torsdag 13. desember 2007

Santa Lucia, Santa LuciaI dag er det Santa Lucia dagen- Natt til 13.desember ble i gamle dager regnet som årets lengste natt, men tidlig om morgenen kom Santa Lucia med lys i håret og jaget mørket bort. Det er sikkert mange som kan kose seg med vakre hvitkledde barn, lys og lussekatter i dag. Min yngste datter er en av de hvitkledde prinsesser som skal gå i Lucia opptog på skolen, stor stas!


I fjor var det min yngste sønn som skulle være med i Lucia opptoget. Jeg hadde bare utvaskede laken på lager, og gikk derfor til innkjøp av fotsid Luciakjortel, stjernehatt og stjerne på pinn til poden. På selve dagen var vi tidlig oppe for å ta på kostymet. Jeg hadde i tillegg bakt lussekatter som han skulle ta med i en ny og lekker Tilda kakeboks.

Plutselig begynte den håpefulle å bli veldig urolig; han ville "IKKE gå med kjole på skolen, "
Dess mer han tenkte på det, dess mer var han overbevist om at de andre sikkert kom til å plage han. Jeg så på klokken og skjønte at det ikke var tid til å finne andre løsninger, og med bestemt mine ble barnet skubbet ut døren: "Dette er en guttekjole, det er HELT vanlig å gå med sånne guttekjoler i dag". Poden ble stående i døren og spurte pent om han kunne få slippe å gå med hatten iallefall, men mor var nådeløs og dermed gikk han mismodig med kjole og hatt og lussekatter i rosa kakeboks til skolen.

Da han kom hjem igjen spurte vi hvordan det hadde gått. Joda, det hadde ikke gått så verst, "for det var en som hadde det mye verre enn meg" "I første klasse er det en gutt og moren vet nok heller ikke hva som er vanlig på Santa Lucia, for han måtte være pepperkakemann!"
Pepperkakemann spurte jeg?
"Ja han hadde en Pepperkakemanndrakt med hull til øynene og glidelås bak, og armene sto rett ut på hver side, og det var veldig vanskelig å tisse når du gikk i den drakten!
Så da sa jeg til Pepperkakemannen at vi kunne gå helt bakerst i toget...og alle kikket på oss to når vi kom inn i klasserommene."
Jeg sa ikke så mye, men tenkte med meg selv;
-Denne dagen kommer jeg aldri til å glemme, det gjør nok ikke pepperkakemannen heller!


Hoppla...En stjernestav fungerer nok supert som kløpinn på ryggen, og fire barn kan på veldig få sekunder bli fullstendig ville når de blir utkledd som Santa Lucia for å posere på julekort.
Bildet er et i en serie på MANGE bilder fra i fjor. Vi skulle liksom ta bilder der barna skulle sitte så uskyldige og snille og posere med harmoniske smil -men dengang ei. For hvert bilde ble det verre og verre, de brant seg på lysene, det tok fyr i en hårlugg, lillesøster falt i gulvet, storesøster fikk stjernen på øyet og storebror var i det perfekte tullehumør! Når jeg ser tilbake er det faktisk en veldig god ting at Emmeline overlevde denne fotoseansen uten å dø av stress og raseri, hehehe!
GOD SANTA LUCIA ALLE SAMMEN!

38 kommentarer:

Nina i Paradiset sa...

Tihi...
Jeg som sliter med mine 3 bøllefrø under fotoseanser, og grøsser med tankt på 4-mann som er planlagt om ca 2 år... (takler jeg 4 barn jeg som selv sliter med å holde styr på mine egne armer og ben??)
Jeg beundrer deg!

Ha en flott Lucia-feiring du også! Nå må jeg bruke litt av natten i å finne frem kostyme til tvillingene mine.

elin1976 sa...

