mandag 30. mai 2011

Tenåringsmor – på vei til økonomisk ruin?


Jeg har spekulert litt på dette med barne-, eller rettere sagt; ungdomsoppdragelse i det siste. Jeg har nemlig skiftet kontor, og har derfor fått nye kollegaer. Nye lunsjkollegaer fører med seg nye lunsjdiskusjoner; og i den forbindelse har jeg altså kommet til den konklusjon at Emmelinebarna trolig er veldig dårlig oppdratt. Eller at jeg eventuelt er en veldig dårlig mor. En av delene, eller eventuelt begge. Muligens.


Jeg har tidligere gått rundt i den tro at Emmelinebarna er ganske gjennomsnittlig oppdratt, men skjønner nå at jeg har tatt feil. De spiser opp alt de finner i skapene uten å spørre, og svært sjelden gidder de å rydde rommene sine. (*Vi snakker skuddårsfrekvens.) Emmeline har tenkt at så lenge de ikke er narkomane, så får de nå heller bo der i skittentøyslummen, med tusen brukte melkeglass og innestengt tåfislukt som sin beste venn. Jeg er mer opptatt av at de skal gå på skolen og være greie og ærlige, og så ser jeg heller stort på rot og spising til alle døgnets tider.


Dette er visst ikke vanlig. Norske ungdommer ringer til foreldrene og spør om de kan spise det som ligger i kjøleskapet, samtidig som de rydder rommene sine. I retur betaler foreldre både for ungdomstid, russetid og sertifikat. Visstnok. Dette finner Emmeline svært underlig.


Det har seg nemlig slik at Emmeline driver øvelseskjøring med sine to eldste barn for tiden. Vi snakker om å gjøre daglige forsøk på å riste på seg nakkesleng, mens alle varsellamper lyser på dashbordet. Vi snakker KILLING ME SOFTLY MED CLUTCHEN! Det er i den forbindelse Emmeline har fått en økonimisk aha-opplevelse uten sidestykke.


Jeg har plutselig skjønt at det er helt vanlig at foreldrene betaler barnas sertifikat. Som en slags honnør til barna, fordi de ikke har begynt å røyke eller snuse, eller bli narkomane -hvis det var det de egentlig hadde planlagt. Det er her Emmeline begynner å stille de gale spørsmålene. For jeg går jo rundt uten røyk og snus daglig, og har aldri fått noen utbetalt noen pengesum av den grunn. Skal man måtte betale barna sine for at de ikke skal være helt idiot, spør jeg, og svaret er visst JA. Emmelinebarna ramser opp alle i hele bekjentskapskretsen fra A til Å som får sertifikatet betalt av sine foreldre. Siden de trolig har ryddet rommet sitt eller noe sånt, hva vet jeg?


Videre har Emmelinebarna forklart at det er ganske vanlig at foreldre betaler for russetiden også. Vi snakker 25.000 kroner for å være med på russebuss, og dele ut tusen russekort til forbipasserende barnehagebarn. Sånn sett kan man jo si at man samtidig betaler barna for å være litt idiot likevel,  i noen uker vel og merke;) Noen ganske dyre uker!


Dette var det ingen som sa til meg før jeg la meg ned med Emmelienmannen, og produserte fire avleggere. Vi snakker 30.000 per sertifikat ganger fire. Hvis du plusser på med fire konfirmasjoner og to bunader er vi oppe i en sum på 200.000. ( *Takk og lov for at jeg kun fikk to jenter) Plusser du på fire russ i tillegg, er vi oppe i 300.000 kroner. Trehundre-utrolige-tusen-kroner, i løpet av fire år!!!


Siden Emmeline og Emmelinemannen ikke har forutsett disse vanvittige kostnadene -og ikke har tenkt å ta opp lån for å være som alle andre, har vi rett og slett sagt til avleggerne at de må betale sertifikatet og russetiden selv. Til tross for at de ikke røyker! For sånn var det nemlig for Emmeline. Hun vasket doer for å få råd til kjøretimer, og har aldri lidd noen nød av den grunn. Ikke har hun begynt å røyke som straff heller!


Dere får si til kompisene at dere representerer arbeiderklassen, sier Emmeline. Derfor må dere jobbe i helgene og tjene penger til sertifikatet på egenhånd. Jaja, sier Emmelinebarna -og går på jobb. Uten å heise det røde flagget av den grunn!


Det er da jeg tenker at jeg slett ikke er så dårlig med ungdomsoppdragelsen likevel. Å betale trehundretusen for at ungene skal rydde rommene sine? Nei, det får være måte på! Eller er jeg helt på jordet? Hva mener dere?


132 kommentarer:

Laila sa...

Emmeline!!
He he. Jeg tror ikke at du er noen dårlig mor, jmf øvelseskjøring og overbærenhet ang rydding og spising...
Jeg fikk heller ikke førerkortet påspandert, det ble spart av konfirmasjonspengene og jobbet iherdig! Både som avløser og ellers ledige jobber!
Jeg er enig med deg - arbeid gjør ikke noe skade på de unge. Andre (les: voksne) må jo også jobbe for å få nyte div. gleder.

Stor klem fra Laila

Anonym sa...

Ser greia fra en foreldres ståsted:) Som datter var jeg veldig glad for å få lappen betalt av mor og far, samt bunad og konfirmasjon:) Mulig det var en klausul om "ikke-røyk", men det var aldri aktuelt i utgangspunktet!
Russetiden tror jeg at jeg betalte selv, men jeg hadde verken russebil/buss eller andre dyre vaner:)
Men stå på - du skriver gøy:)
Hilsen fra Silje, 25 år:)

Anonym sa...

He he, vittig :) Lappen ville jeg ikke ha, men ble påtvunget og betalt av far. Russ ville jeg ikke være, men russedrakt ble påtvunget og betalt av mor. (Sær unge :) ) Og begge deler ble jeg kjempe glad for. Å være russ var jo gøy og lappen er jo veldig greit å ha. Nettopp fått barn og startet sparing til lappen allerede :) Men det er like greit å la dem spare selv, det er jo viktig å lære verdien av en krone som min far alltid sa :) (Som jeg tolket som at mine kroner er så mye verdt at de må stå i banken også bruker jeg far sine på det jeg vil ha :) )BORTSKJEMT? JA VELDIG!

Strikkelise sa...

Hva? Får ikke gutta bunad?????? Diskriminering!!!

Vi leser jo i avisene om massevis av ungdommer som ikke gidder å ta seg sommerjobb, så det er åpenbart mange som får altfor mange penger av mamma og pappa. Knip igjen lommeboken, du.

Per Arild sa...

SKYLDIG.............holder på med sertifikat på den eldste, og det betaler vi. Kjenner jeg mora hans rett, kommer han nok heller ikke til å lide noen nød under russetiden når den tid kommer.
På den annen side......vi snakker spanskrørdisiplin når det kommer til orden og renhold. Tror ikke det er mange 18 år gamle gutter som ukentlig vasker 100m2 med bad, vaskerom, gang og boder. I tilegg selvsagt sitt eget rom og TV stue. Flink til å lage middag også, selv om reportoaret er litt begrenset :)
Alt i alt, betaler gjerne sertifikatet, har jo ikke fåt unger for å være kjip :)

Sidsel Veierland sa...

har tidligere sett at Emmelinebarna både baker og støvesuger...... inbiller meg at de ikke er så fryktelig gale fatt med oppdragelsen ...
T foreldrene skal betale det ene og det andre når barna er VOKSNE (de er jo over 18 når de er russ)- DA lager du deg selv et problem. Så skal "barna" ha bil, leilighet, hus osv.... skal mor og far stille opp da også?
Nei, mye sunnere at de har en jobb, følger opp den og skolen, lærer å ta ansvar for egne kostnader!
Du skriver så bra - og engasjerer mange
klem

Unknown sa...

Stå på! Ingen har noe vondt av å ikke få alt servert på et sølvfat. Nå har jeg blitt så gammal at jeg kan si ungdomen har godt av å jobbe litt:) Undret meg litt over pizzabudet som leverte overtidsmaten her på jobb isted, han lurte på om noen kunne komme og hjelpe ham å bære inn 3 pizzaer og 2 brus... Tror han fikk både bunad, førerkort og rommet ryddet av sin mor.

Tjodelo!

Anonym sa...

Hei
Heilt enig med deg, her i huset må 16 åringen spare til sertifikatet og evt russefeiring...
Men synder vel litt, vi betaler for gode karakterer på skulen og det har veæt ein stor motivasjonsfaktor der snittet har gått oppover i løpet av de tre årene på ungdomsskulen. Han får ein Donald pocket for kvar 6er på prøver og fast sum for 5ere og 6ere til jul og sommer. så no er det snart utbetaling... Og de ser ut som det kan bli dyrt, men sønnen er strålende fornøyd og det er vi også.Har to barn til, men heldigvis med et år til neste skal på ungdomsskulen og fire år til minsten. Forøvrig ingen lommepenger, dei får om dei trenger, men klarer seg stort sett med penger fått i gave til jul og bursdager.
MVH Jannike
mvh Jannike

Vibeche Bergqvist Ellingsen sa...

Jeg er helt enig med deg.
Jeg er litt sjokket over alt barna krever i dag, mine inkludert.
Det er blitt et så stort press på foreldre at de skal betale for det ene og det andre. Og alle har bare ikke råd til det.
Jeg har måtte betalt både russetiden og førekortet selv, noe jeg jobbet hardt for. Jeg tok meg jobb allerede som 16 åring for å få råd til ting som andre gjerne fikk.
Har ihvertfall lært meg at skal en ha noe så må en faktisk jobbe for det, ting kommer ikke gratis.
Og det er mange barn som tror, takket være foreldre som gir alt de peker på.

Emmeline sa...

Per Arild: Er du sikker på at du ikke jobber på samme jobb som meg, og spiser lunsj rundt samme bord?? Hehehe;)

Strikkelise: Hvis gutta ville hatt bunad skulle jeg med GLEDE betalt, men som far så sønn......

RoseSommer sa...

Jeg har ikke barn, så jeg sitter her i min ryddige stue, i den rene sofaen, tilbakelent og avslappet, og behøver bare bekymre meg over at JEG (og mannen min) spiser opp all maten i skapene selv.
Overhørte 3 damer i 40-årene på butikken for noen dager siden: De diskuterte hvordan de skulle gjøre det mindre attraktivt for de voksne sønnene sine å bo hjemme. Synes ikke jeg kunne stoppe og følge med, men jeg humret lettet på vei til kassa.

