jeg gir bort det jeg ikke har bruk for. Det kan igjen lett føre til at man kjøper nytt -og får et unødig stort forbruk. Nå har jeg kommet til et punkt der det er på tide å stoppe opp. Jeg har egentlig ikke behov for å kjøpe mer til huset, men ser at bloggen min lett skaper et kunstig behov. Ubevisst vil jeg gjerne vise frem noe nytt og fint, som jeg kan bloggifisere.


Derfor har jeg bestemt meg for å være streng med meg selv. Jeg skal forsøke å ikke kjøpe noe nytt til huset de neste månedene. Jeg får heller vise frem de rommene med de tingene jeg har
(-selv om jeg har vist dem før) Og ja; for dem som har fulgt nøye med. Jeg har fremdeles en hel etasje som ikke er bloggifisert -grunnet ungenes behov for å ha det maksimalistisk.
Det hadde vært spennende å høre noen andre tanker om dette temaet. Har dere et stort bloggforbruk, eller gjelder dette kanskje bare meg? Bildene i dag er gjenbruk, alle er vist på bloggen før, og alle er fra stuen min-- Bloggifisert med ulike puter, kopper og lysestaker;)

64 kommentarer:

Anonym sa...

Utrolig godt poeng Emmeline! Sett i lys av overforbruket og skjevfordelingen i verden, er det veldig viktig å sette fokus på dette. Dessverre er jeg foreløpig i samme båt som deg.

Nostalgiske Nooria

ingridmarie sa...

Atter ein gong veldig kloke ord frå deg Emmeline!! Det har nok lett for å bli masse ein får lyst på når ein ser flotte ting på andres blogger!!
Eg har alltid likt gamle saker og gjenbruk, so for meg er det ikkje dei store utgiftene det går i-men på om eg faktisk treg endå ein kopp,pute eller skål..
No har vi jo fått oss hus-som eg har planar om å ikkje fylle heilt opp;) Hjå oss sirkulerer ting mellom heimen og Fretex;)
Det kjekkaste med å lese blogger synst eg er å sjå alt det flotte folk lager! Kreativiteten renn jo over her inne :) Og eg har faktisk funne fram heklegarn og nål for første gong på minst 10 år;)Hehe-so det synst eg er ein positiv bieffekt av bloggingen iallefall! Eg synst og det er flott å sjå innredninger med blomedekorasjoner og gode bakverk med oppskrifter-Kjekt at det er rom for det her på NIB! Interiør kan jo vere so mangt..fargen på ei haustgrein tatt inn frå eiketreet eller melisglasuren på muffinsane:) Fryd for auget! Oj-dette vart ein laaang kommentar i natta ser eg. Varm helsing ingridmarie

Aina sa...

Hei i natten og dette var jo et skikkelig dypt innlegg, her må en gå i seg selv gett.

Jeg kjøper nok ikke mer enn jeg gjorde før, har alltid drevet å byttet fram og tilbake både møbler og pynt.
Men det har sjelden blitt så godt dokumentert, nå ser jeg det selv sort på hvitt, eller i bildeform at det er ikke rart gulvene blir slitte!
Jeg dytter jo alt rundt i en evig runddans-men det er slik jeg liker det;-P

Jeg kjøper interiørblader oftere enn før, ellers så blir det en del shopping uansett, for det er alle håndarbeid-prosjektene som frister meg og hobbyer koster.

Men vi reiser ikke ofte bort og det er lite fest og "fyll" så jeg synes kanskje at jeg kan unne meg mine Greene Gate kopper og annen dill jeg da.

Nattaklem fra skravlehøna!

by Siv sa...

God morgen!
Huff ja det er lett å bli revet med... Man blir jo inspirert av andre bloggere og får lyst å løpe å kjøpe.
Vi har heldigvis ikke så mye stæsj siden det ikke er så lenge siden vi flyttet i hus. PRØVER å kjøpe bare ting jeg virkelig trenger (hehe som om det går...). Nå har vi "heldigvis" ikke så mye å rutte med, så da må man jo være flink.
Har den siste tiden prøvd å rydde opp i alt jeg har av hobby ting & tang, hoper seg opp!
Du får be dine barn lese blogginnlegget ditt og håpe de tar acion i andre etasjen :)
Ha en strålende fin søndag
*Siv*

Unknown sa...

tror j kan henge meg på den bølgen der.
vi kjøper for mye,mannen min himler med øyene hvis j kommer hjem med lysstaker, er det mulig, lissom, vi har minst 100 fra før....
men som mange andre er det jo gøy å vise frem litt nytt...
god søndag

Blonder og perler sa...

Jammen sant det du sier. Har en tendens til å samle selv. Føler ofte på samvittigheten når jeg handler, men greier alltids å finne en unnskyldning til hvorfor jeg må ha akkurat den!!

Har blitt mer bevisst i det siste, med å ikke handle på impuls, men heller finne ut hva jeg egentlig trenger før jeg kjøper. Tidligere var jeg fæl til å handle masse småtteri, for det kostet liksom ikke så mye, men har nå innsett at det blir for mye og ikke minst rotete. Har gitt bort masse.

Har etterhvert blitt flinkere til å bruke ting fra naturen i min innredning-det er billig og gir mer liv og ikke minst variasjon.

Flott blogg du har, forresten. Morer meg stort...

Frida

Bente sa...

