tirsdag 11. desember 2007

Lynkurs i stressmestring


Det er travle dager. I dag skal jeg være med å arrangere kurs. I morgen flytter jeg til nye kontorer med jobben, torsdag skal mannen min ha en stor operasjon, og fredag...er det endelig helg:) Puuuh!

I skrivende stund er det midt på natten, og som vanlig er jeg akkurat i havn med foredraget jeg skal holde om stressmestring, hehehe. En ny vinkling i dag desverre, derfor kan jeg ikke bare holde det samme foredraget som sist, sukk! Det å mestre stress er vel lettere sagt enn gjort nå rett før jul, og jeg har tenkt litt på dette med stress etter at jeg begynte å blogge:) En av mine venninner kunne ikke fatte og begripe hvordan jeg får tid til å blogge, "-Er det ikke tusen andre ting du heller bør bruke tiden din til?" Jo det er det, sa jeg... -men vi kan ikke KUN bruke tiden til fornuftige og kjedelige ting. Vi må finne små pustepauser i hverdagen som kan gi oss overskudd; noen jogger og andre blogger!
Og dermed til ANALYSEN: (-Det er nå Emmeline tar helt av....)


Dersom man føler seg stresset er det lurt å rydde mentalt opp i hva som gjør at man blir stresset. -Hva må gjøres først, -hva kan vente, -kan noe faktisk kuttes ut?

* Noen ting er viktige og haster-de må gjøres så fort som mulig, helst må de gjøres først.

* Andre ting er uviktige og haster ikke, dermed kan de vente. Det er verdt å merke seg at dersom man klarer å gjøre noen av de tingene som er uviktige og som ikke haster (f.eks: ringe til en gammel tante eller rydde i boden) blir det faktisk færre av de viktige tingene som haster.

Når det gjelder oss bloggejenter så har jeg oppdaget at det er et fellestrekk at vi er gode til å mestre stress. Mange i Blogglandia skriver lister, og de fleste er flinke til å gjøre viktige og uviktige ting som ikke haster. -Dette skjer lenge før de blir til viktige ting som haster! Flere er ferdige med julegavene, -og noen er allerede ferdig med julebakst, julekort, julevask og julepynt!Den bloggedamen som virker å ha den ultimate kontroll både på årets jul, og alle juler i uoverskuelig fremtid er Prinsessa! Vi andre sover -men Prinsessa ligger bare på lading som den reneste Duracellkaninen!

Man trenger vel ikke akkurat være et geni for å skjønne at jeg er typen som jobber best under press. Nå er det ikke mange dagene igjen før fristen går ut for å sende gaver med posten for eksempel, så i dag skal jeg løpe, kjøpe og sende...endelig!

Og til slutt som en trøst: Noen blir stresset når de følger med på andre sine blogger, og ser alt de andre får tid til. Da er kunsten å ikke la seg stresse. Nyt hvert øyeblikk -og gled deg over hva du klarer, istedet for å irritere deg over det du ikke kommer i havn med!
Snakker meg om å varme opp her på bloggen, skulle tro det var rene hobbypsykologen som var kommet på besøk. Jaja- ha en fin tirsdag alle sammen; og takk for alltid like skjønne kommentarer! ( -Tvilsomt om det blir så mange i dag etter dette innlegget, hehehe)

30 kommentarer:

elin1976 sa...

Tusen takk for flott omtale!

For jeg har vært ¨SÅ i det "stresslivet" og vil ikke dit igjen.
Ikke får at jeg møtte veggen men jeg trives rett å slett ikke med å stresse.
For når man streser går det ikke bare ut over seg selv men alle rund seg.
Sånn var det her.

Brukte mer og mer tid på å tenke/snakke om alt jeg skulle ha gjordt enn å få det gjordt.
Å så var det veldig viktig å informere alle rundt meg om dette...det som skulle gjøres mener jeg.