Blått til lyst sa...

Det er simpelthen forebyggendeå la dem betale russetid og sertifikat sel. Hvilket barn med slike utgifter har RÅD til å begynne med røyk eller dop eller kondomer, for den saks skyld. Det siste er kanskje ikke så smart - barn er dyrere enn kondomer. Lær dem det.

Snertne sneller og små nøster sa...

Kunne ikke vært mer enig... Og selv om man hadde hatt ei lommebok som hadde tålt slike utskeielser, så syns jeg det er fint at ungene lærer seg at det koster.

Ha ei fin uke - klem Siv

Helene sa...

Enig med du :) 16 17 og 18 åringer vil bli behandlet som voksne å da må de ta ansvar som voksne også.. Jeg jobba på rema, tok lappen og hadde russetid nesten samtidig. Fikk ikke vært med på alt (og overlevde fordi om), det er viktig at ungdommene lærer å stå på egne bein. Luksusfellen er vell et godt eksempel på ungdommer og voksne som ikke har begrep på økonomi. Dette vil vi da ikke for barna våre? Mine er 3 og 6 år og den økonomiske bremsen er på for lenge siden, hvorfor skal de få alt? De har det de trenger og mye mer, hvorfor legge listen høyere? Jeg fikk 2 kjøretimer av mine foreldre, blei henta på byen når jeg var russ og klarte å få med meg og råd til det meste jeg trengte med å tjene mine egne penger som ansatt på rema. Klarte til og med å få kjøpt mæ en golf :)

Line sa...

Tror Emmelinebarna er langt over middels godt oppdratt jeg :) Når det kommer til hvem som betaler for hva, så må jo det være helt opp til mamsen og papsen i hver familie mener jeg. Jeg var så heldig å få lappen av mamma og pappa - noe som var viktig for dem å gi oss ettersom de selv hadde fått den av sine foreldre. Russetid og anna spetakkel har jeg dog betalt for selv, og er veldig fornøyd med det. I ettertid har det nemlig vist seg at det kan lønne seg å ha et økonomisk perspektiv ;-)

Siven sa...

Jeg måtte nok ha betalt for det jeg hadde lyst på, men for min del ble det da hverken lapp eller noe særlig russetid (ihvertfall ikke buss eller bil). Konfirmasjon fikk jeg da selvsagt, men så hadde jeg familie som sydde bunad.

I går ble jeg 29 år og har fremdeles ikke lapp, men det hele bunner nok ut i prioriteringer. (Mine egne!)

Syns det høres ut som om barna dine får en fin oppdragelse. Om de som får lapp og russetid får en dårligere oppdragelse er vanskelig å si. Det hele kommer vel an på hvor mye disse barna setter pris på det foreldrene gjør for de.

Har du lært de å si takk og å ta hensyn så har du nok gjort mye godt. ;)

Anonym sa...

Haha, du har helt rett spør du meg! Jeg er 25 år, har betalt førerkort, russetid og alt annet selv. Det er en selvfølge spør du meg! Foreldre betaler altfor mye, barn blir sinnsykt bortskjemte nå!!

Heidi Olsen sa...

Heisann:)

For meg høres dette ut som en virkelig sunn og god ungdomsoppdragelse!!! Som lærer på videregående opplever man endel ungdom som nesten tror pengene bare kommer av seg selv:)) Det er godt at de lærer at man må jobbe for det man har lyst på og lyst til, fortsett den gode veien du:)))

Anita sa...

Jeg fikk bunad,lappen, 3 år på hybel, russefeiring og bryllup av mine foreldre.
Eldstedatter fikk bunad,lappen og et lite tilskudd til bryllupet. Siden mine trebarn er fødd i hvert sitt tiår, så er det stor aldersforskjell. Vi praktiserer ikke lommepenger her i huset og de har vært utallige timer ulønnet barnepasserer for hverandre. Avtalen er da lappen. Som sagt med stor aldersforskjell (våre er 6,13 og 23) så blir det noen år mellom utgiftspostene. Jeg tror jeg slipper billig unna egentlig. ;)

Merethe sa...

Jeg er 100% sikker på at Emmelinebarna vil ha en kul mor, ei morsom mor, ei glad mor, ei mor som steller i stand halloweenparty for hele vennegjengen og ei knakende GOD mor som ikke betaler for sertifikat, enn en gretten, prippen og kjedelig mor som har måttet punge ut med 300 000 på 4 år.. For sånt noe BLIR man jo gretten av! Emmeline, jeg synes du gjør alt riktig jeg :)

Shalabais!

Ninas Interiør sa...

Jeg kunne ikke vært mer enig!! Sett ungdommene i jobb, de må jo lære seg å klare seg sjøl resten av livet, også..!

Hava a nice week! Klem Nina

Filippa sa...

Jeg er helt enig med deg, som foreldre kan vi ikke betale barna for at de rydder etter seg. Hvordan i alle dager skal det gå når de skal flytte hjemmefra hvis de er vant til at alt blir servert på et sølvfat? Nei stå på, ingen har noen gang tatt skade av litt jobb. Jeg vil nok heller si at oppi all foreldregalskapen så er du mer normal enn alle curlingforeldrene som ikke stiller krav!

Anonym sa...

Hei! Jeg skriver ikke så ofte kommentarer, men nå må jeg si at jeg er så ENIG!! Jeg er også tenåringsmor til to jenter pluss ei som er litt mindre. Jeg får også beskjed on at alle andre får betalt for gode karakterer, holde orden i sitt eget rot, for å ikke røyke, drikke og for sertfikat. Og da sier jeg at dette bør dere gjøre likevel! man trenger da ikke å få betalt for å gjøre det vi burde kunne forvente? Det er jo de selv det går utover hvis de røyker, satser på dårlige karakterer o.s.v Men i følge mine er jeg helt på jordet, men der har jeg tenkt å bli!! Hva slags voksne skal dette bli hvis de er vant til å få alt opp i hendene?? Mener at alle bør lære seg å jobbeog se at det meste ikke daler så lett ned i fanget for noen og en hver. Vi har råd til det, men vi får ikke ansvarlige voksne ved å betale alt. Jeg lurer litt på om folkf betaler for de ikke vil at det skal se ut som de ikke har råd? V i burde heller hatt ett foreldreopprør som forlangte litt jobb og stå på innsats fra den unge garde. Min elste datter på 16 år er den eneste av venninnene som skal jobbe i sommer.... (fått ny iPad, strever med å skrive rett....). Hilsen også tenåringsmor med betalingssperre.

Akkurat passe Frø sa...

NYDELIG!
Innlegget burde vore på forsida til all økonomisk presse!

I morgon er dine barn økonomiske vinnarar - dei har knekt "milion-koden" lenge før dei andre har tjent nok til en tyggispakke!

Tvi-tvi i lunsjen!

Unknown sa...

Syns det er veldig bra å ikke gi ungene alt servert på sølvfat. Jeg hadde både sommerjobb og jobb ved siden av skolen siden videregående, og måtte betale det meste selv. Fikk vel sponset halve sertifikatet av mamma og pappa, ellers kjøpte jeg klær og andre ting med egne penger. Jeg syns det er en fin måte å lære seg ansvar på.

Jeg jobber på folkehøgskole, og hvert år får vi elever (noen få heldigvis) som aldri har vasket verken klær eller andre ting selv. Det syns jeg er helt vanvittig!!!

Syns det høres ut som dere har en veldig god oppdragelse. :)

Anonym sa...

Veldig bra skrevet dette her, håper det er mange foreldre som får opp øynene syne nå :)))

Whitebite sa...

enig Emmeline. så enig.
ungdommen i dag altså.
min 16-årige datters venner får ALT (ifølge henne selv) og hun synes det er kjipt at ikke hun får alle de samme godene. Vennene får utenlandsreiser både hit og dit (sist var det New York)flere ganger i året, og penger til shopping får de i hånda. Jeg verken vil eller kan betale for alt mulig til min datter. Hun får lære seg å arbeide litt for godene..
Hilsen kjip mamma☺

Ruter & Hjerter sa...

Betale for russetiden? den tiden hvor mansom regel begår en tredjedel av sine fiel her i livet og det får man betalt av mor og far? Dette er hinside! Men lurer på om disse barna blir normale? får de et normalt forhold til penger? Man må FAKTISK jobbe for pengene!!! Det blir mange gode luksusfellen episoder av disse barna hahah!
Syns og at du gjør en god jobb og det du viser dem er mer verdifullt enn penger!
Stå på!!!

Bjørg sa...

Jeg kan ikke trøste deg. Disse 4 barna får kanskje 3 barn hver og ektefelle, alle disse skal ha bursdagsgaver og julegaver!!!!! Dere blir bakarotta for ever. Jeg er nesten der nå...

Fargeheimen sa...

Ikkje tale om at eg betaler mine unger for å rydde opp i sitt eige rot. Hadde eg gjort det så hadde eg fått sånne håplause unger som
aldri kom til å flytte for seg sjølv og vart sjølvstendige menneske.

Klart ein kan hjelpe ungene med økonomien om det faller seg sånn, men lappen og russeting er ikkje nok ungen må ha, ergo må ei betale sjølv om dei vil ha sånt.

Og mine må no jobbe heime også, eg er ikkje slaven deres. Her er det bare to igjen, men begge gutane har faste dagar dei må vaske klær, lage middag, tørke støv osv. Skulle vel berre mangle, dei bur no her dei også.

Trur nok at Emmeline er ei flink og fornuftig mor eg. :)

Unknown sa...

Jaggu meg, jeg heier på deg! Takk og pris at du tør å si det offentlig. Latterlig å betale unger for å la være med røyking, for så å betale galskap i en knapp måned? Henger ikke på greip! Takker i massevis for bra innlegg:)

Åshild sa...

Her i huset var det bare to ungdommer. Da merkeklærbølgen rystet hjemmet fikk de disponere hver sin del av barnetrygden og klare seg med det. De tok seg fort ekstrajobber og har klart seg bra. Men de fikk rett nok sertifikat. av oss. Jeg er nemlig overlykkelig for at jeg fikk av mine foreldre for snart 35 år siden.
Sønnens russefeiring var det aldri noe spørsmål om bidrag til. Han visste nok hva svaret ville bli. Begge fikk bunad i konfirmasjons-gave. Sønnens sølv lå i 10 år før han betraktet seg som utvokst nok til å få sydd bunad.
Det er nok få som har regnet sammen hva alt det du nevner kommer på.