Heisan Emmeline:)

Heeeelt enig med deg! Vi kjøper alt for mye som vi ikke trenger! Jeg har den siste tien gjordt det slik, at om jeg ser noe fint ,så prøver jeg og se for meg hvor jeg vil ha det,og om jeg egentlig trenger det....men ikke alltid så lett å motstå:)

Du,er det ikke rart at folk kan stå så stille i stil? Jeg vet det er mange som står fast i 90-talls stilen,og må bar si,at jeg kan ikke skjønne at de orker,med okergule vegger,og furu,blått og grønt...nei,takk og lov at tidene forandres! Hadde jo selv på den tiden rømelde,begunder rød stue,grønt kjøkken,...har faktisk aldri trivds så godt som jeg gjør ,når alt e hvit,det er helt herlig...skal male lyse gulv også:) Gleder meg!

Du,veldig morsom observasjon om støvlene lenger ned på siden din:):)

Ha en herlig dag:) Klem:)

HjemmeKoz sa...

Utrolig fine bilder du har :)
Fantastiske.
Og en tekst til ettertake...

Ha en fin søndag!

Mitt hvite hus sa...

Hei=)
Veldig godt skrevet og et veldig godt poeng dette Emmeline=)
Det har fart igjennom tankene mine noen ganger. Trenger man å kjøpe mer nå?
Men lysten er der på noe nytt. Jeg kjøper veldig ofte brukt. Men det blir jo selvfølgelig noe nytt også. Jeg er ikke flink å kaste, sliter veldig med den. Men har faktisk bestemt meg for å gå igjennom skap for skap og gi til Fretex ting jeg ikke har behov for.

Klem Kerstin

MeyBiMe sa...

Jeg har også vært inne på denne tanken din....
Jeg merker en større kjøpe-trang nå etter jeg begynte å blogge!
Jeg var endelig flink før!!!!! Men nå ser jeg så mye fin i de andre bloggene som jeg også MÅ HA!!!!!
Jeg har puter i alle regnbuens farger også...som jeg elsker å bytte ut med jevne mellomrom...men det er viktig for meg å forandre litt med små fargeklatter innimellom :-)
Dette gjør meg faktisk veldig glad...selv om kontoen er litt slankere for tiden :-/
Liker disse undringene dine Emmeline...Det får oss til å tenke oss litt mer om :-)
Og det tror jeg er veldig sundt!!!
Akkurat nå holder jeg på å rydde i husets overflods-lagere....BODENE våre!!!
Her er det mye som jeg ikke visste jeg hadde en gang....fant til og med en pose med noe jeg hadde kjøpt for en stund siden, som jeg ennå ikke hadde savnet engang....
Tror det blir mye til Fretex i dag!!! Ha en fin søndag Emmeline!

hvitstil.com/Christine sa...

Jeg klapper henrykt i hendene nå. Så fantastisk å høre. Jeg har tenkt akkurat det samme, og derfortrappet ned mitt forbruk. I tillegg selger jeg unna en del ting på finn.no. Det er miljøvennlig.

Men jeg er ikke like sterk som deg Emmeline. Jeg må kjøpe litt, men ikke så mye som før. Jeg vet at om jeg setter helt strek for shopping, så kommer det til å falle i fisk fort. Men nedtrapping er min greie. Også for min del er det lov å handle på loppis.

Jeg synes det er topp at du viser bilder omigjen. Jeg leste ikke bloggen din så ofte før som nå(hver dag er jeg innom nå), så du sitter sikkert på hauger av bilder jeg ikke har sett!

Stor klem fra Christine

organic-lizzi sa...

Du vet at for mange er det smertefullt å gi slipp på den gamle "dritten"..Viktige ord du kommer med..For min del kunne du hatt de samme bildene hver gang,for du skriver såååå herlig og snertent;.))
Jeg elsker når Emmeline er i "slaget"Alle historiene som f.eks.den mannen som måtte holde agurken i kassakøen(nå kan de som ikke har lest den lure:-))
Superdeilig dag&Stooor klem fra Randi

Anne Mette Lie sa...

Godt blogga, Emmeline! Slike innlegg som dette gjør at jeg jevnlig kommer innom bloggen din.... - og med innlegget ditt i dag treffer du spikeren på hodet, som det visst nok heter..... - og her begrunner du det som er årsaken til at jeg ikke har laget en interiørblogg, selv om jeg elsker å sitte her på bloggrollen og drømme og kikke og la meg begeistre.

Jeg klarer ikke å forsvare (for meg selv) å blogge om den følelsen innkjøp av materielle goder skaper inni oss. Jeg har selv et veldig bevisst (kall det gjerne politisk) forhold til hvilke verdier jeg velger å fronte som viktige. Derfor (som noen av dere har sett) blogger jeg om en helt annen type verdier enn de rent materialistiske.

Jeg kunne skrevet masse her, men må tilbake til masteren min som snart skal leveres...

Ha en nydelig dag og lykke til med din fornuftige avgjørelse! - jeg vil likevel titte innom bloggen din! *klem*

malrodien sa...

så sant så sant!! i familien til sambo har de samlemani på dokker, nisser, troll, plastikk planter osv. de kjøper veldig mye på innpuls, noe som resulterer i varierte ting.. kunne aldri fallt meg in å pynte stua med slikt, men hver sin smak:S!
jeg selv er veldig nøyesom når det gjelder kjøp at ting.. jeg grubler lenge, og om økonomien (og sambo) tilater det kan det hende stua/kjøkknet eller soverommet får seg noe nytt....

Anne sa...

Dagens først later kom her i dag ja :-) Men... tenker så det knaker her jeg nå, og må vel kanskje innse at innerst innerst inne der befinner det seg en minimalist i denne damen. Hater rot og hater oppsamling av ting og tang.
Nytt hade vi jo kjøpt uansett, sånne småting, men vi hadde da sikkert kjøpt dem i butikker, og ikke i nettbutikker om du skjønner meg.

