onsdag 28. november 2007

Fjorårets julebakstNå er det tid for å komme i gang med presanger. Jeg er heldig
og har en stor familie, og det betyr igjen at vi har mange å
kjøpe gaver til! Vi har forsøkt å trappe litt ned på det verste
gaveopplegget de siste årene, og derfor gir vi bare gaver til
besteforeldre og barna i hver familie. For vår del betyr det at vi
må kjøpe inn omtrent førti presanger før julen ringes inn...I fjor feiret vi julen på hytten og derfor tenkte lure Emmeline
at hun skulle være flink husmor og fylle vakre kakebokser med
hjemmebakte kaker som vi skulle gi i gave til min mann
sin bestemor og hennes søstre. Jeg kjøpte inn syv flotte
kakebokser, (-med litt mer klassiske motiver enn de på
bildet over, hehe) -og så bakte jeg syv ulike kakesorter
og fylte i boksene. Det var litt av en jobb,
og jeg hadde mange bakedager før jeg var i havn.Den 21 desember hadde vi pakket bilen,
og var klare for å dra... Det siste vi skulle hente
var kakeboksene på kjøkkenet! Jeg løftet med meg
tre, fire bokser i hver omgang, men syns de virket
så lette?? Jeg åpnet derfor den første boksen
og stor var overraskelsen da det viste seg at den var tom!
Dermed åpnet jeg boks etter boks... og det eneste jeg fant
i boksene var smuler og en stakkars halvspist krumkake.Jeg kan love at jeg ble som et lite barn...
Jeg la meg rett under dynen og nektet å bevege
meg en meter. Far gav klar melding til de fire håpefulle
og brukte mange decibel for å være helt sikker på at
den gikk inn!! De hadde nemlig hatt kakefest hver dag
etter skolen, vel vitende om at de før eller siden
ville bli oppdaget! Dermed pakket de skyldbetingede
barna en svær balje med bakeutstyr, oppskriftsbok
og krumkakejern -og dagen etter bakte de
fire i timesvis på hytten....Jeg sa IKKE ET ORD og hjalp
ikke til med en eneste ting. Da vi gav krumkakene til
oldemor syns hun de var veldig gode, men hun syns det
var litt synd at de var seige!! -Hun skulle bare visst!

33 kommentarer:

Jorunn sa...

Nå fikk jeg veldig vondt av deg, stakkar.... Men jeg er sikker på at dine håpefulle ikke gjør det samme i år. Og de fikk jo prøvd seg som krumkakebakere, ikke verst det. Jeg er ferdig med mine julegaver, nesten da... Har noen få igjen. Men tror jeg vet hva jeg skal kjøpe. Neste jul har jeg bestemt meg for å gi hjemmelagde gaver til så mange som mulig!! Så snart må jeg avtale strikke og heklekurs hos min kjære mormor. Det første blir sannsynligvis i romjula!! Gleder meg allerede!
Lykke til med julegavefiksing!! Klem

Grip dagen sa...

Kan ikke si at jeg ikke føler med deg når det gjelder kakeboksene som "lekker"... Det må jo ha vært fortvilende.
Men jeg kan ikke annet enn å le!
Syns jeg ser 4 små som stooorkoser seg av mammas bakst. For så å stå surmulende og bake nye på hytta...

Artig opplevelse du hadde på bussen også! Du vet å få sagt det, du!
Jeg hadde også en spesiell busstur en gang. En ungdom satt overfor meg på bussen. Vi satt helt fremme. Han hørte musikk med øreklokker på hodet. Nå og da kom det små pip fra han. Han sang nok inni seg...
Jeg sprutlo hver gang han kom med en lyd. Og alle på bussen så på meg. Ny lyd, og jeg klarte ikke holde latteren inne og sprutet igjen.. Passasjerene trodde nok jeg hadde perm fra en avdeling, ja. Det er pinlig å skrattle når ingen andre ler...
Ha en latterlig fin kveld.
Marit

Helene sa...

Fikk meg en god latter nå.
Synes jo selvfølgelig synd på deg, men bare tanken på at du ligger under dyna og surmuler for at barna har hatt kakefest får meg til å gapskratte. Barna dine har sikkert vært i "himmelen" hver dag etter skolen.(Party,party he,he)
Vel, det er ikke første gangen jeg får meg en god latter når jeg er innom blogen din, så nå når jeg ler ordentlig høyt sier eldste sønnen i huset: Åh, nå e ho inne på det derre bloggreiane igjen hos ho derre Emmeline, for då le ho alltid sånn (på ordentlig Kvinesdal dialekt)
Mannen i huset har også fått med seg at jeg ler mye når eg er innom din blog for nå har han begynt å spørre sånn forsiktig om det skjer noe gøy oppi Bergen hos Emmeline:0)
Som du sikkert har skjønt nå, har jeg stor glede av dine innlegg.
Håper du har bedre lykke med julebaksten din i år!!