Hun med hatten sa...

Det er jo dette som er god barneoppdragelse! De lærer seg verdien av penger og hva ting faktisk koster når de får jobbe for det. Dessuten er det en herlig følelse å gjøre et ærlig dags arbeid og føle at man har fortjent de godene man har.

Alt for mange rundt meg (er 22år og student) ringer hjem til sine foreldre månedlig og ber om penger fordi de hverken kan prioritere økonomisk eller skjønner hvordan man tjener/sparer penger. Dette er kunnskap de får med seg livet ut, og som de kommer til å takke deg for en dag. Jeg er veldig glad for at mine foreldre sjelden har gitt meg noe kostbart "gratis", og selv om jeg har brølt og vært mye sinna opp gjennom så er jeg den evig takknemlig i dag.


K.
- økonomisk uavhengig og veldig stolt av det.

Unknown sa...

Hurra for Emmeline! Jeg kunne vel ikke vært mer enig med deg!! Jeg jobbet og sparte penger til både lappen og russetiden, og er glad for at jeg fikk lære at det faktisk er livets realitet! Dessverre har det seg slik at Husbonden ser litt annerledes på det, og har allerede lovet bort sertifikat til den som ikke begynner å røyke eller snuse...
Og med, som deg, 4 barn - 2 av hver - ser jeg jo at vi snakker om svimlende summer!! Vi må nok ha oss en prat....;)

KLEM

ingjerd sa...

Hurra! Her har jeg gått rundt og trodd jeg er rene monstermammaen.....
Hihi, jeg har ennå et par år igjen til elstemann skal konfirmeres.....men her i huset har barna allerede fått beskjed.
Jo da, bunad blir det til konfirmasjon. Men det er KUN fordi hu mor broderer og monterer selv....
Skal de ha lappen så får de begynne og spare....
De skal nok få bo hjemme så lenge de trenger det i forbindelse med studier, men thats it:)
Gubben og jeg skal tross alt ha et liv etter barn også.......

Frk.Virrum sa...

Hjertens enig! Min 18 åring har selv, med stolthet, betalt sertifikatet selv. Pengene til det har hun tjent på jobb etter skoletid. Klær og annet hun trenger og vil ha, kjøper hun også selv, og klager ikke.
Jeg gjorde det samme selv, og tok det aldri som noen selvfølge at mine foreldre skulle betale dette.
Nei, vi må bruke vett, og ikke la ungene våre kommer altfor lett til ting de kan bidra til selv. Syns jeg! :-)

Jacta est alia sa...

Hei

Jeg måtte betale russetid, serfikat og slikt selv. Moren og faren min har 5 barn så det er liksom ikke snakk om at vi skulle få alt vi pekte på eller forvente å få det. Bunad (fikk jeg av besteforeldre på begge sider)og konfirmasjonen fikk jeg av mamma og pappa.

jeg synes det er helt riktig å stille litt krav til de unge. Mine småsøsken på 17 må betale og fikse lappen og de greiene selv.jeg synes det er helt riktig. Kjenner noen 20-25 åringer der moren og faren betaler husleie og masse stæsj, slik at de skal kunne ha det kult. Tror ikke det er helt sunt...

Janicke sa...

Herlig innlegg :)
Viktige spørsmål uten klare svar egentlig. Det praktiseres heldigvis ulikt i ulike familier, og som tenåringsmor til 3 har jeg hørt alle argumentene og (de påståtte) praksisene venner og kjente til avkommene har. Her i huset må de betale for både sertifikat og russetid selv...sånn er det bare :) Det er ingen som har vondt av å lære seg at penger ikke bare tryller seg inn på konto...man må faktisk jobbe for dem.
Ha en super uke :)

Marianne sa...

Er helt enig med deg, de kan betale
"lappen" selv, og da med pengegaver de helt sikkert fikk til konfirmasjonen, eller ta seg jobb. Tror snittet av landets ungdom gjør det på denne måten. Eller så er det bare alle jeg kjenner :-) Betalt russetid tror jeg ikke er helt vanlig.... Hadde dine barn vært mine måtte de faktisk hjulpet litt til hjemme, selv om de ikke hadde fått "lappen". Ha en fin kveld,- ikke rydd deg ihjel :-)

Loise sa...

Takk og lov at det er fleire enn eg som er heilt enig med deg, ein vil sjølvsagt hjelpe barna sine, men det gjer ein ikkje ved å sy puter under armane på dei... Desuten veit eg om fleire av desse som får betalt for å ikkje røyke og drikke som gjer det i smug likevel, enkelte foreldre er litt vel blåaugde der. Måtte, og ønska for den del, å jobbe sjølv frå eg var 14 og har betalt det meste sjølv. Som aleinemor har eg hverken økonomi til å betale og kan heller ikkje sei at eg har tru på at dei lærer noko av å få alt i hendene. Ein tenker seg litt betre om før ein svir av eigne tente pengar enn det som berre ramlar i fanget. Ps kondomar(og p-pillar) får ei no til dags gratis, så det kan du sleppe bekymre deg over;-)

Alice Karina Kjørstad sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Per Arild sa...

Mine barn er ikke bortskjemt, de er bare høyt elsket :)
Når jeg engang dør, kommer de til å oppleve ekte sorg....jeg kommer til å være blakk :)

Anonym sa...

Jeg fikk betalt førerkort av mine foreldre, og vi kommer nok til å betale til våre barn også. Men er det blitt såå dyrt? (kanskje de må bidra litt selv)
Men russetiden, det har jeg da ikke hørt at foreldrene skal betale! Det synes jeg høres veldig rart ut! Det mener jeg de kan betale selv -det er jo bare en eneste stor fest!

Anonym sa...

Hei på deg!
Er innom deg fra og til, og nå føler jeg for å kommentere...
Har skumlest 34 kommentarer, og konstaterer at det i all hovedsak snakkes om prinsipper, og ikke økonomi når det gjelder "sponsing" av barnas aktiviteter/sertifikat. Jeg er mor til 3 voksne barn som jeg oppdro alene fra den yngste var 4. Det som gjaldt her, var å få lønna til å dekke det mest nødvendige av mat/klær/sko. I tillegg ble loppemarkeder flittig besøkt... Ingen av mine håpefulle har vel vært i nærheten av tanken om at jeg skulle betale for lappen (dog betalte jeg for skaden gullgutten forårsaket da han smalt inn i en bil under øvelseskjøring - skulle bare mangle, poden jobbet fra han var 14 for den lappen!). Konfirmasjonene ble gjennomført superbillig ved å kjøpe inn over lang tid og lage maten sjøl, og ingen av dem har tatt skade av å ikke eie en bunad. Det er vel standard med et par sydenturer i året også for disse familiene? Akkurat det skulle jeg gjerne gjort en gang (får satse på lotto..): tatt med barn og barnebarn på ferie. Hadde vært stas for 18-åringen, som enda ikke har reist med fly (uhørt for mange, sikkert..)!
Ja, Emmeline - som du sikker skjønner er jeg enig med deg.
Ha en fin kveld :)

Ramme Alvor sa...

vart plutseleg glad for at eg har knepe att knea litt over gjennomsnittet og berre har to eg skal fø på ny når dei når puberteten.

På den andre sida røykte eg og fekk ikkje det berømte sertefikatet før eg nærma meg førti..noko som har bridradd til at eg er ein livsfarleg bilist.. :)

Eg trur dei får for mykje i dag, og vert meir eller mindre ufordragelege av det. Ingen foreldre ynskjer sine born motgong og slit, sjølv om me veit at det edlar dei godt i riktige dosar.

Å betale for russetida grensar no kanskje til idioti..spør du meg. Sertefikat..tja..for å forhindre gamle, galne damer med ny lapp..kanskje :)

klem!

Øyeblikk sa...

Takk for ein liten oppvekker, Emmeline! Her har me sveipa innom "Gullungane" på TV Norge av og til, og eldstemann sitter med store auger og ser korleis dei oppfører seg og rett og slett drit seg ut på TV. Men eg trur eg ser av kommentarane på dette innlegget at det nok fins mange slike Gullunger rundt om kring, dei på TV Norge er ikkje unike... Eg hadde også jobb i frå eg var 16 år samt sommarjobb, så det eg ville ha av klede betalte eg stort sett sjølv, det samme med lappen og russetida - samt at foreldra mine spytta i no og då. Men våre egne tendensar ser eg kan gå litt i feil retning, difor takksam for innlegget ditt. Trur kanskje det kan være litt sånn missforstått "snillisme" ute og går, dette med at ungane skal få alt dei vil ha...? Merkepresset er stort, i alle fall her i Stavanger, merker sjølvsagt dette best på 12 åringen. Synest det er veldig positivt at du tar opp dette, det er eit høgaktuelt og viktig tema. Og berre så det er nevnt, eg trur du er ei veldig god, og ikkje minst KUL mamma :)

Anita sa...

Hei

Dette er nok ikek standard rundt omkring at ALT blir betalt. Jeg har pent måtte betale alt selv, vet mange som fikk av foreldrene.

MEN jeg også av den oppfatning at ungen KAN rydde. Så her er det nok strengere regler enn hos de fleste. Nå har jeg riktignok bare en 3 åring, men hun rydder rommet sitt og lekene i stua hver kveld selv. Det blir jo ikke mye rot da og hun får det KANSKJE som en vane. Har vi råd til det ønsker vi å sette av barnetrygden til sertifikat, men da er det liksom hun selv som betaler da og. ;) Jeg har fått høre at vi er strengere med 3åringen enn gjennomsnittet, så kanskje jeg er som kollegaene dine? Men spise når hun vil uten å spørre er en selvfølge, så lenge det er mat og ikke snoperier.

Vi har bare produsert en og den blir det med her, så da ender vi vel BARE opp med rett under 100.000 i den perioden der. Nei vet du hva, russetid o.l. kan hun fikse penger til selv gitt. ;)

Ha en super dag.

Anonym sa...

Vil bare si en ting: TAKK!!

Iselin Fjeld sa...

Jeg fikk lappen av foreldrene mine fordi jeg ikke har begynt å røyke, og det synes jeg er helt fair :) På en annen side har jeg jobbet hver ferie siden jeg var 13, og hatt fast jobb hvertfall 3 dager i uken etter skoletid siden jeg var 16, så jeg synes heller ikke de skal si noe på innsatsen min der! Russetiden derimot synes jeg deter helt fair at barna betaler selv :) min moro kom på nærmere 50 000 kr investert i buss, men med en sparing og hard jobbing over 2 år klarte jeg det helt fint.