Men bildet er jo kannkult. Lier sånne unger som er sånn tullete jeg. Mi er motsatt. Fotoapperat er synonymt med modell glis og fine klær. Det komemr alltid fra henne- vent litt jeg må bare fikse på øredobbene, håret, klærne eller noe annet. Tolmodighetsprøve til tusen. Nå har det seg slik at denne damen på 10 har fått seg "type" og da er alt som egentlig er viktig ikke viktig og visa versa. Skolematen blir ikke spist for da får un ikke vært med Tobias så lene i matfriminuttet osv. I går trodde jeg at jeg skulle klikke....Jeg fikk med meg at det datt inn på meldinger på telefonen hennes i ett sett og til slutt sprute jeg henne hva som skjedde? -jo Tobias lurte på hva jeg ønsket meg til jul. -åååå?!? hva sa du da - Øredobber! -Ja men trenger du å sende flere meldinger for å si dette ? Nei men så lyrte han på hvordan de skulle være....-Hva sa du da? - Jeg svarte han at han måtte kjøpe noen som han følte passet jenta si....
(iiiiiiiiik) Skal si ungene er veslevoksne nå i dag og den drømmen om en unge som lekte lenge med dukker og var barn lenge er blåst bort.
Det siste jeg ga henne i går var forbud mot å kysse på munnen. Kinnet er greit men munnen. NEI.
Føljetongen fortsetter for i dag kommer Tobias på besøk etter skolen.
Ha en fin dag i dag og jeg skal tenke på deg hele dagen.
Mannen din kommer nok til å klare seg helt fint han. Lykke til. Masse klemmer :O)

Fru Fryd sa...

For en herlig gjeng du har. God feiring:-)

Anonym sa...

Ville bare ønske lykke til med mann og operasjon idag! Tvi tvi, det går nok bra når alle i bloggløandia krysser fingre;)

Bildet av barna var kjempe, jeg liker sånn bilder jeg:)) DFlotte barn, du er nok en stolt mor:))

Ha en fin da!!!!

Karna sa...

He, he...stakkar pepperkakemann, vi voksne syns sikkert at de så utrolig søte ute, men jeg skjønner at det ikke er det som er viktigst...stakkar.....
Har aldri sett luciatog jeg, vi gjorde aldri det når vi vokste opp, men jeg ELSKER den sangen, så jeg tvinger mine nieser til å synge den til meg...
Bildet var jo KJEMPE fint jo, ekte om en kan si det slik...God lucia dag til deg også!

FO - 2 sa...

Uforglemmelige øyeblikk....! ;)
Flott og sjarmerende bilde av barna. Og alle seansene rundt settingen vet vi ikke om likevel.... ;) Hehe.
God Lucia dag.

Anita sa...

HIHIHIHIHIHI!!
Ha en stemningsfull Lucia dag!!!
Klem!

organic-lizzi sa...

For en herlig gjeng..
Nettop det du har:noen få sekunder på å ta bilder før det er kaos..Hvis du hadde sett dette på film hadde du ledd godt pleide mannen og jeg å trøste oss med..
Riktig fin Luciadag til deg..
klem Randi

Lena sa...

Så bra bilde da! Kjempefint syns jeg, de skal jo ikke være så oppstilte:) Lykke til i dag...

Aina sa...

Kjenner de følelsene som dukker opp under slike fotoseanser, men det bildet var bare kjempestilig, levende og sjarmerende ekte. Beste julekortet jeg har lagd var et som ble en liten fortelling illustrert med bilder, alt fra glemt av blitz bilde til et skikkelig lei av hele greia bilde, fortellingen het selvfølgelig Da mamma skulle leke mesterfotograf;0)
Ha en koselig Lucia dag, ikke forspis deg på lussekatter;-p

åsemor sa...

Kjenner meg så igjen med de "julekortbilde takningene".
Mamma suntest det var så koselig å få sende julekort med bilde av sine håpefulle, men du og du for et styr. Kjenner så godt igjen den hånden på den eldste gutten din, tror vi har to filmer der den samme hånden "ødela" bildet, hvis ikke var det en geip eller et klip borti et av søstrene slik at de kom veltende fram. Dette var også før digitalkameraet så det har vært mye frustrasjon i rundt dette.
Idag liker jeg de bildene hvor ungene er seg selv, mye bedre enn mamma`s utvalgte bilder.Det året Eirik var tjue år mente han det måtte være nok, å det syntes mamman er stusselig.En tjue år`s førjulstradisjon var over.......

Bildet av barne dine var kjempefint, så sjarmerende de er og så mye glede de viser på bildet.
"Stjernegutten" kledde hatten synes nå jeg da, omsorgsfull gutt som tar seg av pepperkakemenner :)

Ha en fin dag Emmeline, med eller uten laken!

Lappesola sa...

Emmeline, du er en fantastisk forteller!Og jeg kjenner meg sånn igjen. Mine to yngste gutter skulle begge gå i Lucia tog i dag. Og begge nekta å gå i kjole, som jeg så håpefullt hadde kjøpt inn. Jeg kalte det Lucia skjorte, og er svært spent på hvordan det gikk.

Hulda sa...