Problemet her er mannen i huset, som jeg faktisk tror må væe i slekt med dine venner.... For jeg får rett og slett neller av alt det han samler på. Hva bare med gamle treningsklær??? Kjektå ha!!! Når en skal male f.sks... men fa.... han har klær her til å male for hele midt norge!!! Og når skal han få tid til å høre alle de gale lp platene på loftet da ??? 2 store kasser!! Gir meg ende og over!! Så vil kaste jeg også, men tør jeg røre hans ting???

Tror ikke vi hadde blitt rikere på noe vis om vi hadde latt vær heller.

God søndag til deg.

Anonym sa...

Bloggen styrer en del her hos meg også, selv om det ikke blir på helt samme måten, siden det er andre ting enn interiør jeg blogger om. Det handler ikke så mye om å kjøpe nytt som å produsere. Jeg må lage ting sånn at jeg kan blogge et par ganger i uken..

I tillegg til det er jeg fryktelig flink til å kjøpe, kjøpe, kjøpe. Det gjelder både til ungene, til huset og litt til meg selv. Jeg prøver å skjerpe meg da, og innimellom føler jeg at jeg lykkes...!

Ha en fin søndag i fint høstvær. *håper*

Tara sa...

jeg har nå alltid hatt ett unødvendig stort forbruk av ting og tang jeg;))
men jeg er veldig flink til å kaste òg...så det blir liksom ikke overfylt heller:) eller...vel, kanskje kjøkkenet er litt kaotisk akkurat nå!!! og det står faktisk 3-4 poser med nye tinger og tanger litt bortgjemt her, som ligger på vent, liksom...hmmmm...

faktisk har jeg de siste ukene tenkt akkurat de samme tankene som du skriver om...så jeg prøver å skjerpe meg og være mer bevisst på hva jeg virkelig trenger...

godt innlegg, Emmeline...
god søndag

Sol sa...

Gjenbruk av bilder er bra det Emmeline. Disse bildene tåler å bli sett på mer enn en gang. Du er inne på noe jeg selv hadde tenkt å lage et innlegg om, men ikke har fætt gjort enda. Det er de eksakt samme tanker som jeg har. I helgen var jeg i Oslo, og var innom noen interiørbutikker. Jeg så og så på alt det fine, og det var masse jeg kunne ha lyst til å kjøpe,men så spurte jeg meg selv, har jeg egentlig bruk for det?. NEI, og dermed så ble det bare kjøpt et lys,noe jeg stadig forbruker og et par småting til presang. Jeg har i grunnen mer enn jeg trenger....Og bloggingen har jo gjort at det er mye man har lyst på som man ser at andre har kjøpt. Alt blir så mye mer synlig gjennom bloggingen.
Jeg har begynt å konsentere meg litt mer om fotograferingen min igjen, ikke bare det å vise fram nye innkjøp ;-} Ha en fin dag der ute i høstNorge.

tinemor sa...

Flott innlegg.
Kloke ord, -får en til å tenke.
Jeg har alltid kjøpt en del interiørting. Liker å fornye meg. Men jeg liker også å "pusse opp" ting jeg allerede har. Spraymale mørke lysestaker hvite osv.
Jeg tror folk som leser bloggene vår syns det er like flott å se det vi lager eller fornyer, som å se alt det nye vi har kjøpt.
Men klart man trenger å stoppe opp innimellom å tenke, trenger jeg dette ,-egentlig.
Det er jo faktisk på mote å resilkulere, pusse opp gammelt.
Som en unskyldning for det jeg kjøper kan jeg jo si at ikke røyker jeg, ikke drikker jeg noe spesielt heller, og jeg har også kuttet ut mitt store sjokoladebehov (!), og da må man jo få ha litt andre gleder her i livet, som litt shopping, -ikke sandt!?!
Noen tanker fra meg.
Klem

Fjasevas Huset sa...

Hei! Jeg måtte le litt, for jeg satt faktisk her tidligere i uken og skrev et lignende innlegg på min egnen blogg. Da hadde jeg ryddet i alt jeg har og kvittet meg med lysetake nr 103, og jeg innså at denne bloggingen gjorde meg ekstra fokusert på interiør og shopping av alt jeg overhode ikke har bruk for. Hvor mange kopper og puter trenger jeg egentlig? Iallefall ingen på mange år!
Men det skal være sagt at ditt innlegg var mye bedre skrevet en mitt da:-)
Lykke til med ShoppeStoppet! Jeg syntes det er fryktelig vanskelig, og prøver stadig å bli bedre!
Klem fra nord

rod i hob sa...

Heisann!
Kjempe innlegg :-) Å kjempeflott blogg du har!! Eg har blitt inspirert av deg og andre her inne te å laga min egen blogg.. Men nå lure eg på om de e så lurt alikavel?? Ha ha -viss de e sånn at eg blir påvirka te å kjøpa så møje fint for at eg ser de her inne liksom.... Hmm.. Men iallefall; Bloggen min e heilt nye, å de e kjekt om du tar deg en tur innom :-)

ANETTESHUS.COM sa...

Nydelige bilder - som vanlig;) Er redd jeg kjenner meg så aaalt for godt igjen! Men det er så gøy med noe nytt, spesielt når man flytter inn i nytt hus, da er det ikke kult å drasse med seg 90-tallets møbler i papegøyefarger!? Du husker vel flaskegrønt, rødt og okergult!! Mamma mia, hva tenkte vi på?! Jeg kastet det meste når vi flyttet! Har derfor med god samvittighet kjøpt en del nytt til huset ... men nå klarer det seg;) Det er jo tross alt jul snart også. Får ønske meg noe nytt da:)

Ha en fortsatt fin helg!
Klem Anette

mali-mo sa...