R-15 sa...

Nå fikk du meg til å tenke! Ikke så mye over på hva JEG mener, men på hvordan samfunnsutviklingen ser ut til å være... GOSJ!
JEG betalte førerkortet mitt med oppsparte midler (en sparekonto som var sperret fra fødsel til jeg ble myndig). Det var liksom det som var meningen med kontoen hele tiden. Det ble penger til overs, og de brukte jeg til div. investeringer da jeg begynte å studere.
Til konfirmasjon fikk jeg bunad m/tilbehør. Russetida skulle jeg i utgangspunktet betale selv, men da FIKK jeg faktisk 10 000,- av pappsen, som jeg kunne bruke i løpet av mai/juni. Jeg bodde på hybel også på den tida, og det var eneste bidrag fra dem det skoleåret jeg gikk på videreående og bodde på hybel. Og langt fra alt gikk med på russetida.
Tidene forandrer seg. Ikke alltid til det bedre. GODT SKREVET INNLEGG!!

R-15 sa...

Og ja, har jobbet siden jeg var 12... Og gradvis steget i gradene - så jeg har lært meg at pengene må man jobbe for! :)

Li/Småtingene sa...

Så enig med deg, Emmeline!! Viktig at ungdommene lærer seg å disponere penger, og at det er noe som heter å PRIORITERE! Sånn er det jo når man blir voksen også... Har en ung voksen som nettopp er flyttet på hybel; han betalte både sertifikat og russetid selv, og vasket egne klær etter han fylte 18... Dattera på snart 16 har også jobb én gang i uka; det kunne ikke falle meg inn å betale henne for IKKE å gjøre noe (røyke, drikke, you name it) - det skulle bare mangle! Til min store glede fikk hun bunad til bestemor i konfirmasjonsgave :) Minstemann på snart 10 får ukelønn for å ha noen
plikter i huset, og rydde rommet. Tenker at det er en måte å lære at det er greit å jobbe litt for godene; som er Donaldpocket og godis på lørdag... ;-) Pliktene vil selvsagt øke med alderen... Jobber med ungdom til daglig, og ser hvor SKADELIG det er å få slike store puter sydd fast under armene... Ikke bare når det gjelder penger, men også regler og plikter! Tror virkelig at de som "vinner" som voksne, er de som har lært å ta ansvar og gode valg, og som vet at man må gjøre en innsats selv for å oppnå noe! Håper mange får noe å tenke på etter denne diskusjonen!!

Takk for interessant tema som du skriver fantastisk godt om!! :-)

Anonym sa...

Fantastisk innlegg! :)

Stå på og la ungene betale for seg selv. Det måtte jeg gjøre, og jeg tok også opp lån som 22-åring for å kjøre opp til bil. Ingen lærer av å få alt servert på sølvfat, og jeg tror både mamma og pappa er meget godt fornøyd med hvordan jeg og min bror har endt opp som voksne. Jeg støtter deg 100%, og tror det er den desisert beste måten barn kan lære seg at ting ikke kommer gratis her i verden! Stå på. Det er DU som gjør det riktige! ;)

God klem, Hilde.

I de dype skoger sa...

Du skriver så utrolig bra, Emmeline..!

Jeg er enebarn med foreldre som hadde god økonomi, så jeg har aldri lidd noen nød. De har betalt det ene og andre.. Og det syns jeg får vært opp til hver enkelt og hva de har råd til. Men jeg har også jobbet siden jeg var 11år med forskjellige småjobber.I dag er det mange unge i dag som ikke jobber. De har ikke tid.. What??
Rydde rommet og vaske huset vårt måtte jeg også gjøre da jeg var liten. I dag vet jeg ikke om det er så mye av det heller. Jeg lærer hvertfall mine barn det, de er 3 og 6. De hjelper med å rydde ut av oppvaskmaskinen, de rydder lekerommet o.l. Det mener jeg de bare har gått av og det kommer jeg ikke til å betale dem for. De bidrar til fellesskapet og forhåpentligvis lærer de litt av det.
Men jeg vet også om ei som betaler sønn sin på 4-5år for å rydde rommet sitt før han i det hele tatt har gjort det, for å blidgjøre han mens de er borte på besøk hos noen og han har fått kjeft for oppførselen sin.. Jeg blir matt! Lurer på hvordan han blir om noen år..

Syns du er super jeg, Emmeline! Oppdragelse er ikke lett uansett ;)

Klem

Torunn Hansen sa...

Artig innlegg =)

Hvor er den røde lommeboka fra?

Shus sa...

Eg støttar deg fult og heilt, Emmeline! Eg synst at born skal lære å ta ansvar og spare sjølv. Eg betalte mitt eget sertifikat, bunad fekk eg pengar av bestemor mi til konfirmasjonen, i tillegg til at mamma tok seg av all saum etc, og russetida....ja, det skulle teke seg ut at mamma og pappa skulle betale for eit sarv av ein russebil og rusbrus til dottera?? nei du, det fekk eg ta meg av sjølv, ja. Sommarjobb og helgejobb gjorde sitt til at eg alltid hadde pengar,i motsetning til mine late veninner som aldri gjorde noko...

Nei, stå på Emmeline og lær borna dine å tene sine egne pengar og ta ansvar. Og du, kor mange var det egentlig som lot vere å røyke og drikke, sjølv om foreldra lova dei lappen viss dei lot vere??? Mykje kan skjulast for naive foreldre...

Bless by Tone sa...

Ser at det er mange som er veldig enige med deg her - jeg synes nå at det må bli opp til hver enkelt familie og økonomien i den familien - er alene med mine to- tvillinger atpåtil - så her er det alltid dobbel utgift, og tviler på jeg vil klare to sertifikater, men jeg fikk det betalt av mine foreldre, og veldig taknemlig for det -
Samtidig skaffet min mor meg jobb da jeg var 16 for å bli mer økonomisk "bevisst" - og jeg har passt barn fra jeg var 10 -
tror ingen lider nød av å lære å klare seg selv, samtidig som det å jobbe formye mens man er i skole heller ikke er bra.
Tone

Anonym sa...

Emmeline; du har klart det igjen
:-) Du har tatt det helt på kornet.
For å si det slik ungdommen ville sagt det : Jeg DIGGER innlegget ditt :-) Ha en flott kveld videre!!

underveis sa...

Å! Jeg er i en helt annen ende av oppdragelsen, med barn på fem, sju og ni - og suger til meg av dine visdomsord om framtida med store barn. Vi her i huset slår tydelig fast at alle skal hjelpe til og ha ansvar for sine jobber og de småslantene som barna får i ukelønn (nå er de oppe i en tier hver ...) er IKKE lønn for å støvsuge etc - det er to forskjellige saker. I en familie må en dra lasset sammen. Det går ikke av seg selv, men det gir jeg meg ikke på. Rydde på rommet er så som så... vi øver litt på det også - men de rommene vi har sammen må vi orden opp i sammen. Uten betaling.

(Men jeg fikk nok sertifikatet betalt i sin tid... helt uavhengig av at jeg ikke røyka... - hmmm - jeg har noen år igjen å tenke over det der)
Stå på.

Hegemor sa...

Fantastisk at du tar opp dette temaet, Emmeline!
Har selv 5 barn, hvorav de tre eldste skal konfirmeres og begynne å øvelseskjøre i løpet av 4 år...
Tør ikke som deg, å regne sammen totaliteten....

Synes du er tøff som er så direkte rundt dette. Tror også mange av de samme menneskene har spart opp all barnetygden i alle år, - slik at podene har en god bankkonto å ta med seg ut i verden...

Her i huset går barnetrygden med til joggesko, slalåmstøvler, barnehageplass, konfirmasjonsforberedelser, kulturskole - og faktisk av og til en bilreperasjon :-)

Lena sa...

Jeg må nok si meg litt uenig her... Jeg fikk selv betalt lappen, men måtte selvsagt betale russetiden selv. Med tanke på at sertifikatet i dag koster ca 30 000kr, tenker jeg at unge voksne som er i ferd med å bryte ut av barndomshjemmene sine for å starte for seg selv kan benytte egne oppsparte midler til nødvendige ting i forbindelse med en slik prosess. Depositum til leilighet, noen møbler og hvitevarer om nødvendig osv... Har selv "spar til lappen"-konto til mine unger, og satser på at jeg skal bidra når deres tid for bilkjøring kommer.

Men... det er jo helt klart opp til den enkelte, og jeg tror verken at barn blir bedre eller dårligere mennesker av å få betalt lappen av foreldrene.

- sa...

Samme regle her! Tror heller ungdommen har en tendens til å si at "alle andre får av foreldrene" for å få selv;) Vilde

Helene sa...

Hei.
jeg synes ikke du skiller deg ut med å være noen dårlig mor ved å ikke betale for sertifikat, russetid etc. Snarere tvert i mot spørr du meg.
Tror alle (også vi foreldre) har godt av å kjenne gleden over å ha spart til noe vi ønsker oss. Skal alt bli servert på et fat vil vi aldri lære oss dette. Mange unge lærer seg også til å ha et forbruk som ikke er forenelig med hus, bil og familie, og jeg ser med skrekk og gru på hvordan de skal klare seg i virkelighetens hverdag.
Jeg måtte selv betale mitt sertifikat og det var heller aldri snakk om bidrag til noe lukseriøs russefeiring, men jeg led ingen nød for det. Mine barn har heller ikke fått betalt for sertifikatet, men jeg har heller bidratt med masse øvelseskjøring slik at "lappen" til eldstemann kom på 11000. Bil har de heller ikke fått, men hvem har sagt at dette er en "menneskerett" å få det...
Uansett må hver og en finne ut av dette på sin egen måte, men jeg har aldri hørt at noen har tatt skade av å bidra til egen lykke ved å arbeide for det de vil ha.