God Lucaiadag til deg, Emmeline! Du forteller så levende, jeg blir helt revet med. Ser for meg pepperkakegutten og din gutt i fotsid lucaidrakt.. Virkelig supert bilde av ungene dine! De er veldig søskenlike, ser jeg. :)

Lynetmor sa...

Hei, for et kjempe fint bilde av barna dine :-)

Lene sa...

Hehe... Herlig historie og herlig bilde :) Bare pepperkakemannen som manglet ;)Jeg ser din sønn har fått på seg t-skjorte og overlatt kjolen til søster. Og du er forhåpentligvis tilgitt tvangshabitten - men moren til pepperkakemannen derimot... Traumatisk barndomsminne for han, og jeg er sikker på han aaaldri klarer å knaske i seg en eneste bit av denslags bakst igjen.

En stemningsfull og (forhåpentligvis) fredfull Lucia ønskes :)

Nette sa...

Hihihi....kjempeartig bilde det der da! Og så søt historie om pepperkakemannen...ble helt rørt:)

Anonym sa...

Hihi nå ler jeg så jeg gråter her jeg sitter!!Ser for meg din yngstemann på vei til skolen, og ikke minst Pepperkakemannen..... hihi ser for meg det vakre hvite Lucia toget, med en stiv og klumsete pepperkakemann midt i! hihi...
Håper det har gått bra med mannen idag!

Jorunn sa...

*skratt skratt*
for en herlig fortelling.
den blir sikkert mer og mer morsom for hvert år. for alle unntatt mr.pepperkakemann.
herlig bilde til julekort synes jeg, naturlig og fint!! flotte unger du har!
håper dere alle har hatt en fin Lucia dag og at det har gått bra med din mann!
klem

Two sa...

Å for eit festlig bilde av lussebarna dine! Det er no slik barn er, med litt futt og erting av sine næraste. Kjenner godt den sorten ja! Håper det var dette bildet du brukte som julekort :)

Silkeline sa...

Så herlige Luciaminner du har....det er sånne dager man husker:)Du forteller som vanlig så morsomt og levende at jeg helt klart kan se for meg pepperkakemannen og guttekjolen og rosa kakeboks.....
Kjempeherlig bilde av luciabarna også! Morsommere enn oppstilte, smilebilder spør du meg:))Kan tenke meg dere har det festlig hjemme altså...
Håper operasjonen til mannen din har gått greit i dag....ønsker han god bedring:)

Mita`s hjørne sa...

Bildet av ungene var jo kjempefint... har et som ligner litt på dette, av mine fire... å de største (3) var voksne... må ikke tro de satt rolig og pent nei...

Håndbalkamp her nå, så ha en koselig kveld...

Lemi sa...

så morsomt bilde. dem smile iallefall alle sammen :)

Anonym sa...

Uff,stakkars ikke greit å være med på lucia feiringen:)Ha en fin lucia feiring

BO sa...

For ein utrulig skjønn gjeng med ungar! Nydeklege heile gjengen!
Alltid så kjekt å lesa innlegga dine. Du skriv så godt!
Ang. å ta bilete uten kamera, så må eg jo sei at der er eg jysla god! :-) Hehehehehehe...

ESMERALDAS HJERTE sa...

kjææære du!!! Moooorsomme betraktninger...As always u know.......Her er svibelduft, kaffe, mandariner og pepperkaker-kan ikke annet enn å nyte det.....

Torsdagsklem!!!

Kreoline sa...

For noen herlige unger, de har de kjekt de, kan tro når de minnes om noen år til, ungene som hadde det utrolig morsomt og en stresset mor som står og kjefter og river seg i håret mens hun forsøker på ta bilder av sine kjære små. Forstår godt din lille som ikke vil gå med kjole på skolen, ler godt av historien, koselig var den. Herlig med unger med masse liv og røre, her er det for stille i huset med to voksne blir det ikke så mye liv. Ha en kjempefin kveld, kos deg Emmeline. Klem fra meg.

BO sa...

NYDELEGE! Meinte eg...nydeklege kunne jo også passa, som slang for "nydelege klede"? Ha ein kjekke kveld!

Anonym sa...

Ha,ha! Husker godt den pepperkakegutt - historien ja. Utrolig vittig. Hvordan gikk det med E idag? Er så spent på å høre om det ble operasjon.

Emmeline sa...