Ting som kansje ikke er viktige for alle akkurat nå men som er slike ting som blir viktige, blir gjordt her lenge før det er viktig i det hele tatt. Da kan jeg kose meg med å gjøre det.

For hvis man glemmer det når det har blitt viktig så skaper det sress.

Jeg er et liste menneske, uten sidestykke.
Ikke for at jeg er kontrollfreak men for på min liste står alt som bør være gjordt og når det bør vøre gjordt innen...

Når man skriver ned det man skal gjøre så renser man faktisk hodet mentalt for alle disse
"å det skal jeg gjøre, å så må jeg huske det og ikke glemme det"
Dette kaller jeg energi stjelere.
Å bare det å gå å slippe å gå rundt å tenke på hva man skulle ha gjordt er veldig befriende....det står jo på lista så det er bare å lese, få det gjordt og krysse det av.....
Med en slik liste har man kommet veldig langt på vei.

Her er det meste gjordt før jul. De tingene som ikke er gjordt er på listen og da har jeg kontroll på når det bør bli gjordt.
Eks:
Planen er å handle inn julegaver på lørdag og da blir det slik.

Planen er at maten skal handles inn den 22 desember om morgenen for da er det minst kø og juletreet skal være i hus den 19 for det må stå av avklimatisere seg noen dager før pynting.
Listen over mat som skal kjøpes inn er allerede påbegynt, kommer på litt hver dag og da drar jeg den frem og skriver ned.

Denne metoden skulle mange stressere prøve for man slutter helt å stresse for det er ingen utløsende stressfaktorer.
Å det blir masse av tid til kos og andre hyggelige ting.

Merd dette systemet har jeg til og med tid til å legge meg ned å sove på sofanen hvis jeg vil....man skal jo ikke gå på akkord med seg selv. sant??? he he.

organic-lizzi sa...

Noen ganger i livet er det jo litt mye..og denne uken høres sånn ut for deg..Uten å legge ut har jeg egen erfaring med at det hjelper ikke med all verdens lister når noe skjer med de nærmeste..noe som det har gordt mye i mitt liv..Veeeldig glad for innlegget ditt.Setter tanker og handling i rette gear:-)) En nyyydelig dag til deg..
klem Randi

ChatrinesLiving sa...

Heisann og go mor`n til deg! Sier jeg mens jeg nyter en kopp te:) (og slapper av;)
Jeg er en av de som stresser veldig skjeldent, får gjort alt likevell til rett tidspungt tilogmed;) Egentlig så tror jeg det er sundt å stresse litt avogtil faktisk. Enig med deg om blogging, blogger man ikke , så gjør man noe annet likevell. Det er vel bare snakk om hva man liker å drive med;)
Ikke sant?:)
Ha en super dag Emmeline!
Klem:)

Lappesola sa...

Takk!

Lena sa...

Hehe, du har mange fine tanker om stress..men jeg er enig med deg, og Elin..Bruker også å ha lister over hva jeg skal gjøre og huske, alt blir så mye bedre da..liker heller ikke stress, og prøver å styre unna det..en annen ting er om jeg husker lista mi når jeg skal ut å handle:) Ha en flott dag!

Anonym sa...

Ooooops! Jeg faller vel under kategorien stresser, MEN når sant skal sies så jobber jeg best da, og liker litt at det er så mye å henge fingrene i, at jeg ikke helt hvor jeg skal begynne, for da setter de effektive kreftene og energien inn:) Blir det litt lite å gjøre, så har jeg en tendens til å gå rundt meg slev, for da føler jeg at jeg har så god tid, at jeg tenker; ingen hast, men det er da det blir det...hehe;)

Slik har jeg hatt det privat og i jobb alltid, manne min synes jeg er vel kald og rolig, når det stormer som værst, men kjenner da at jeg tenker best, og fungerer best:)

Til jul, tenker jeg som så at det som blir gjort blir gjort, og det andre prøver vi igjen på til neste år;)
Jeg har jobbet 70 timers uke de siste 10 år fra oktober t.o.m lille julaften, så det er faktisk litt luksus i år, når jeg kan jobbe 30 av de hjemme!

men jeg tar gjerne et stressmestringskurs eller to av deg...hehe:)

Lykke til med foredraget, og en fin dag til deg, med eller uten stress:)

Anonym sa...