Anonym sa...

jeg tror det er en del foreldre som gjerne ville ha blitt paspandert foerekortet da de tok det og siden de KAn betale det for ungene sine - saa gjoer de det - egentlig er vel det aa gjoere dem en bjornetjeneste...MEN alt for lett i dagens samfunn!!
Jeg husker ikke om jeg ble spandert paa foerekortet, men jobbet og vasket doer fra jeg var 15 og hjemme vasket og ryddet jeg ikke bare rommet mitt nei - fast arbeidsplan som maatte bli utfoert foer fredag kl 17.00
MEN russetiden ble jeg i allefall ikke paspandert nei!!
Jeg er egentlig en veldig snill mamma, men kjoeper absolutt ikke alt det de vil ha - en laerer av aa oenske seg ting ogsaa - og glede seg over det man faar ikke minst - og ikke bare ta det som en selvfoelge!! Saa her gir vi langt i fra alt det vi har raad til - MED vilje!!
Saa du gjoer som du gjoer du og jeg er sikker paa at en gang i framtiden faar du bevis for at du har gjordt riktig ja!!

Hem och Lycka sa...

Haha, det är bra Emmeline, här är en till som fick betala sitt körkort själv och det lär våra barn också få göra!

kram Mia

Unknown sa...

Applaus;))
Jeg tenker nemlig med skrekk og gru på årene som kommer... det vil koste oss dyrt om vi skal følge "alle andre"!

Klem Line

Anonym sa...

Kjenner meg sååå igjen i livet deres!! Jeg har to voksne og forsåvidt veloppdragne, selvstendige og kjærlige unger som har hatt det slik du beskriver dine har det. Skolearbeidet var hos oss mye viktigere enn hybelkaniner og mat som forsvant fra kjøleskapet og ned i magene dems (eller i kompisene sine). Jeg ville produsere gode samfunnsborgere som bidrar til felleskapet. Tror vi har greid dette (jeg er ihvertfall veldig stolt av mine to visittkort) Lappen, russetid, utvekslingsår og universitet betaler de selv...samme gjorde de med moteklær og elektroniske duppeditter de bare "måtte" ha. Jeg tror faktisk ikke at samfunnet Norge har godt av for mange unge voksne uten forståelsen for at arbeid genererer penger, som igjen genererer følelsen av mestring og selvstendighet. Var viktig for oss foreldre at de lærte å stå på egne ben og se lykke i arbeid. Helt greit å gi barna sine gaver og slikt, store også, men å gi dem pengegave for at de ikke skal røyke...vel, det er sært! Dessuten starter de fleste å røyke i 19-25 års alderen..klausul om regress hadde gjort seg, hehe:-D Jeg kunne gått med på en bonus etter eksamen, men å betale ungene for å oppføre seg som folk og ta vare på helsa si...not!

Du skriver rasende bra Emmeline!!
Heia arbeiderklassen, som bærer landet:-)

Klem fra Mette

Anonym sa...

He, he - og hva synes Emmeline m.fl. om den viden kjente "dealen" benyttet av de noe yngre barna hvor de lover å ikke spise snop (som oftest med unntak av i selskaper) mot månedlig betaling?

Anonym sa...

nå har jeg lest gjennom alle kommentarene her, og det er jo lett å være enig...men så blir det litt feil likevel. Jeg fikk lappen, utvekslingsår i USA, hjelp under studiene - hadde forsåvidt noen deltids- og sommerjobber underveis, men de var ikke veldig anstrengende. Som voksen har jeg et ryddig og ansvarlig forhold til penger. Min mann derimot fikk ingenting - han måtte jobbe masse fra tidlig alder, lærte på den måten å tjene penger til det han ønsker seg, men han lever over evne, og det har han alltid gjort, og har et uryddig forhold til penger. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg vet ihvertfall at svaret ikke er svart-hvitt...

Anonym sa...

Fint innlegg, jeg ser poenget ditt.

Hva folk velger får være opp til dem selv, men jeg synes ikke det å betale er det verste; det verst er at foreldre ofte ikke stiller krav til barna.

Om man velger å betale russetid og/eller sertifikat til barna, så bør vel ikke det bety at de ikke bør jobbe?
Jeg betaler heller en ting som lappen til barna, enn å øse ut "lommepenger" som går til tant og fjas. Det får de jobbe for selv!

Det er også en måte å se det på.

Ingvild sa...

Våre to har "overlevd" uten å få påspandert verken lappen eller russetid. Litt "dyre i drift" har de likevel vært. Når de fortsatt gidder å "hang out" med oss "gamle" og for det meste greier seg selv, tar jeg det som et tegn på at det gått greit :)
Jeg hadde ellers vært takknemlig for shoppingtips fra København og en helt ekte " Emmelines; The best of Bergen"-guide ;) ;) ;)

Anonym sa...

Haha, fantastisk.
Selvfølgelig heier jeg på deg!
Hvis ungene vil ha rotete/møkkete/evnt rotete og møkkete rom- go ahead, rommene er deres.
Klart man får spise hva man ønsker hjemme hos seg selv, siden jeg regner hjemmet for å være barnas også- forsyn dere.
Men russetiden får de bekoste selv, jeg kan strekke meg til å være sjåfør, siden serfikat også er noe de kommer til å måtte betale på egenhånd.
Ganske på nett mao.
Hilsen en annen Cecilie

Anonym sa...

Life is tough! Get used to it sier jeg (til barna altså) Jeg mistenker at mange av de som er med i "Luksusfellen" på TV3 fikk mye betalt av sine foreldre og dermed i en alder av 30-40år fremdeles tror at forbrukslån er svaret på alt.
Selvfølgelig kan man sponse litt hvis poden(e) gjør det ekstra skarpt på skolen men at det skal være en selvfølge?! No way Josè!
Stå på ditt Emmeline!

home 4us sa...

Er så enig så enig. Betale ungene for å at de ikke skal være idioter!!!!haha
er det noe jeg ikke skjønner så er det når foreldrene begynner å love sertifikat til 1.klassinger hvis de ikke begynner å røyke og drikke..HALLO!

Kjersti sa...

Heia dere! Det gjør noe med forbruket til ungdommen hvis de må JOBBE for pengene sine. Fornuftige foreldre synes jeg dere er!

DisintegratingMe sa...

Fortsett å lære dine barn livets realiteter! Som samfunnsfagslærer på vgs er budsjett et læreplanmål. Like artig hvert år..i år måtte jeg forklare mine elever på vg2 at "er det sannsynlig at du kan regne med å ha 340 000 spenn til rådighet som student?". Flere hadde lagt inn i budsjettet inntil 9000 NOK fra foreldre uten å tenke på at det fort beløper seg til 200 høvdinger fra mamma og pappa i løpet av et år. Hører jeg personlig konkurs?

Anonym sa...

Du må alltid være skeptisk når ungene dine sier at alle andre får. Mine 3 tenåringsgutter må spare selv til russetid og sertivikat, dvs. vi har betalt for grunnkurset, 1400kr. til de 2 eldste. Sistemann skal ta grunnkurset neste år.Resten får de ordne selv...
Eldstemann begynnte å tjene penger selv da han i fjor ble 18, siden da har vi ikke gitt han penger. Håper og tror at det samme vil skje med de 2 neste. Det er dyrt å ha aktive tenåringsbarn.....

Min Verden sa...

Hehe! Ja - killing me softly... Vel, hver familie må vel ordne for seg kanskje.. noen har kanskje både til sertifikat, bil og leilighet og en russefeiring på si - andre har ikke det, og ungene finner vel fort ut av det. Rotete rom er vel heller ikke det verste som kan skje i verden - når man setter saker og ting i perspektiv. Jeg sier bare at de må si ifra når skapet er tømt - og hvis det er mange ekstra til middag. Jeg ordner for meg selv også får jeg forhåpentligvis det barnet jeg fortjener ;)

Anonym sa...

Interessant å se dette fra en annen synsvinkel enn min egen:) Selv fikk jeg både bunad, konfirmasjon og lappen av mor og far og vet jeg er veldig heldig. Lappen hadde en røykeklausul, og selv om det ikke var nødvendig for min del, har det ført til at en av mine søstre nå må betale lappen selv.
Russetiden betalte jeg selv med opptjente penger, og det var heller ikke vanlig blant mine venner at foreldre betalte :)

Med tanke på at du ikke møtte særlige protester er det bare å stå på ditt;)

Hilsen evy, 25år.

Unknown sa...

Jeg gir bare en stående applaus for dette innlegget i og med at jeg er en mor av nesten ditt kaliber.
Hurra for oss!
Takk for flott innlegg.
Klem

Anonym sa...

hahahha !!! Du har så artig blogg, jeg ler hver gang jeg leser ;P fortsett å blogg =D

-A

mywoolyadventure sa...

Du er absolutt ingen dårlig mor, alle har sin egen måte å oppdra ungene sine på. Noen mener det ene er riktig, mens de andre mener at noe annet er riktig. Slik kommer det alltid til å være, man blir aldri enig om hva som er "riktig" oppdragelse. Jeg fikk betalt førekort av mamma og pappa, og det er jeg utrolig takknemmelig for. Men er det noe annet jeg skulle ha, så måtte jeg fint skaffe meg jobb som 16-åring og tjene pengene selv hvis det var noe ekstra jeg ville kjøpe meg. Russetiden måtte jeg fint betale selv også. Jeg føler jeg hadde godt av å ta ansvar å tjene egne penger å lære å bruke penger og verdien av dem før jeg ble kastet ut av redet. Nå som jeg bor alene og er i ferd med å få en familie for meg selv, så ser jeg hvor viktig det er å ikke sløse bort penger, at det å ha det ryddig og rent rundt seg faktisk er litt hyggelig selv om jeg ikke mente det da jeg som 12-åring var fint nødt rydde rommet gratis.

Fjasevas Huset sa...

Hahaha, jeg må flire:-) veldig bra oppdragelse spør du meg!!!
Fikk jo lappen av mine foreldre, MEN den gangen kostet det 6-7 tusen, så det var ikke svimlende summer:-) men russetid? Aldri i livet om de hadde betalt for den! Jeg tror folk er gale...
Det er dessverre slik at alfor mange oppdrar ungene sine til å bli både bortskjemte og giddalause! Har prøvd å ha noen av den typen som ansatte- og de er dessverre ganske ubrukelige. De får egentlig pengene de trenger hjemme, men jobber litt for de vennene jobber der, de har altså sosoialt samvær istedet for å jobbe. Å så har de hundre tusen krav og meninger til både lønn hvordan man skal drive shappa!! Er det ikke utrolig!!!
Nei stå på du:-) du oppdrar barn som enhver arbeidsgiver gjerne vil ha, for de har tidlig lært seg i livet at man faktisk må jobbe for ting. Ingenting kommer seilende på et sølvfat!

Klem

SOLSAUM sa...