Kjempefint innlegg hos deg idag! Tror du setter fokus på noe viktig. For min del handler det vel både om ønsket om å omgi seg med fine ting og samtidig ønsket om å kunne bidra på min lille måte til å ta vare på verden;)Jeg tenker at det må jo gå an å være opptatt av begge deler? Med en noenlunde nøktern innstilling?

Masser av de tingene jeg ønsker meg er så dyre at det er helt urealistisk å kjøpe dem, så da løser problemet seg av seg selv (hehee). Og noen ting, de sparer jeg rett og slett til!

Jeg kaster aldri noe, med mindre det er ødelagt, leverer heller til Fretex etpar ganger i året men det er ikke mye utskiftning her da. Har ikke mange "pynteting", mest bruksting som får lov å stå fremme. Mye av det er gammelt, og det har jeg ikke lyst å kvitte meg med! Blir litt glad i ting jeg, når de har fulgt meg lenge og smaken min er nok i stor grad den samme nå som for noen år siden.

Når det er sagt, så kjøper jeg ikke så voldsomt mye igrunnen. Etpar kopper i ny og ne, ellers litt sporadisk småhandling, (både nytt og brukt og hjemmelaget) til oppussingen av annekset nå i sommer, og det blir vel det samme med kjøkkenet....men jeg sier som øverst, ja takk begge deler ;)

silje-sin sa...

Jeg er så enig så enig emmeline! Jeg har det på akkurat samme måte. Har jeg ikke noe å blogge om føler jeg nesten at jeg må kjøpe noe nytt så jeg har noe å vise frem! Så tullete! Men akkurat nå har jeg ikke mulighet til å kjøpe noe nytt, og merker at da blir jeg flinkere til å glede meg over det jeg har! Jeg sitter og ser på blogger og tenker at sånn og sånn vil jeg ha, og i neste øyeblikk ser jeg at jeg har jo nesten samme selv! Jeg bare husker det ikke... Mye vil ha mer;) Nå får handleturene skje hos pappa skrotnisse, der får jeg tingene gratis, og kan samtidig kvitte meg med det jeg ikke bruker lenger. Ha en flott søndag:) klem fra silje.

Anonym sa...

Hei
Jeg er helt enig med deg. Har faktisk sjøl kjøpt mer "stæsj" til huset nå enn jeg gjorde før. ( for ikke å snakke om blader!)Men jeg tror også at det har noe med tiden å gjøre. Det er mye fokus på interiør og oppussing i media. I tillegg har det vel aldri vært så mange gave- og intriørbutikker som nå! Er det no rart at en stakkar blir påvirket ?
Men jeg må jo også si at slik som det huset jeg var inne i i sommer, hvor alt var som da huset ble bygget, i 1980, er noe av det stusseligste jeg har sett!!
Koreapanel og negerdamer på veggen,og gardiner som var gule av elde!!
Da vil jeg heller kjøpe litt nytt,og ha ett hus som er koselig!
Det er vel den gylne middelvei som gjelder her å .
Hilden Hilde NL

Minime sa...

Jeg er enig med deg i dette temaet. Det blir en sirkel av dette ved at en blogger om noe man har kjøpt seg og synes er fint, og når det er vist frem må man vise frem noe annet og da kjøper man noe nytt. En del av oss som er her inne er innom mange blogger jevnlig. Jeg må innrømme at jeg husker ikke alle de tingene jeg ser på bilder. Så når du viser gamle bilder på nytt igjen er det like interessant å se. Så det synes jeg man absolutt kan gjøre når man har hatt bloggen en stund. Vise bilder på nytt igjen når det er lenge siden de ble blogget.

Photo-Me-Life sa...

Veldig godt skrevet Emmeline og mange flotte og gode tanker. Jeg mener at det må finnes en mellomting mellom det å fornye seg og få vekk noe av det gamle og kjøpe noe hver dag f.eks.

Jeg har ikke kjøpt noe spesiellt i det siste ser vi vekk fra lysekrona og en stor stormlykt på bordet. Jeg snakket med en venn for noen uker siden faktisk om dette temaet. Vi snakket om det å IKKE kjøpe NOE på ett år. Hver gang man så noe i en butikk man ville ha, notere prisen, legge de penga i en boks. Så kunne man se etter 1 år hvor mange penger man hadde spart på ting man egentlig ikke trenger. Det er faktisk veldig mye!

Jeg tror nettbutikkene er med på å få tenna våre under vann. Hvor behagelig er det ikke å sitte foran pcn og taste hjem noen varer man ikke trenger men som ser så fine ut?

Jeg er underlagt en sparekniv nå siden jeg har mistet jobben og det går mot jul. Jeg tør ikke kjøpe meg noen verdens ting, triste greier, men som jeg har tenkt her om dagen, hva trenger jeg??? Jeg har det viktigste, å jeg klarer leve uten en pute eller en ny duk i noen mnd.

Verkstedet sa...