Anita sa...

Åh! Stakkars deg! Vel, de lærte kanskje noe av det!!??
Trodde du hadde opplevd det samme som meg, For når vi skulle bake pepperkaker idag, lå fjorårets pepperkaker fortsatt i boksene *blush*. Tenkte at jeg ikke var alene jeg nå!!

KLem Anita

Trines Hus og Hage sa...

Å, nei men kjære... det hørtes skikkelig kjipt ut! Jeg var hos ei venninne i går og bakte et par slag, og i kveld skal jeg og min bedre halvdel ha årets bakekveld her hjemme. Vi gjør det hvert år til jul. Han er skikkelig flink til krumkaker, blir sprø og ikke seige, og jeg baker coockies og risboller. Veldig koselig og anbefales på det varmeste. Lykke til med årets julegaveinnkjøp, Emmeline! Har en del gjort allerede, for jeg er nemlig den typen som kjøper i løpet av hele året. Ønsker deg knallfine dager!!!!

organic-lizzi sa...

Fytte rakkern..skjønner godt du la deg til og nektet å rikke deg.Hadde gjordt det samme,men tør nesten garantere at mine hadde nok ikke bakt nye når de var små..Så egentlig har du gullunger;-)
En bekjent der vi bodde før måtte låse skapet med julekakene..Sønnen tok ingen,men mannen listet seg opp om natten og spiste..
Skikkelig kos kveld til deg.
klem Randi

Anne sa...

Ha, DEN kjenner igjen fra min egen barndom gitt.... spiste kokakaker til vi nesten ikke hadde plass når middagen kom på bordet...

Oksene ble til etter at Marie skulle forklare GundaM hvordan hun skulle linke. Vi har hatt det så morsomt de siste dagene med "Maries okser"....

[morgrethe] sa...

Guri meg.... for et sjokk! Og for en jobb du har hatt, en virkelig verdifull gave.

Men Emmeline.... nå må du ikke få panikk.... det er fortsatt mange dager til jul. Jeg har ikke begynt noe særlig julestri her hjemme. Akkurat nå er stuegulvet fullt med papirer, kort, bilder, rammer og diverse som jeg har stappet inn i en skyvedørsgarederobe. Nå var det tid for en ryddesjau, og da roter jeg helt besatt. Men du Emmeline.... du har da allerede et hvitt juletre. *smil*

Lemi sa...

hihi ja sånn kan d gå. di fikk som fortjent ihvertfall :o)
men no e di ihvertfall drevne kakebakere.
har snart spist opp baksten min, men d e no før jul den e best synes no vi.. tenkte bake mer av nån sorta, mens andre går nok t fuglan i januar.

klem

åsemor sa...

Uff, ja sånn kan det gå.
Sånne opplevelser har jeg hatt med husets bakst da ungene bodde hjemme.Det var tydelig hva som (hadde vært) var favoritten når jula kom, i de boksene var det bare smuler. Så derfor sitter jeg her og mimrer litt med historien din, en dag får småkakene stå i fred, og det er ikke trivelig det heller.
Lykke til med årets julebakst, jeg gleder meg til å begynne med min:)

Olstad sa...

Åhh jeg føler så med deg forstår at det ikke var veldig morsomt. Det er vel sannsynlig at de håpefulle ikke gjør det samme i år. I allefall er det sannsynlig at mor har en viss kontroll med boksene.

Jeg er glad i å bake julekaker men min nåværende komfyr har jo kveldet og den tilkommende vet je ikke når blir klar. Men krumkaker kan jeg jo lage. Ellers noen gode tips om kaker som man ikke trenger komfyr til...

Gunhild sa...

Ja kan veldig godt forestille meg at det må ha vært et sjokk for deg. Ja, du kommer opp i det! Blir nok bare morsommere og morsommere å tenke på ettersom åra går. Blir nok aldri glemt...
Her går det ikke akkurat unna med julehandel. Var avsted i dag, men så er det så mye annet som trengs, som nytt tøy til jentene og sånn.
Jeg møtte foresten en av de herlige til Ylvis - brødrene i dag, nemlig "tightsmannen".... Jeg vil vel ikke akkurat kalle han Norges herligste...,men han får jo fram noen smil i hverdagen :) :)

Anne-Berit sa...

Unnskyld meg,men nå måtte jeg le høyt,men jeg forstår utmerket godt fortvilelsen din da du oppdaget sammenhengen,og ja,de trengte vel egentlig å få høre det,de små kaketyvene dine.Men de gjorde jo opp for seg,så godt de kunne...