Som vanleg er det kjekt å lese innlegga dine;o) Du skriv godt!

Eg er einig med deg.
Eg trur det er lurt å lære at ein faktisk må er arbeide for at det skal komme pengar.....
Det gjer det lettare når ein om litt skal "stå på eigne bein"....

Solklem

Een sneller kloppend hart sa...

That first picture is just WONDERFUL...the pink flowers...that blue cup and the gorgeous contrast of those clouds....wauw!!!

Huggs, Veronique

BLOMSTERSTJERNEN sa...

Elegante betraktninger Emmeline! Du er en god mor:) Regnestykket blir jo dessuten helt forkludret når man må inn med 4-gangen. Hadde bare ikke denne Emmelinemannen vært så uimotståelig...

Ironisk dette med lappen kontra narkomanitet... Narkomane trenger vel ikke sertifikat? Jeg har ihvertfall aldri sett en narkomaniker bak rattet. (Og dersom de absolutt trengte kjøre bil en dag tror jeg de snarere stjeler en og driter langt oppi om de har lappen eller ei...)

Nei, potensielle barneknarkere er nok mer redd for at de ikke skal lære å sykle....

Da er det vel både billigere og bedre å heller nekte sine småbarn sykling i oppveksten? Om alle foreldre hadde fulgt dette rådet ville vi kanskje vært kvitt rusmisbruk en gang for alle...

Bortsett fra at de nyrike foreldrene nok ville brukt opp de 25.000 de sparte på barnas sertifikat på rusmidler til egen nytelse..?

Mvh
Blomsterstjernen

namnam sa...

Gud, jeg er så enig med deg! Er ikke foreldrenes jobb å lære barna å klare seg selv, da? Hvordan skal man klare det dersom man nærmest får betalt for å eksistere? Høres ut som du har normale og veltilpassede tenåringer som vil klare seg godt i livet. Gratulerer!

Esther Christina sa...

Tror nok ikke det er noe i veien med oppdragelsen på barna dine;) Skjønt jeg har vel vært en av de som har blitt opplært til å ikke forsyne seg uten videre av mat i skapene..Utenom frokostblandinger og skiver da..

Ang russetid og lappen, ser jeg ikke noe problem i at de ikke får alt betalt. Jeg betalte alt i russetiden alene. Lappen fikk jeg dessverre ikke tatt, fordi jeg ikke hadde jobb som ga penger nok på den tiden. Ungene mine har egne kontoer hvor de får penger inn jevnt og trutt. Så der får de spare til lappen, og så skal vi heller hjelpe dem om de skulle trenge litt ekstra:)

Anonym sa...

Hei Emeline!

Nok en gang tar du opp et viktig tema! Knallbra. Stå på du er en god mor med riktige oppdragelse for dine barn.

Lillan sa...

Hei emmeline:) Jeg er igrunnen enig med deg, selv om jeg er storfornøyd med at min mor betalte 10.000kr som mitt førerkort kostet for 10 år siden:) Det ble stilt krav til summen da: begynte jeg å røyke, røk lappen! Russefeiringen måtte jeg betale selv. Det føltes også ganske naturlig. Min konfirmasjon kostet ganske lite, jeg arvet en bunad som var 50 år (stolt som en hane at jeg av flere barnebarn fikk arve den!!!) og selskapet var litt sånn spleiselag:) ble en superkoselig dag husker jeg. Men husker mamma var fryktelig streng med konfirmasjonspengene: de måtte brukes med fornuft! Så jeg kjøpte meg brukt pc og cd anlegg, og brukte resten som "lommepenger" over flere år:) Nå er jeg mor selv og jeg må si jeg er enig med deg, MEN penger for gode karakterer er jeg veldig for!!! husker det var flere i min klasse som fikk 300kr pr 6'er osv. Mine foreldre synes ikke dem hadde råd til sånt, men sånn skal jeg gjøre med mine egne. Det er en enorm motivasjon og for ikke å snakke og investering i videre fremtid for barna at de får bra karakterer. Så hvorfor ikke gi dem et dytt i rompa. Førerkort er veldig greit å få og du har det resten av livet hvis du følger trafikkreglene:) Men det bør stilles krav til den summen kortet koster. Min mor stilte krav om nulltolleranse for røyking (kanskje hun var synsk for det blir jo mindre og mindre LOV å røyke!! og dessuten vil jeg si det er rimelig UT å røyke. ÆRE VÆRE MAMMA!)men kravene kan jo være anderledes da. Men ungdommer gjør generelt alt for lite nå idag!! jeg måtte alltid vaske badet gullende rent hver fredag og for det fikk jeg 50kr! Og det var et par anledninger da mamma ikke var fornøyd og jeg måtte vaske om igjen! Det var surt:( men lærdommen var gull verdt:) Synes ikke ungdommer får nok ansvar nå idag. Jeg har alltid fått mye ansvar hjemme og mamma forventet at jeg la skittentøy på vaskerommet, redde opp sengen min, holdt det ryddig, ryddet etter jeg hadde laget mat, gikk med søpla osv. At mamma var så streng på slike ting har gjort det til at det var lett å flytte for seg selv. Jeg kunne alt med å holde det både rent og ryddig rundt meg:) Mange ungdommer nå idag er fryktelig bortskjemte! Gi barna krav, regler og ikke minst tillit! stå på emmeline:)
klem Lillan

Anonym sa...

Herlig innlegg! Du får sagt det, du:)
Tror ungdommens største trussel er troen på at alt kommer av seg selv, så la barna dine jobbe, med god samvittighet. Det lærer de nok mere av i det lange løp:)

Renate Røverdatter sa...

Jeg betalte både lappen og russetida selv:)

Men jeg håper vi får råd til å betale lappen til våre unger(nei, vi skal ikke ha flere enn to).

Fru Andersen sa...

Hehe! Du verden som jeg kjenner meg igjen! Nå er mine barn yngre enn dine, men FY FLATE for noen pengesluk allerede!

Jeg har ikke vært så flink til å overse rot og skittentøy i alle kroker men har løst det med å betale lommepenger DERSOM fredagsryddingsen gjennomføres. De må da rydde og vaske egne rom (selvfølgelig), bad, gang og trapper OG de må bytte på (annenhver uke) å vaske resten av gulvene i huset. For dette har de fått den nette sum av kr. 50 og kr. 100. (Aldersbestemt) Noe jeg har ment er tilstrekkelig til å dekke deres ukentlige behov som stort sett er blader, snop og øredobber på tilbud.

Nå var det visst foretatt en undersøkenle på skolen der resultatet ble at barna fikk i gjennomsnitt kr 200 pr uke, uten å gjøre noe som helst. Etter forhandlinger og flere pålagte oppgaver gikk jeg med på å øke ukepengene men da forutsatt at de dekker mer selv. Kinobilletter, hårspray, svømming, mascara osv.

Likevel forteller de om "alle andre" som fikk burrberry-skjørt til 17mai antrekk, Moods of Norwaydress til skoleballet, 500 kr til shopping en vanlig torsdags ettermiddag, og vennene har både iphone og ipad osv.

Synes faktisk det er veldig merkelig hvordan foreldre kan ha råd til å betale så mye for barna jeg. Vi har jo greie jobber og inntekter vi også, uten for mye lån. Litt merkelig om barna skal ha mer penger mellom hendene til eget forbruk enn det jeg og faren har pr mnd etter at alt er betalt synes jeg....Dersom vi skulle kjøpt og betalt for både det ene og andre hadde økonomisk ruin vært nært forestående!


Haha, beklager lang kommentar, men merket at dette engasjerte meg;-)

Renate sa...

Jeg har aldri fått penger av mine foreldre uten at det forventes noe av meg i retur. Da jeg var 18 brukte jeg konfirmasjonspengene som jeg hadde spart for å betale for sertifikatet. Nå er jeg 22, bor alene i storby og har fullført en bachelor uten å få så mye som en krone av mine foreldre! :) Klarer meg helt fint, og jeg velger å tro at det er slike som meg og dine barn som ender opp med å bli selvstendige mennesker! :)

Nora sa...

Jeg synes det er ok å betale sertifikat til barna sine, jeg fikk det av mamma og pappa og er glad for det:) (Det var forsåvidt ikke fordi jeg ikke røyket eller noe slikt, bare fordi de ville..også var det noen år siden så det var billigere enn nå). Russetiden derimot synes jeg man kan betale selv.. jeg brukte av egentjente jobbpenger da iallfall. Synes man skal være grei og hjelpe barna sine litt med store utgifter, og sertifikat er jo virkelig en nyttig ting å ha!:)

Anonym sa...

Jeg bare må kommentere den for jeg var også med på diskusjonen på det samme kontoret. Og jeg føler meg litt truffet av deg når det gjelder sertifikatet, men selv om jeg ikke roper høyest på kontoret så er jeg enig med absolutt alt det andre. Men det med sertifikatet unnskylder jeg meg litt med at når vi bor som oss langt ute på landet så må vi drive å kjøre på ungdommene når det ALDRI går buss og da er det bedre at de får sertifikat, og selvfølgelig får de det bare hvis de ikke begynner med noe tull. Ja, ja. Du vil oppleve mange flere diskusjoner rundt lunsjbordet vårt så bloggen din kommer til å leve et godt liv fremover. See you...

Anonym sa...

Det er vel det at nå tjener vi bedre enn før, høye lønninger. Kan nesten ikke sammenligne eller bruke sin egen oppdragelse lenger. Mye har endret seg på kort tid. Ser bare på trendene blant små barn, beyblade den ene uken og ninjago den andre uken( har en sønn på 6 år). På min tid var det smurfer i flere år. Rakk å opparbeide meg en liten smurfegjeng og sparte til et sopphus der de kunne bo. vi lever i et rikt land, hvor ikke alle men mange tjener godt. Flott blogg du har , er innom stadig vekk. God sommer til deg!

Titt-inn! sa...

Det er i allefal ingen tvil om at du er EN GOD MOR! Du lærer barna dine å ta annsvar for eget liv.Jeg tror at noe av det viktigste en må lære barna sine er selvstendighet og ha trua på seg selv. Ingen har vont av å gjøre en innsats for å få noe en virkelig ønsker seg.Tenåringen syn det er stas å tjene egne penger også.Lykke til!

MaritSyux sa...