Arti innlegg emmeline! Håper foredraget ditt går bra i dag!

Stress er noe som alle har, og jeg må jo bare innrømme at jeg var verre i vår enn jeg er nå! Jeg holdt på å kollapse før ferien med alt jeg skulle hatt gjort, og ikke hadde tid til fordi at jeg var på jobb hele tiden!!
Men nå har jeg lært meg at ting må bare vente! Jeg må heller ha det litt rotete hejmme, eller ute ...det stikker ikke av iallefall!
Ha en fin tirsdag emmeline!

Lene sa...

Tror jammen en av nakkeknutene slapp litt taket nå, jeg :)

Og så en liten kommentar, også rettet til Elin. Dette med lapper har aldri helt vært min greie. Jeg har det jo i hodet... Vel - det meste... Eller iallefall det viktigste..? Men det må da vitterlig være sant som Elin sier - at lapper avlaster de små grå. Ofte er det det som sliter mest - tanken på alt man skulle ha gjort - og HVA i all verden var nå det igjen..????

Hmmm... notere, notere - og sette noe av det som slettest ikke er så viktig på toppen! Jepp - dette kan jeg like. God skole her i dag - takk til Emmeline og Elin :)

Anita sa...

Såå flott innlegg! Håper du har hatt ev flott tirsdag!

Klem!

Marte sa...

Så bra innlegg Emmeline!!
Alt du skriver er jo helt sant. Jeg har vokst opp med en ekstremt stressa mor, så jeg tror faktisk jeg har blitt litt motsatt;) Men det er selvfølgelig ting som stresser meg også (som julegaver og eksamener;) men det er det vel for alle! (burde jeg skrive det her??)

Jeg håper du kommer deg gjennom uken like hel;) Også må mannen din ha masse lykke til!
Jeg trenger vel ikke å fortelle deg hvordan du skal mestre alt denne uken (stress), for det klarer du vel fint selv:) ;)

Ha en fin dag videre!
Klem fra marte

HildeS/Frøken Fryd sa...

Takk for dette innlegget.
Eg er vel litt som deg at eg jobbar best under press, men eg trur ikkje eg stressar for det. Eg klarer stort sett alltid å bli ferdig i tide. Akkurat nå held eg på med ein heimeeksamen, og då er det godt å ta ein liten bloggpause innimellom. Eg har også nokre bestillingar som eg skal gjere ferdig før jul, men det er enno nokre dagar igjen,hehe.
Det er snant som du seier at ein må sjå på kva som er viktig og uviktig når ein har det litt travelt.
Ha ein fin dag, og så håpar eg at foredraget ditt gjekk fint:)

Anonym sa...

Kjære Emmeline! Kjempe flott innlegg idag. :-) I år er jeg så heldig med juleforberedelsene,har fri 2 dager i uken. Alikevel venter jeg med å lage noe til jentene kommer hjem fra skole og barnehage. De er jo så store nå at de synes det er gøy å være med! Så nå har vi bakt 5 slager og har maryland cockies igjen. (De er best og derfor venter vi på med å lage de sånn rett før jul, sånn at det er noen igjen til julaften)! Vi har også laget seigmenn, nam,nam og ikveld lager vi peppermyntekuler! :-) Imorgen drar vi på postkontoret og skal poste de 67 julekortene vi har laget over 2 uker, gøy å glede noen.... Vi får ikke så mange som det tilbake, folk velger heller å sende en julehilsen via sms på mobilen eller facebook på nettet... Vi har også vasket og pyntet til jul. Og vi har ikke stresset, herlig! Det har bare vært en stor glede. Du må ha en riktig god adventstid og du skal vite jeg er innom bloggen din hver dag til glede og til inspirasjon. Ønsker lykke til med far i huset som skal operere.... Vet du hva? Her kommer en vits, men egentig er det sant.... Det finnes 2 sykdommer; Den ene er for kvinner og barn og den andre er for menn, men den kan de dø av! :-) Flott oppmuntring nå som du skal få mannen din hjem fra sykehuset og må pleie ham fra morgen til kveld- ukk og stønn... Ha,ha, hils ham så mye og gi en klem fra meg! Klem fra søs

Grip dagen sa...