Gunhild sa...

Ja kan veldig godt forestille meg at det må ha vært et sjokk for deg. Ja, du kommer opp i det! Blir nok bare morsommere og morsommere å tenke på ettersom åra går. Blir nok aldri glemt...
Her går det ikke akkurat unna med julehandel. Var avsted i dag, men så er det så mye annet som trengs, som nytt tøy til jentene og sånn.
Jeg møtte foresten en av de herlige til Ylvis - brødrene i dag, nemlig "tightsmannen".... Jeg vil vel ikke akkurat kalle han Norges herligste...,men han får jo fram noen smil i hverdagen :) :)

Lille Trille sa...

Hi, hi du skriver innmari bra :-)
Jeg er stadig innom bloggen din for å lese og se fine bilder, og får meg jo gjerne en latter på kjøpet...takk for det.
Håper det er greit for deg at jeg linker deg.
-Lille Trille

Anonym sa...

hihi beklager men nå fikk jeg meg en god latter....men da vet du ihvertfall at du lager gode julekaker da ;-) Her blir ingenting spist...så ifjor fant jeg krumkaker fra året før da jeg skulle pakke ned de nye :-(

Aina sa...

aiai...skjønner du var fortvilt ja men himmel for en historie å fortelle videre, fikk opp latterdøren her;0) Godt de gjorde det godt igjen, og tiden leger som kjent alle sår hihi..

elin1976 sa...

oi......jeg hadde blitt så sint og lei meg at jeg vet ikke om jeg hadde klart å legge meg ned en gang...jeg tror jeg hadde stått der rød i ansiktet og tutet som et lokomotiv helt til det var fulle kakebokser igjen.
Å hekkan jeg hadde blitt sint.
Å sinte Elin er ikke good. Den Elin er så langt ifra den de er vant med å se så da blir de redde. he he

Må fortelle deg deg en episode her i sist måned. Jeg satt hos frisøren en tirsdag og ringte hjem for å sjekkke om prinsessa hadde kommet hjem....det hadde hun.
Hun og venninnene bakte....noe de aldri har gjordt uten min hjelp før. Jeg ble litt så sånn i sjokk....ja, vel?!?
Ja, de skulle lage kake til meg.
Etter mine formaninger om å bruke bakepapir, ha stekovnen på rette temp osv la vi på men jeg kjente enda at jeg ikke var helt trygg.
(jeg kjenner min datter) Etter å ha gått hjem i et tempo som tilsvarte blårøyk, isende kaldt slik at jeg fikk øreverk der det tidligere hadde vært hår som nå klippet bort osv. Vel.
Da jeg kom til naboen sin garasje kjente jeg brent lukt.
Helvete....tenkte jeg.
Å der utenfor huset stod 3 jenter og visker....
Da jeg bort til dem så jeg noe som bobblet og kokte helt av seg selv i et gammet øl glass som forøvrig var stjålet fra en lokal pub.
- Hvor er kaken?
-Jo den var da i ovnen enda....
-ok, hva er det?
-Jo det var glasuren som de skulle ha oppå kaken. De hadde tatt kokesjokolade (bokstavelig talt) å satt den inni microåvnen på bånn hyling i 20 minutter....det begynte å brenne så Iselin(nabojenta) hadde mått finne et håndkle å bære det ut.
Å da ble jeg så sint for tenkt hvis noen av dem hadde fått dette kokene nesten lava akrige på seg. Det hadde vært 3 grads forbrenning med en gang.....jeg kjeftet og smellte og var rasende forbanna. Jet tutet som et tog og freste som en rakett.
Da hørere jeg knising fra Lise ( nabojente det og men ler der man ikke skal le osv så der kjenner jeg meg godt igjen)
- duuuuuuuu var fin på håret......

Kaken? Nei den ble 5 cm tynnere enn det den skulle å smakte veldig godt.
De hadde forresten hatt i en dæsj med smør som tilsvarte ca en spiseskje- De skulle hatt 200 g.
De åt nå å koste seg.
Men hver gang de skal være hjemme alene og jeg spør hva de gjør så svarer tippene
- vi baker ikke hvis det er det du tror.....

FO - 2 sa...

Uff og hehe! :)))
Tenker det er noen som SPØR om lov heretter..... ;)

Anonym sa...

He he he, du får trøste deg med at det vart ein knallbra historie av det. Farmor mi hadde sju ungar, og me har alltid blitt fortalt kor skuffa ho var då ho skulle ta ned kakeboksane frå øverste hylle i matboden. Jula var endeleg komen, og gjestene venta på kaffi og julebakst. Pappa hadde spist ei tygge i kvart kjeks av ein sorten (der syltetøyet var), og dei andre boksane var tomme....He he.