hei vennen
helt enig!!!! i går var det jeg som gikk til anskaffelse av ting jeg ikke trengte...og jeg gikk virkelig i dine fotspor...- først var jeg på bærthas oldebarn...og så på kid....jeg så på lampen du har kjøpt der, og sa du hadde vist den og vi snakket dermed litt om deg, for hun hadde jo selvsagt sankket litt med deg- og for en trivelig dame vi begge mener du er. og hun sa akurat det samme som meg- skriv en bok, eller få deg en spalte!!!! har du ikke flere kopper å vise, så elsker jeg og mange vel så mye dine facinerende hverdagshistorier! de fra busen, eller i byen om støvlene til bergenserne eller liksom -venninnen til din mor, du trnger ingen kopp eller helklerute for å lage innlegg og skape stemning på bloggen. og forresten- vi kan jo alltids glede oss til overfloden deres på loftet til barna...;)
videre gikk turen til kid...der kjøpte jeg nødvendige? innerputer i dun til noen flotte puter jeg fikk på den mye finere og nye first floor, dog....( u know...)og så spurte jeg etter et pledd jeg hadde sett på en blogg og de kom straks og viste meg...jeg tok for ordens skyld et i brunt siden jeg har en brun interiørperiode. skulle hatt et hvitt sommerhus til de lyseblå koppene mine fra green gate....det ble ingen lampeskjerm fra oldebarn butikken da den ble for stor til det jeg hadde tenkt, men en leke til gullgutten som snart er tre. lampen fant vi faktisk på living som forresten hadde fått en del nydelige bord, litt gamle liksom, du ser de i dagens katalogvedlegg i bt.
som jeg skriver....kjenner det nærmer seg et blogginnlegg, fremdels travelt, men mer inni det og litt mere ledig stunder har jeg begynt å unne meg, må jo det...så da håper jeg du er tilbake på besøk snart. ser på listen din at sist jeg skrev er 4!!! mnd siden, men bedre sent enn aldri??
ha en deilig søndag. jeg skal bare late meg, rydde og dille og selvsagt jobbe litt jobb også.
klem til deg.

chevostar sa...

Utrolig bra beskrivelse av noe som er så sant så sant! Er helt enig med deg i dette :)
Ha en flott helg emmeline :)

Christinas låvebutikk sa...

Nydelige bilder og kloke ord!
Ha en nydelig søndag!
Klem!

simmas hus sa...

Det er så sant som du sier. Etter at jeg begynte å blogge,har jeg kjøpt mer interiørting. Men jeg prøver å være bevisst, og synes det er flott at du tar opp emner som dette. Det gir mer inspirasjon til oss andre om å følge opp.
Kjøper mer brukt nå, på loppis, finn, og fretex, og selger ting på finn.
Fant julesko til to av barna på Fretex igår til 39 kroner for paret. De måtte ha nye uansett. Så det ble billigt og godt.
Klem Simmas Hus

Huset på kollen sa...

Hei Emmeline,

Dette synes jeg var kloke og velvalgte ord, og jeg tror du peker på noe som gjelder for mange. Jeg merker selv at interiørinteressen nesten bikker over i det usunne iblant, og man blir jo egentlig aldri fornøyd. Alltid er det noen som har noe fint som man gjerne skulle ønske seg, et hvitere hjem, eller whatever. Ditt valg om interiørkjøpestopp for en stund skal jeg la meg inspirere av, og oppfordrer flere til det samme!

Anonym sa...

Dette er kanskje en brannfakkel, men jeg må bare si det:
I det siste har jeg lest en del interiørblogger, for tips og inspirasjon(?). Men. Men. Men. Jeg kjenner at jeg begynner å bli "kvalm" av at overforbruket. Det handler mest om å kjøpe kjøpe kjøpe kjøpe nytt. Og pusse opp på nytt. Fint skal det være :-) Det er tydelig at det er mye penger der ute. Det er kjedelig, jeg må bare si det. Nå har jeg funnet noen fine blogger, som handler om å bruke TID på å skape det man vil ha, gjenbruk, miljø, kreativitet og "ekte vare" er nøkkelord!
Men du har det pent hjemme altså! Og takk for at du deler det her på bloggen din. Mvh Eva

lavendel mio sa...

Hei.Nå fikk vi oss en tankevekker til gangs, er vel noen som føler seg truffet no ja.Jeg verken røyker,drikker eller reiser til Paris,så jeg syns jeg kan unne meg litt småtteri og et interiørmagasin i ny og ne. Dessuten så foretrekker jeg loppis og bruktbutikker fremfor nytt,kjøper det andre kaster og da gjer jeg en god gjerning syns jeg.Du har en nydelig blogg som jeg ofte er innom. Ha fortsatt en kjempefin søndag.

Anonym sa...

Hei Emmeline !

Det er hverdagshistoriene og dine humoristiske betraktninger som gjør at jeg ofte er innom bloggen din. Så fortsetter du med det er det mer en godt nok for meg !

mvh T.

Hem och Lycka sa...

Å så snyggt du har det! Jag rensar med jämna mellanrum här hemma och antingen säljer eller skänker bort till loppis så får nån annan nytta av det som jag ratar.

Anonym sa...

Beste innlegget du har skrevet .Ever......

Anonym sa...

Kanskje godt at vi har en finanskrise nå da slik at vi faktisk får oss en liten tankevekker`?
Det er helt tullete å kjøpe og kjøpe og kjøpe bare for å vise fram på bloggen. Da har man misforstått poenget syns jeg! :)
Jeg har også sett ting på andre blogger som er såå flott hos de, og når jeg har kjøpt så har det Næh, det passa ikke inn her. Dyrekjøpt læring, men .. jaja..

Anja-Elin ♥ Vakre augeblikk sa...

Hehe. Eit godt poeng :) Eg har kjøpt masse meir no enn ka eg gjorde før, men så er det første gang vi eiger noko sjølv, og har større plass, så da seier det seg sjølv, prøver eg å overbevise meg sjølv om :) No i helga tenkte eg faktisk at no er det på tide å roe ned med all denne innkjøpinga. Skal heller konsentrere meg om å kjøpe inn stoffer og div så eg kan lage meir ting sjølv.. :) Det er jo alltid koslig å ta vare på seinare og :) Så nå blir det vel litt slike innkjøp, så eg kan sy duker, puter og div. Samt kanskje kjøpe inn nokre fleire lerret, så eg får malt litt bilder til å ha på nokre tomme vegger :) Men ja, det er fort at huset blir overfylt.. Godt å ha eit loft, så ein kan variere litt møbler og sånt. Min kjære mann berre rister litt oppgitt på hodet.. :) hehe. Ha ein fortreffelig søndag :) Godklem :)

Mita`s hjørne sa...