Så fint at du sprer litt stressmestring ut på nettet!
Det kan være nyttig lesing for noen og enhver.
Selv tror jeg stress "sitter i hodet". En tenker på for mange ting på èn gang.
Hvis en skriver ned ting på papiret, får en på en måte stresset ut av hodet. Så er det bare å prioritere og sette streker over det som er gjort.
Når en ser oppgavene sine slik, ser de ikke så uoverkommelige ut allikevel.
Jeg prøver å få folk rundt meg til å "gå saktere". Mange løper gjennom livet. Det er så synd, for da ser de lite av det rundt seg...

Hilsen ei fornøyd Marit

Anne-Berit sa...

Å,så godt å lese det du skriver om viktige og uviktige ting vi må gjøre,innser at jeg ikke er så gal da,med min NYE holning til saker og ting.Har funnet ut at verden går videre nemlig,om ikke jeg får gjort alt det jeg før trodde jeg måtte,herlig.Så kan jeg sitte å blogge og lese andres blogger med god samvittighet,men jeg må også si at jeg er ganske flink til å få ting unna,før det blir hastesaker av det.

Marie sa...

Tusen takk!
Denne sorten innlegg kan du skrive maaaaange av! Alltid noko nytt å lære og noko ein veit frå før som det er godt å bli minna på! Samtalar om sånne tema er heilt topp synest eg, det utvidar horisonten ein smule...

Ha ein finfin dag utan stress :)

Lynetmor sa...

Hei, håper foredraget ditt går eller har gått bra i dag :-)
Den analysen tror jeg at jeg skal bruke ja. Men ellers er jeg en person som har lister på det meste he, he.

Olstad sa...

Dette synes jeg var et bra blogginlegg særlig nå når alle stresser livet av seg for å kose seg for å sette det litt på spissen.

Håper du til tross for hardt program får en hyggelig uke og at det går bra med mannens opperasjon.

Jeg er hjemme og burde vaske stue. Har hentet 3 åringen med omgangssyke overraskende kunne mannen fortelle at han kom tidlig hjem i dag så da pakker jeg bort vaskebøtta og drar på shoping best å passe på når jeg kan.

Ha en fin dag.

Lemi sa...

flott innlegg... e ganske vanedannede å blogge.. MÅ liksom inn ett pr, tr, fire ganga om dagen å se ka som skjer. enten på min egen eller hos dokk andre :)
syns ikke d e stress i d heile tatt.. men går kanskje ut over andre mer nyttige ting?

klem

Two sa...

Ja denne tida må vel også vere høgsesong for stressmestringskurs, håpar berre at deltakarane fekk det i arbeidstida si og ikkje måtte stresse seg av garde etter jobb! Eg er også slik at eg jobbar best under press, får stadig høyre at eg er og ser så rolig ut i stressande situasjonar, så eg har vel lært meg å være det utanpå. Inni er det verre, så her er det vel "skinnet som bedrar"!! Måtte le då eg las at du endå ein gong sat oppe og skreiv om natta, slik har eg gjort det før mange av mine eksamenar siste åra. Og det blir nok ein ny til våren igjen... Kjekke innlegg du har stadig vekk, likar så godt dine daglege luker, håpar berre at du ikkje brukar opp energien din no så det blir heilt stille i januar!!

Anonym sa...