Våre kjeks har ein tendens til å bli fuglemat i desember året etter, så eg veit ikkje kva som er best eller verst :)

Ha ein finfin dag :) Klem

ENGEL sa...

hahaha!stygt å le,men jeg kan ikke annet.ser for meg ansiktet til de 4 når de har kakefest!
du er god til å skrive!

Line sa...

Jeg synes å kjenne igjen denne problemstillingen ja! Her i huset har jeg gitt opp å lagre ting som inneholder et snev av sukker..tjihi...(må innrømme at jeg tilhører syndebukkene)

Sigurd Olav Silset sa...

oioioi, da hadde jeg fått et ikke så rent lite sjokk ja. Men kakene dine var jo iallefall gode:) Bedre lykke denne gang:)

Anonym sa...

:) jo takk. Jobber enda med den for å få den litt mer anneledes, skrifttyper o.l. Ikke 100% fornøyd men men. Som min mor sier til meg hver gang jeg har det travelt:

"ROMA VAR IKKE BYGD PÅ EN DAG GJERTRUD"

så jeg får ha det i bakhodet

Anonym sa...

Det var forresten 2 sykt artige historier du har kommet med. Denne med pasienten på bussen og kakeboksene. Du har en stor stort fortellerevne som jeg skjelden opplever. Det er bare fantastisk artig å lese dine innlegg. Jeg føler at jeg kan se ting for meg og leve meg fullstendig i hver en historie. I tilegg er du så gjennomført ærlig i alt du skriver at det er en fryd. Det er nesten så man kan poppe popkorn og drikke brus og virkelig kose seg gjennom bloggen din.

Rart at ingen andre reagerte på bussen. Hadde jeg sittet der hadde jeg aldri klart holde meg alvorlig.

Det var som her om dagen da jeg stod på busstoppet og ventet på bussen på vei hjem fra jobb. Alle stod på rad og rekke og det var strålende fint vær ute. Noen meter foran meg står det en buisness mann i sort frakk og stresskoffert passe strigla fyr. Vi aner fred og ingen fare, BANG sier det bare, så raser det ett takras fra 4 m lengre oppe og alt traff han. Ikke et snøfnugg på noen av de andre 20. Han fikk hele raset over seg å det var så mye at han måtte gå ut av det etterpå. Alt du så var en hvit skikkelse..jeg knakk sammen, ingen andre lo...der stod jeg og holdt på å dø

Anonym sa...

Herlig! Prøv med hengelås på boksane i år:0)

Garden Angel sa...

oj oj oj...unskyld Emmeline, men jeg måtte bare flire;)
Synes jeg så de "uskyldige" ansiktene deres..!
Stakkars deg...tror jeg hadde satt meg ned for å grine jeg...
Dette blir iallefall en røverhistorie å fortelle barnebarna, når den tiden kommer:)
Lykke til med årets julegaver!!!Klem fra meg;)

elin1976 sa...

Nå har jeg lagt et nytt innlegg.
Kommer tilbake til deg etterpå.
Nå skal jeg legge frøken sutre tryne( hun vil ikke legge seg) å så er det blogging:O)

Anonym sa...

Unsjyll. Nå lo jeg virkelig høyt og støyende. Jeg kan se for meg ansiktet ditt da du åpnet boksene.

Dette er definitivt en god historie fra barndommen som man mimrer over om tjue år.

Kreoline sa...

Stakkars barn, de må nå få kose seg litt, ha,ha, sikkert et sjokk, kjenne meg godt igjen, men har man barn så har man barn, de er nå koselig og. Kan se de for meg der de står å baker for livet. Det var nå godt det endte godt til slutt. Et koselig innlegg var det, kjekt å se at det er ganske likt rundt omkring.

ChatrinesLiving sa...

Hehe Emmeline, du er nå go:)
I år syns jeg du skal gjemme kakeboksene;) Eller, bare rett å slett gi familiemedlemmene dine oppgaven med å bake i år;)
Tusen takk for koselige kommentarer i min blogg!!:)
En god natt til deg Emmeline, og nå skal vi snart tenne adventlysene våre, det blir fint!
Klem fra meg:)

Karna sa...

Huff da hadde jeg vært rasende også....kanskje de har lært nå da?

God helg Emmeline, og lykke til med søm av nye gardiner!

Anonym sa...

Du har en fantastisk flott blogg hvor jeg har drømt meg helt bort i. Flotte bilder og du skriver så levende og morsomt. Jeg titter innom igjen snart jeg. Ha en flott helg!

http://blogg.hobbyboden.com/marihona

Related Posts with Thumbnails