Herlig!
Kjempegøy å lese hvordan du skriver. :) Jeg tror absolutt ikke du er noen dårig mor. Jeg hadde superryddig rom og var alltid snill... ingen fare for at jeg skulle begynne å røyke, men jeg fikk lappen som premie uansett ;) Ganske fornøyd med det i grunn! Russetida betalte de også... de betalte for en bukse, en lue, en genser og en pakke kort. Det hadde barndomsvenninna fått, så da fikk jeg :D Men jeg har ikke fått bunad.

Jeg tror det viktige er at man forstår årsaken. Dersom man ser at det er en logisk grunn til at man skal rydde, rydder man. Dersom man vet hvorfor man trenger å jobbe ved siden av skolen, gir det mer mening! :) Jeg tror du er en fantastisk mor!

Hilsen Marit, 23 år ;)

Anonym sa...

Er helt enig med deg! Jeg sparte til lappen, riktignok betalte mormor og bestefar noen få timer på etterskudd som en påskjønnelse når jeg hadde fått lappen. Russetia betalte jeg selv med egentjente penger. OK jeg skal kanskje vurdere å gi de en påskjønnelse fordi vi har bedre økonomi enn når jeg var ung, for at de oppfører seg greit. Men tror det er viktig at vi lærerde at ingenting er gratis og at man ikke kan få alt opp i hendene!

Anonym sa...

Hei!
Er så glad for at det finnes mammaer som deg. Er helt enig i oppdrgelsen din og synes du er på rett spor. Vi pakker inn barna våre nå om dagen og når de selv skal stå på egne ben vet de ikke hvordan de skal klare det og atter en gang må foreldrene trå til fordi det er dette barna er vant med i oppveksten... Jeg tror ikke det er bra. Men er jo selvfølgelig hyggelig og kunne hjelpe til en gang i bland. Er jo ikke en gestapo mor heller. Lykke til med øvelsekjøring og sure sokker. Du skal se det blir et godt resultet av barna dine... Ha en fin kveld...

Klem

Anonym sa...

Kunne ikkje vært meir einig med emmelinemamma og pappa. Livets "harde" vei må lærers og jo før jo bedre. Om ikkje då mamma og pappa skal fortsette å betale på/for sine barne til de for lengst er vokst ut av redet.
Men gi og ta er ein balansegang...og oppdragelsen me gir barna våre er med på å forme dem som voksne. Men aldri har vel noen tatt skade av å måtte rydde og vaske innimellom

Linecas have sa...

Hehe. Å du damen du er ikke noe dårlig mor, snarere tvert om. De som bor i grisgrendte strøk Må ha bil, de kan få sponset i alle fall noe av sertifikatet, men resten. Og fordi de ikke har begynt med ditt og datt? Idioti synes jeg. Det syes alt for mange puter under armene til ungene nå til dags. De vet ikke hva det vil si å klare seg selv, den dagen de må så er mange hjelpeløse. Vi vokste opp med salami på tørr brådskive på matpakka, brus på deling i helgene, nugatti ja det var hvis vi hadde ryddet HELE huset, vi klatret i trær og fikk skrubbsår og solbrente. Skulle vi ha noe så måtte vi jobbe for det. Og ikke alltid det hjalp å jobe fordi det fantes ikke et lass penger i mamma eller pappas lommebok. Det var oppvekstenvår.Helt ærlig talt så synes jeg barn har bedre av slik oppvekst enn å få alt servert. En dag slutter nemlig serveingsfatene å komme. Hva da?

Prinsesse Mari sa...

Jeg er så enig med deg! Jeg ønsker ikke å betale barna mine for å ikke gjøre dumme ting og heller ikke for å gjøre ting jeg mener er rett og rimelig at de gjør på egenhånd. Nå er det noen år til barna mine kommer i den alderen at dette er aktuelt, men jeg har startet tidlig og er allerede i gang med å oppmuntre barna til og hjelpe til med støvsuging og støvtørring (vi snakker en 2 åring og en 4 åring som sloss om støvsuger og støvkost). Selv fikk jeg en symbolsk sum for å vaske badene i sin tid (tror det var 25 kr), lappen lånte jeg penger av pappa for å ta (pappa syntes vel jeg drøyde litt for lenge med å ta den), og russetiden finansierte jeg selv. Nei, la barna ta seg jobb utenfor hjemmet når de er gamle nok og gi dem ansvar!

Anonym sa...

Har man råd til det, er det vel bare hyggelig å gi ungene lappen, bunad og litt tilskud til russetiden. Det betyr vel ikke automatisk at de blir uøkonomiske voksne. Å hjelpe til hjemme er vel en helt annen skål, det bør de, uansett om de får penger. Mine unger har fått alt jeg nevnte, og mere til, men de har alltid jobbet ved siden av skolen. Nå er de voksne, og klarer seg fint på jobb, studielån/ekstrajobb, uten å kreve noe av foreldrene sine. Gi ungene det du syns er riktig, uten å skjele til hva andre gjør.

9na sa...

ENIG!

Ine sa...

Fantastisk innlegg! Jeg er veldig enig at dette må man spare penger til selv. Russetiden blir like kostbar som de vil det selv og om det går av egne penger da får de en viss pekepinn på hva ting koster og blir meget sparsommelig med sine egne penger.
Du har en fantastisk måte å skrive på!
stå på med den riktige barneoppdragelsen ( i mine øyne)

Anonym sa...

PS!- Husk også at det er vanlig at foreldrene til bruden betaler brylluppet,- hvor mange døtre har du?.... Jeg måtte bare tulle litt eg Emmeline...! :)

helt enig med de fleste. Barna bør få vite at pengene kommer ikke automatisk ut av kreditkortet men fra jobb! ingen jobb, ingen penger...!

Glasfiberflagstænger sa...

Man ved jo aldrig hvad den bedste i branchen.

Linda sa...

Be de ta seg helgejobb og sommerjobb og finansiere lappen og russetiden selv! Det har jeg tenkt med mine tre barn. Det måtte jeg og det gikk helt fint! Med huslån sier det seg selv at man ikke kan ta opp flere lån for å betale 300000 på noen få år! De som får alt opp i hendene havner lett i luksusfellen når de blir voksne.

Helle sa...

Hei hei!

Fornøyelig lesning! Og jeg kan bare si meg ganske så enig med deg... poden her i huset jobber en dag i uka på Rema 1000 og tjener seg opp til sertifiktatet- akkurat som jeg gjorde med min sommerjobb -86! Og jeg tar det som den største selvfølgelighet at han skjønner hvor dumt det er å røyke og snuse! Men rommene sine må alle våre tre avkom rydde og støvsuge hver lørdag ;) Lykke til med å innføre det...

Hilsen Helle

Katharina sa...

Hei!
DU HAR GJORT DET RIKTIG:)

Tror det er mange som ikke helt har forstått at en del av å oppdra barn er å gjøre dem selvstendige.
Tror nok mange av de som "får puter sydd under armene" fra barnsben av ikke nødvendigvis blir de mest selvstendige...her i huset har vi ei på 5 og ei på 7 år nå og ei på 25 som har bodd borte i mange år nå. Hun har blitt veldig selvstendig og hyggelig jente (hørt fra andre også) og ja.. hun fikk bunad i konfirmasjonsgave, men har jobbet i ferier siden hun var 14 år. Det er mange meninger om hvordan barn/ungdom skal oppdras...MEN GJØR DEM I STAND TIL Å MØTE VERDEN:)
Tror virkelig du er på rett spor! Jeg har ihvertfall tenkt å fortsett i samme spor.

og forresten tror jeg det finnes mange naive foreldre der ute i verden...som virkelig tror at de har 100% kontroll på hva ungdommen gjør...men det viser seg at det har de ikke...har sett litt av det i tiden med tenåringsvenner i hus:) Og det har de i tillegg betalt for...


Klem fra Katharina

Oline sa...

He he Emmeline, du skriv som om eg skulle gjort det sjølv! Akkurat samme barn bur i mitt hus også, det flyt av kle og litt kjøkkenting, og når kjøkkenet blir brukt, så flyt det der også! Og har du ikkje gøymt godsakene, ja så er dei vekk før dagen er omme. Men så til mor då som gøymer tinga, ho finn dei ikkje att sjølv når ho skal ha dei!! ha ha! Enig med deg at det er bedre å leve i litt liv og røre enn i et sterilt diktatur der alt er på sin rette plass. Det er då dette som er LIVET!! Dagane i lag med barna vi har ønska oss og skapt! Kan vi måle lykke i orden og stil? Har ein son som er flytta ut og etablert seg i eget hus. Når han no kjem heim og ser romma til sine brødre på 16 og 20 blir han heilt rysta. Men saken er at han har gløymt at det såg akkurat slik ut då ha budde heime! Så eg rekner med at en viss orden ligg latent i alle, dei må berre oppdage ein gong at plutselig er dei ansvarlege sjølve!! Det skal nok gå bra Emmeline, vi er visst ikkje åleine om å være "dårlige mødre"!!

Anonym sa...

Utrolig kult skrevet! Jeg vi vel tro det er få familier med fire barn som virkelig har råd til å bekoste både russetid med russebil og lappen til alle fire! Noen utgifter av større slag må en jo alltids regne med når man påtar seg oppdragelsesansvaret for barn, men ungene har godt å å måtte jobbe litt selv for det de vil bruke penger på :-)

Anonym sa...

I Norge får de gratis utdannelse. Hadde du bodd i England eller USA måtte du betalt for utdannelsen også. Jeg synes du slipper litt billig unna. Det skal koste å ha barn.Foreldre burde hjelpe barna økonomisk .Det er litt uansvarlig å sette barn til verden og forvente at de skal klare overgangen til voksenlivet uten økonomisk støtte fra foreldrene.Tenk hva en leilighet koster........Da blir russefeiring bare peanøtter ...

Laila sa...

Fantastisk innlegg :) Og jeg er helt sikker på at du er en fantastisk mor!
Viktig at barna lærer seg å jobbe og tjene penger selv. Om foreldrene så velger å betale førerkort eller ikke får bli opp til hver enkelt.
Det jeg imidlertid synes er fryktelig galt er at det skal være en belønning for ikke å røyke eller drikke. Faren er at om de faller for fristelsen til å drikke og har behov for hjelp til f.eks. å komme seg hjem, så tør de ikke ringe og be om hjelp for da "ryker lappen". Det viktigste er tross alt å få de helskinnet hjem.

Mie Mari sa...