Hei, her kjenner jeg meg igjen. Har ingen blogg, men kikker innom for å få ideer jeg sjelden har tid til å sett ut i livet.. Barn/jobb/alt frivillig arbeid som dukker opp som ikke blir helt frivillig sluker mye tid. Hadde nok trengt et kurs eller to i stressmestring. Super blogg du har, ha en fin førjulstid.

BO sa...

Hadde berre vore så grett å hatt to-tre timar meir i døgnet... Kan du fiksa da? :-)

Hilsen fra landet sa...

Må innrømme at jeg tror at du har noen ekstra Duraceller inkorporert under huden selv... kan virke slik noen ganger! ;-)

Jeg tror det er VIKTIG å gjøre noen såkalt UVIKTIGE ting. Det mener jeg virkelig. Da takler man bedre alle ting man burde gjort, når man gjør det. - om du skjønner!! Lykke til med foredrag, flytting og ikke minst til mannen din! Klemme

åsemor sa...

Dette skulle jeg lest ifjor, da streva jeg virkelig og hadde trengt dine gode råd. Men egentlig vet vi jo dette, men det er å leve etter det som ofte kan være vanskelig. Du må forholde deg til tidspress på jobben, og i min jobb går det i hundre og ti i hele desember. Min utfordring er å si NEI, og det øver jeg meg på nå.

Likte godt denne typen innlegg i adventskalenderen, vi sjåast imorgen :)

Anonym sa...

Hei på deg :-) Ser du har masse greier denne uken, så her kommer en liten klem fra meg ! Det er nemlig min "stressbuster" ; Masse klemmer til alle jeg bryr meg om!
Mitt andre triks er å brodere eller vaske huset : For meg er det ren meditasjon :-) Ha en fin uke, og ta vare på deg selv, og mannen!

Huset i Hagen sa...

Heisann Emmelie! Du er jammen flinkisen med å ha så ofte nye innlegg her. Det var et supert innlegg dette her i disse hektiske juletider. Jeg tror jeg egentlig er ganske flink til å lytte til kroppen min når det gjelder å ikke falle i stressfellen. Jeg kan stå
skikkelig på i perioder for å få ting gjort, flyte på en god energi liksom, men så trenger jeg litt ro også. Da er det deilig å sove ut. Bare ha en rolig dag og gjøre det jeg føler for og ikke kave med bagateller, for mye av det vi stresser med er jo bare bagateller i det store og hele. Så da gjelder det å prioritere barna og meg selv. Min far sa alltid: "Det er bedre med litt drit i krokene enn et reint helve..." . ;0) Det blir nok en god jul i år også! :o)

Anne sa...

Angående tress, så har jeg lært noe viktig av mannen min. Jeg er fæl til å skrive lister. Men mens jeg bruker tid på å lage lister over hva jeg skal gjøre, har han allerede gjort det han skal gjøre. Ergo, jeg bruker dobbelt så lang tid som han for å gjøre det jeg skal : ) Klem

Hulda sa...

Aller først: nydelige bilder! Jeg ble skikkelig inspirert av det bildet av pakkene med hvite prikker på rød bunn. Flotte de små skiltene som var på også. Jeg så noen slike gaveesker på kremmerhuset, tror jammen jeg må ut og kjøpe de. :)

Håper at foredraget ditt gikk bra!

Jeg har vært på personalmøte i kveld, derfor ble det litt sent med blogginnlegg i dag, men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. :) ;)

Fru Fryd sa...

Takk for lynkurset, den trengte jeg!! Lykke til med foredraget i morgen:0)

[morgrethe] sa...

Er det viktig å spise lunsj med kjæresten i morgen, selv om stuegulvet flyter av Pat Shop og gavepapir, vaskerommet flyter av klær som snart truer med å hoppe inn i vaskemaskinen av seg selv, eller et loft som har stoff, julepynt og andre ting som skal sorteres. Ja jeg tror det jeg gitt...... nå er det viktig å spise lunsj med kjæresten. Men du.... et kjempefint innlegg!

FO - 2 sa...

Du er heeerliiiig! :)))
Flott innlegg. :)

Related Posts with Thumbnails