Heisann og hoppsann Mona Bellona; sjelden å møte deg her:)
Operasjonen gikk som en drøm. Så nå er mannen kuttet opp tvers over HELE ryggen, alle ulumskheter er fjernet og så er han sydd igjen. Legene var fornøyd med resultatet og mannen var også veldig optimistisk, han ringte til jobben en halv time etter operasjonen for å si at han HELT SIKKERT kunne komme på jobb på mandag...Hehehe.
Men det var jo FØR bedøvelsen gikk ut. Nå har han møtt realitetene gitt. Såvidt han kan bevege seg:)

Zizzi Molde sa...

så skjønne barn du har da... Selv har jeg hatt en tung dag i dag, for jeg savnet min kjære pappa da ungene gikk i Lucia-tog, for aller første gang. Hjertet mitt svulmet av stolthet, og jeg var utrolig lei meg for at det bare var jeg, av alle oss som er så glade i de, som var til stede. Men det kommer nok dager etter dette. En fin natt ønskes dere i Bergen.

Klem fra meg!

Lappesola sa...

Du får forresten ikke komme på Twist besøk til meg, Her er bare de som liker kokos velkommen ;)

Sol sa...

Sitter her å smiler og ler...og tenker på den lille pepperkakemannen og Luciagutten...Det er neimen ikke bare bare å være liten heller,og det er ikke alle som liker å bli kledd i hvite kjoler. Husker tilbake til da mine håpefulle gikk i barnehagen. De er herlige da, med lysene litt på skeive og glitter i håret. Bildet er herlig. Hadde en liknende seanse et år....og tror nesten at jeg ga opp hele fotograferingen jeg. Det er jo helt UMULIG å få dem til å være i ro, eller å la være å gjøre grimaser...
Tusen takk for kjempekoselig kommentar i bloggen min. Det varmer.

Grip dagen sa...

Jeg liker luciasangen så godt, så jeg har nynna på denne hele dagen!

Minstejenta opptrådte med skolen på et kjøpesenter idag. Ho følte seg nok ikke helt ferdig, for ho hadde hatt en privat sermoni her hjemme før jeg kom hjem...
Jeg ble møtt av "antiskli"knotter over hele stue- og kjøkkengulvet. Jeg lurte på hva de matte prikkene var, helt til minstejenta foreslo stearin...
Nei, mente jeg. Det kan ikke være stearin over alt...?
Jo, mente ho. Hvis noen hadde dryppet lys uten å mene det, så...

Koselig innlegg du hadde idag! Luciabarna dine var kjempeskjønne!

Marit

[morgrethe] sa...

Hvor tar du alt fra..... denne julekalenderen er super!

Marie sa...

Koseleg innlegg! Nydelege barn du har!

Ellie sa...

Utrolig festlig og søt historie! Mammaen til pepperkakemannen hadde nok virkelig misforstått, ja :-). Herlig gjeng med unger du har, regner med det er mye liv og latter i huset til Emmeline. Så bra at det gikk godt med operasjonen til mannen din, håper han kvikner fort til (han hørtes jo rimelig optimistisk ut selv :-)). Interessant det innlegget om stressmestring. En mental opprydning er ikke så dumt noen ganger!

Helene sa...

Koselig historie den om pepperkakegutten. Han syns nok ikke det var noe særlig med Lucia den karen, men jeg kan garanter at han kommer til å le når han ble eldre.Tror nok ikke mammaen hans stod så høyt i kurs den dagen.
Får litt vondt av han også selv om det var vittig.
Godt sønnen din var så snill og "tok seg av " ham da :0)
(Du vet felles skjebne, felles trøst he,he)
Kule bilder av barna dine. Likte dem veldig godt, men nå er ikke jeg så veldig glad i stive og veldig pyntet barnebilder. Pappa klarte å kurere meg da jeg var liten. Med fire barn tok det jo en evighet før han var førnøyd med hvordan alle var plassert og så ut. Nei hutte meg tu for et kav og slit. Mannen ble jo aldri ferdig.
Er derfor glad for at vi har digetalt kamere. Knipser i hytt og pine, og så sletter jeg det jeg som ikke kan brukes. Kanskje litt fort og gale, men det funker for meg:0) Ønsker deg en fin dag på ditt nye kontor!

♥bagatellar♥ sa...

Herlig bilde av barna, en god gjeng du har. Stakkars pepperkakemannen, godt at han hadde en sammen med seg stakkar. Lucia er vel over for mine to, tror det er slutt på å feire det når de kommer oppover i skolen, i alle fall her. Ønsker deg og dine en deilig helg:D

Related Posts with Thumbnails