Heisann...
Flytte til et større hus for å få plass til sine ting - ja,ha... her hadde vel kaoskontroll vært på sin plass...he,he...
Her har jeg forlengst gått til innkjøps-stopp til huset... en kan jo ikke bare handle heler... så nå har jeg gått over til å handle til campingvogna - akurat som om det er noe bedre, har esker fulle til den...
MEN faktisk tror jeg at jeg hadla mere til huset før blogginga tok av, nå flytter jeg heller rundt på ting - eller maler de...

Ha en koselig kveld og uke...

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Intressant inlägg. Ja..nog kan det vara så att man köper mer nu än tidigare. Mycke kanske beror på att man "utsätts" för så mycket mer via alla bloggar, alla visar så mycket fint som man bara "måste ha".

Men nog är det värt att tänka till och försöka stoppa sig själv ibland. Jag hade t.ex. ett eget pålagt shoppingförbud i juli i år. Det enda jag fick köpa var interiørmagasin (tror jag køpte typ 5), men annars blev ingenting inhandlat på en måndad. Superskönt! Kommer nog att ha sådana perioder i framtiden också.

Ha det fint!

Ida sa...

Morsomt at du tok opp dette idag Emmeline. Jeg gikk faktisk i dag og tenkte på hvor mye penger enkelte interiørbloggere bruker. Og det er ett godt poeng du har - er det fordi de absolutt trenger det i huset sitt, eller for å legge det ut og vise det frem i bloggen sin?

Jeg for min del syr foreløpig figurer for mnin egen del - men skal innrømme at det gir en ekstra motivasjon ved å få lov å vise dem frem :-)

Syntes forøvrig det du skriver er grunn nok til å lese bloggen din hver dag.. nye bilder eller ikke :)

Klem fra Ida

Hilsen fra landet sa...

For min egen del så har jeg ikke en interiørblogg som dere andre, men mer hage/oppussings/hverdagsinspirert, så jeg har ikke det behovet for å kjøpe noe jeg kan vise frem.

Men jeg tror det er et reelt tema for endel bloggere. Sikkert fint at du setter ord på det.

Man blir jo sikkert mest "pop" om man har mye fint å vise frem for å si det sånn - men man må uansett ha evnen til den gode teksten da - slik som du - uansett forbruk eller ikke ;-)

♥ H@rmoni ♥ sa...

Liker å pynte og dille, og kjøper kanskje for mye ting, selv om jeg prøver å ikke handle for mye småting.. liker ikke overfylte rom, men liker heller ikke den minimalistisk stilen! Når en kjøper nye ting, bør en som regel hive ut/gi vekk til andre eller loppemarked det man ikke har bruk for. Gamle interiørblader, haugevis med bøker man har lest som blir stående i en støvete bokhylle..
Det beste er å ikke kjøpe for mye
- etter å lest blogger en stund syns jeg det er vedig masse fint, men lurt å ikke slenge seg på f.eks dott, prikker eller green gate- bølgen uten å tenke seg om, blir jo lei av det etter man har sett det en stund. Av og til får jeg lyst til å hjelpe andre å få orden i huset sitt som en kaoskontroll hjelper!
:O) Er bloggerne en stor gjeng materialister.. ? (vi er jo forresten flink med gjenbruk også rundt omkring..
:O)

♥ H@rmoni ♥ sa...

..synes forresten det er kjekkere å se ting folk har laget, eller pusset opp loppemarkedfunn eller brukt naturmaterialer!
:O)
Det blir man glad (og miljøbevisst) av!! ;O)

Gunhild sa...

Hei Emmeline!! Dette med forbruk er en god og viktig debatt. Det er jo bare tungvint å ha det så overfyllt. Må innrømme at her trengs det sortering både her og der. Synes det er viktig å få hjemmet lettstellt og å få det til å fungere i hverdagen. Alt har sin plass er mitt mål :)Og en trenger ikke mer enn nødvendig , nei. Handler gjerne praktiske ting som hjelper til i organiseringen. Samtidig så skal det ikke bare være praktisk. Det skal være lunt og koselig... Så da blir det litt puter, tepper, lykter mm :) Men jeg handler ikke for å ha noe å vise i bloggen...

Rosa sa...

Dette har eg tenkt på meir enn ein gong (og me snakka vel såvidt om det på treffet..) - det å blogge om interiør krever jo på ein måte at ein har noko nytt å blogge om - ergo vert det skapt eit slags kjøpebehov/-press som i desse miljøtider absolutt ikkje passar inn. Nokre gonger kan det kanskje vere vanskeleg å skilje om eit kjøp er gjort av inspirasjon _frå_ andre bloggarar, eller gjort for å inspirere andre bloggarar.Samtidig er jo mange flinke til gjenbruk, med loppis og bruktbutikkar. Uansett trur eg det er viktig å vere litt bevisst, iallefall. Og kanskje må me alle verte flinkare til å bloggifisere gamle kjøp i nye samansetningar, istadenfor evige trangen til å kjøpe nytt, nytt, nytt.

Og du - eg gler meg til andreetasjen din vert bloggifisert ;)

GOd veke i vente!

Anonym sa...

Denne bloggeren innførte kjøpstopp på unødvendige varer i et års tid. Til høyre på siden skriver hun om hvorfor.

http://www.notbuying.blogspot.com/

Liz

Henriette sa...

Her er det berre og seia ja og amen. Det er så lett å plukka med seg litt her og litt der, berre fordi at eg hadde lyst på noko nytt, sjølv om eg overhodet ikke hadde bruk for det. Selvfølgelig skal det vera lov å unna seg litt av og til, men det vert kanskje meir regelen enn unntaket......