Jeg har selv fått store deler av lappen av min mor og far (grunnpakken), men så på det som en selvfølge å betale russetiden selv. Begynte meg lørdags-/feriejobbing da jeg var 15 år for å ha penger til is på stranden og lommepenger til ferier.Syntes at det var en grei måte å gjøre det på. Må vel legge til at jeg fikk lommepenger også, men bare en gang i mnd slik at jeg skulle lære meg hvordan det var.

Eli sa...

Kunne ikke være mer enig.. Har selv to barn, aldri hatt økonomi til å betale for bunad, førerkort eller russefeiringer. Klart jeg som mor synes det har vært litt kjipt, men på en annen side, det gjør ingenting at de håpefulle lærer seg til at pengene ikke kommer ut av et hull i banken. Men at det faktisk må jobbes for å i det hele tatt å få ut noen penger av det hullet i veggen.
Mine er 20 og 22 år, bor og studerer litt unna.. og de må greie seg selv. Vet at de sliter med å betale for seg, men man lærer.. og de har det ikke verre enn at de fint kan ta seg en jobb. En smule late er de og det må de ta konsekvensene av. Har et håp om at de lærer etterhvert. :-)
Til min store glede hadde jeg en diskusjon med min sønn på 22 da vi var på butikken for litt siden. JEg skulle kjøpe baconpostei, og han blånektet fordi leverposteien fra "first price" var myyye billigere og helt grei på smak.
Yess, tenkte jeg i mitt stille indre. Jeg har fått til noe. :-)
Det hender seg at de spør om penger, og noen ganger får de, andre ganger ikke.
Ikke særlige flinke til å rydde og vaske og ordne når de er her, men klesvasken tar de med hit og vasker fordi de har funnet ut at det er svindyrt med strøm. Nok en ting som har gått inn.. :-)
Jeg betaler tlf regningen deres, og det pga "fri familie" og tlf hjem til mamma gjør de mange ganger. Derfor betaler jeg den "nesten" med glede.
De forteller meg til stadighet at de er veldig glade for at jeg ikke "øst" over dem med penger og de faktisk må spare for å få det de ønsker seg. De forteller meg også til stadighet at de er glade i meg og at de alltid vet at jeg stiller opp for dem når det er behov.
Det er jo nettopp det som teller.. synes nå jeg.
Hurra for Emmeline som tør å si ifra. :-)
Og jeg synes det er litt leit at foreldre "kjøper" seg fri fra dårlig samvittighet, og som skaper en forventning til barna om at sånn blir resten av livet. En dans på roser, og mor/far som har penger i det hullet i bankveggen. Plutselig kan det bli tomt, hva da???
Vi i denne foreldregenerasjonen gjør en "curling vri" for barna våre. Rydder vei og tilrettelegger alt, sånn at de "stakkars" små ikke får støv på skotuppene.

Takk for superbra lesning... Du har så mye bra å si, og det beste er at du får skrevet det ned og delt det med mange andre. :-)

Og sommeren kommer, rett rundt hjørnet. :-) til helga kanskje??

Eli

Reggy sa...

Jeg sier bare AMEN og stå på videre, godt at noen faktisk setter grenser et sted!!:)

Anonym sa...

Hei

Ble litt skuffet over dette innlegget. Det virket litt fordomsfullt overfor foreldre som prioriterer annerledes enn dere. Jeg har jobbet og slitt i alle år, ikke fått en krone av mine foreldre, og sett på venner som har fått eks lappen av sine foreldre. De har levd et mye mer bekymringsfritt liv enn meg. Og de er alle velutdannet og smarte mennesker. Jeg har også tatt lang utdannelse, har en bra betalt jobb osv, men det har vært ekstremt viktig for meg å gi mine barn en litt "lettere" start enn jeg selv hadde. De har plikter og arbeid osv, men jeg betaler med glede lappen til mine tre barn. Jeg har også spart penger til de siden de var små for å kunne hjelpe de i ulike situasjoner når de blir eldre. Så vi velger alle å gjøre det vi synes er riktig og jeg bryr meg ikke om hva naboen gjør for sine barn. Det er opp til hver enkelt.

Anonym sa...

Nå studerer jeg psykologi, og da blir man gjerne litt freak når man skal svare... Noe av det viktigste man gjør i barneoppdragelsen er å guide barna sine til å ta egne, fornuftige valg. Dette oppnår man ikke med belønning, da blir motivasjonen ekstern for barna og de mister gleden ved å gjøre det for sin egen del. Å lede til å ha en indre motivasjon, f.eks. at de jobber fordi DE ønsker sertfikat, er beskrevet som det mest effektive og faktisk mer belønnende for barnet i det lange løp! Men det hadde jo ikke gjort noe om barna ønsket å rydde rommet sitt... Stå på!

Anonym sa...

Fantastisk godt og morsomt innlegg!
Vet om mange som skal få så og så mye penger hvis de får gode karakterer, ikke drikker eller begynner å røyke...
Jeg har sagt til mine barn at det er ikke for min del dere bør holde dere unna røyk og alkohol og får gode karakterer, men for deres egen skyld...
Og det forstår jo barna...helt enig med deg at man skal ikke belønne barna fordi de gjør det som de bør og skal gjøre...

Takk for god lesning og god helg!

Klem, Merete...

Ingvild sa...

Nå er jeg et av de bortskjemte "barna" som fikk lappen av foreldrene mine. Dette var lovnaden helt fra jeg ble tenåring (helt seriøst!). Ikke at jeg hadde begynt å røyke, snuse eller drikke uansett. Det er ikke noe for meg. For min del hadde jeg overhode ikke mulighet til å ha en jobb da jeg var 16-17-18 år. Jeg gikk musikklinja, var styreleder i KRIK (kristen idrettskontakt) og hjelpedirigent/dirigent i to forskjellige kor og var tre dager i stallen i tillegg. En jobb i tillegg var hverken mulig eller kunstig iforhold til skolearbeidet (det er vanvittig mye lekser på musikklinja).

Jeg tror man må tilpasse det ungene. Hvis ungen din stort sett gamer, og ikke gjør noe (annet enn lekser) på ettermiddagen, så er det på tide med et spark bak. Da er det ikke kjære mor, for man lærer seg ikke ansvar ved å game. Men dersom ungen din er svært aktiv på treningsfronten, lederfronten eller med dyr, så vet ungen å ta ansvar. Da kan man gi lappen som belønning.

Creative:@)oy sa...

helt enig med deg, de kan jobbe litt selv for å bestle lappen og russetiden, konfeutstyr er jeg heller med på å støtte!

Line Marie Beate Sofie sa...

Emmeline! dette var veldig fornuftig! Jeg flyttet på hybel da jeg var 16 år og begynte da å betale alle ting selv, husleie, strøm, mobil og lappen. Har aldri lidd noen nød!! :) I løpet av studietiden jobbet jeg litt i den lokale avisen, men aldri så mye at det gikk ut over karakterene.Lønna i tillegg til stipendet og det faktum at jeg delte leilighet med en venninde gjorde at jeg fikk råd til det jeg hadde lyst til og samtidig fylle opp BSU'en hvert år. Så det skal ikke så mye til bare en er bestemt nok!

<3 Line

Cathrine sa...

Jeg vet innlegget er gammelt, men har ikke lest bloggen din før, så jobber meg nedover eller bakover om du vil:)

Jeg er 19år og har betalt sertifikat, bil og russetid selv. Vet at endel får det betalt av samme grunner som du nevner, men hvor mye lærer de av det?

Jeg hverken røyker eller snuser, men betalte selv. Lappen og bilen (nummer 2 nå) betyr veldig mye for meg siden jeg klarte å betale alt selv:D

Så du er en god mor! Ikke fikk jeg bunad til konfirmasjonen min heller bare så du vet det!

Alikevel, er foreldrene mine verdens beste og jeg er like, om ikke mer glad i dem en hva de som får alt betalt gir uttrykk for:)

Hilsen Cathrine

Unknown sa...


二奶
捉姦
通姦
法律
捉猴
偵探
離婚
尋人
劈腿
第三者
監護權
贍養費
包二奶
婚外情
徵信所
徵信業
不倫戀
離婚證人
法律諮詢
感情挽回
私家偵探
外遇調查
大陸抓姦
徵信器材
背信
不忠

Unknown sa...


筆跡鑑定
挽回婚姻
老公偷腥
男人外遇
丈夫外遇
婚姻諮詢
感情諮詢
挽回感情
老婆偷腥
工商徵信
商標侵權
市場調查
財務顧問
法律問題
徵信相關
專利侵權
專業偵探
工商調查
優良徵信
外遇蒐證
討債公司
外遇徵信
外遇調查
婚前調查
老公外遇
太太外遇

Credit Financier Home sa...

* Tilbyr en rente på 3% rentelån
* Forsikring for kontantløs Entreprenør
* Garanti for penger

Med god kreditt score tilbyr Credit Financier Home sikkerhetslån og ikke-sikkerhetslån til enkeltpersoner eller selskaps- eller kooperative foreninger med det formål industrielle og personlige fordeler.

Kontakt adresse:
Whatsapp: +15184181390
Direkte mail
creditfinancierhome@gmail.com

Unknown sa...

Hei, jeg heter Elizabeth McRooney. Jeg bor i Europa og er en veldig glad kvinne i dag? Jeg fortalte meg selv at enhver utlåner som kunne forandre livet mitt og min familie, vil jeg referere til alle som leter etter lån til dem. De ga meg og min familie lykke, jeg hadde behov for et lån på 250.000,00 Euro. For å starte opp i mitt liv ble jeg henvist til dette ærlige og gudfylte låneselskapet som hjalp meg med et lån på 250.000,00 Euro, de er faktisk GUD fryktelige mennesker, et anerkjent lånefirma.

Jeg er veldig glad for å ha fått lånet mitt fra dem i forrige måned. Hvis du har behov for et lån, og du er 100% sikker på å betale tilbake lånet, vennligst kontakt dem og vennligst fortell dem at Elizabeth McRooney har adressert deg til dem. Kontakt via E_mail: {trustfundfinaceservice@gmail.com)

yanmaneee sa...

off white
supreme
jordan shoes
stephen curry shoes
jordan shoes
supreme new york
air jordan
kobe shoes
bape hoodie
golden goose sneakers

Unknown sa...

replica bags toronto you could try these out u2w26p3y08 replica bags wholesale hong kong Click Here t4f96s5p33 replica bags buy online replica bags us replica radley bags fake hermes p0h30o9a16 replica bags los angeles

Related Posts with Thumbnails