Om blogging kan føra til meirforbruk? Det trur eg. Har ikkje blogga lenge, men merkar tendensen allereie....No er eg så heldig at det var tid for litt fornying hos oss, og sidan det er uaktuelt og bytta ut dei store tinga, kan eg med god samvittighet bytta ut litt av det gamle "småplukket". Men det gjeld å begrensa seg då....

Den positive sida er at eg får inspirasjon frå bloggane til å ta fram handarbeidet mitt. Må jo ha noko å visa fram når det der tomt for nytt "nips" he, he.

Min gamle Bestemor pleide å sei:
"Den som kjøper alt han for auga ser, han får gråta når andre ler."
Er vel sant det....

Ha ein flott haustdag.
Henriette

Ps:Du skriv kjempebra:-)

Anonym sa...

Hei du :) Interessant innlegg..igjen! Vet du det Emmeline at du burde hatt en egen spalte i en eller annen avis!
Du skriver så utrolig godt!
Heerregud som jeg har humret meg gjennom noen av innleggene dine..Kommer ikke til å glemme tupperware-damen med det første og heller ikke Billeba hihi!
Når det gjelder dagens innlegg kan jeg fortelle at jeg kaster! Jeg kaster MYE!! Det må jeg nesten, fordi jeg drar så mye nytt/gammelt inn i huset til stadighet! Jeg endrer stil fortere enn andre skifter skjorte så det sier seg selv at det blir mye overflødighetsgods..Det er ikke lenge siden jeg aldri gikk på loppemarked! Jeg hadde kun nye møbler og en helt annen stil..
Men jeg har aldri likt å ha fulle skuffer og skap! Blir nesten stresset av det..Så jeg har gitt bort til loppemarkeder og venner og familie som kunne tenke seg noe av alt mitt avlagte skrammel..
Jeg har hatt en lilla og oransje sommer, men er nå tilbake til det hvite igjen..Vil ha fargeklatter i sterke klare farger men møblene skal være hvite..Dette er vel mannen min sitt hjertesukk egentlig, men han er så snill og lur at han ikke sier så mye! Så lenge han får holde på med sine interesser er det greit *fnis*
Bloggen min påvirker meg helt klart, men mest i positiv retning tror jeg. Før hadde jeg mange flere uferdige prosjekter liggende..Etter at jeg begynte å blogge gjør jeg faktisk ferdig ting etter hvert ;) Nå må jeg gjøre litt nytte for meg her , men ønsker deg en fortsatt fin mandag! Hilsen Kardemomme :) PS! Det er ikke vanskelig å hekle oppover hihi!!!

Anonym sa...

Veldig stor selvinnsikt! Og det liker jeg hos mennesker.

Jeg har ingen egen blogg, men nileser din blogg fordi den er fortreffelig på det rent litterære plan. Jeg leser ikke bloggen for å se om du har kjøpt deg noe nytt, men fordi du skriver så hinsides fornøyelig om hverdagens små pussigheter. At du har veldig lik hus- og interiørsmak som meg er jo bare en bonus.

Pga interessen for din blogg har jeg også smått tatt meg små streifturer innom andre blogger, og tanken som du lufter i innlegget har slått meg også på mine vandringer i Blogglandia. Hvor mange er det som øker (ubevisst eller bevisst) sitt forbruk for å ha stilige ting å blogge om?
Jeg har av og til tenkt at jeg ikke kan blogge fordi jeg har ikke et så stort forbruk at jeg ville hatt noe nytt å stadig blogge om. Og det er jo helt min egen avgjørelse og INGEN påstand om at bloggere bidrar til å øke forbruk!!

Det jeg derimot syntes var et fint poeng med dine betraktninger i innlegget var at nå kunne jo heller denne selvinnsikten bidra til å øke kreativiteten! Tenk så mye morsomt som kan oppstå når man må finne på noe nytt med gamle ting? Det kan bli mye fortreffelig blogging av denslags! For ikke å snakke om hvor mye fortreffelig blogging det vil bli av å beskrive episodene eller innfallene som skal bidra til å fremme kreativiteten! :)

Gleder meg allerede. :)


Vennlig hilsen
t.

Klaffen sa...

Hei på du:-) Ja det var ett godt innlegg, med ett godt poeng gitt. Følte meg neste litt truffet. Jeg og har jo altfor mye, mye mer enn jeg strengt tatt trenger. i tillegg bor jeg sammen med en samboer og ei lita snelle som er SKORPIONER. de er nemlig samlere, og det mor vil kaste - kan du få bruk for.... Er også enig i denne handlingen som vi "gjemmer" i hverdags økonomien vår. En stake her og en vase der, som bare plutselig står der.... Fretex er topp! Føler man at det ikke er noe for seg er det jo også mulig å selge selv på finn.no eller på et lokalt bruktmarked!?! ha en fin dag

NUSSE sa...

Jeg er helt håpløs!Og glemer som oftest å sjekke om kontoen tåler det før jeg kjøper,kjøper, kjøper! :-/ Noe som resulterer i masse fine ting -og veldig dårlig samvittighet...Skal prøve å bremse litt ned jeg også nå.

NUSSE sa...

Jeg er helt håpløs!Og glemer som oftest å sjekke om kontoen tåler det før jeg kjøper,kjøper, kjøper! :-/ Noe som resulterer i masse fine ting -og veldig dårlig samvittighet...Skal prøve å bremse litt ned jeg også nå.

Julies sa...

Hei. Har fulgt med på bloggen din - og andre sin - ei lang periode, og blitt forferdelig inspirert. Til tross for svært begrensede datakunnskaper har jeg begynt på min egen blogg i dag, og gleder meg til fortsettelsen.
Viktige tanker du har gjort deg ...Selv har jeg en låve full med gamle møbler som har stått her siden tante Julies tid, og mange har fått seg en omgang med malekosten. Og det blir jo minst like fint som å kjøpe nytt !

Villa Luftslottet sa...

Ja, du kan så si:) Jeg har kastet en god del ting opp gjennom årene, men tro det eller ei...jeg angrer og minnes mine tapte ting....jeg forstår din venninne, men samtidig er det ikke mulig å opprettholde et sunt innemiljø hvis det hoper seg opp, det skal jo være koselig også:) Jeg har nok en tendens til hele tiden å ønske meg nye ting, men jobber nå hardt med meg selv for å bli mer nøktern, men det er neimen ikke lett...hehe;)

Trines Hus og Hage sa...

Hallois Emmeline!
Så mange nydelige bilder da. Her var det gjennomført - skal si dama har sansen for både detaljer og helhet!
Om jeg kjøper mer nå fordi jeg blogger? Nei, jeg tror faktisk ikke det. Vel, kanskje noen få ting, som den osteklokka som du tipset om til jul i fjor. Blir inpirert gjennom bloggen, men tror ikke bloggen utgjør en forskjell for meg. Men synes det er artig å legge ut det som jeg har anskaffet meg, det er klart.
Veldig greit å tenke gjennom faktisk. Fint du tar det opp. Det er så lenge siden vi har besøkt hverandre! Har vært travle tider for min del... Veldig hyggelig å komme innom deg igjen i hvertfall.
Ha en fortsatt fin kveld!!! Klem Trine

Fridashus sa...

så søt kopp og kanne! Morsomt å følge med på bloggen din :0)

Prinsesse Elin sa...

Ja der er vi enige men det vet du. Men får vi det til???? Vi to på Mosters hus
- jeg skal ikke kjøpe små nips....
å elin kjøper smånips. he he he.
Nå skal jeg bli mye flinkere til å heller forandre litt på det jeg allerede har.
Jeg lover.
Her har jeg tatt til meg det du sa å syr nå en gris. Bare for å prøve. Å hvis den blir bra så skal jeg sy flere. Denne er riktignok hvit men mannen kunne se at det var en gris og det er jo et veldig godt tegn. he he
Ha en herlig kveld:O)

Ragna sa...

Hei Emmeline

Jeg er trofast leser av bloggen din og tillater meg å komme med et lite ønske nå i disse finanskrisetider:

Kan du blogge noen historier om ting du kvitter deg med? Det burde kunne bli et like morsomt tema som ting du kjøper/lager/setter sammen i nye konstellasjoner.

Alle ting har jo sin historie og jeg er (av en eller annen grunn) sikker på at du klarer å skape inspirerende og artige innlegg om ting du ikke lenger trenger og hvor de kommer til å havne hen i verden.

Ulempen med det er jo at hvis man blogger om ting som man skal kvitte seg med så får man så lyst til å beholde dem at de blir i huset allikevel... Anyway, jeg lover å lese bloggen din videre uansett hva du fortsetter med :-)

Albertines verden sa...

Ho-ho. Jeg må bare innrømme at jeg samler, akkurat som ett overivrig lite ekorn. Men svinger malekosten ivrig på mye av det jeg har. Har feks en kjøpmannsdisk som i sin tid var i syrelutet furu, den har vært turkislasert, beige og nå hvit. Den har vært i spisestua, kjøkkenet og nå på gjesterommet. Elsker å finne rimelige ting på loppis/bruktbutikken eller å få noe som jeg kan sveive over. Så bloggingen gjør at jeg får masse god inspirasjon og ikke minst arbeidslyst. Elsker å få mest mulig ut av ting. Kjøper faktisk mindre nå som jeg egentlig har tilgang på all verdens vakre ting. Himmel, hvordan skulle det albertinske hjem sett ut da, mon tro. Men ettersom jeg er en håpløs samler (man vet jo aldri når man får bruk for det), så ser jeg stort forbedringspotensiale. Derfor har jeg studert Martha Stewarts tips til rydding og sortering tidligere i dag. Må få litt orden i skuffer, hyller og skap - jeg drukner snart. Mannen i mitt liv funderer på om vi ikke burde bygge oss ett hus i minimalistisk funkis-stil. Da protesterer jeg høylytt, hadde kommet til å rydde meg ihjel. Jeg holde rjo på med diverse prosjekter på syrommet, kjøkkenet, soverommet og i loftstua. Unnskyldningen er at min kreativitet må ha fritt spillerom. Begynner man først å få smaken på endringer, så er de vanskelige å stoppe. Inspirasjon fra alle flotte blogger og magasiner gjør
noe med oss. All innput gjør at vi forandrer oss mye raskere enn de som ikke er med på denne galoppen. Og da finnes det også de som sitter igjen på 90-tallet, og sikkert noen fra enda tidligere tider. Og du, ha en superfin uke!

Gunnemor sa...

Ja, du setter ord på mange ting, og jeg har lest om støvlene, og skjønner ikke alt du kommer på! Selv har jeg ikke ofret den typen støvler en tanke. Samtidig utrolig viktig å ikke bare kjøpe for å kjøpe. Det blir lett slik når en har lyst til å vise fram noe nytt. Kos deg og god tur på kurs, du har kanskje allerede reist? Gleder meg til du er tilbake med dine filosoferinger. Fine dag til deg.

Shabby-Roses-Cottage sa...

Oh what wonderful pictures again!!!
I love I love I love it all !!!!!
Many lovely greetings,Pati

Anonym sa...

For noen grusomt lange 16 dager..Kom deg hjem! Du og bloggingen din er sterkt savnet.

Green Grete

Related Posts with Thumbnails