mandag 27. april 2009

I hvilken retning går vi?For nesten 1,5 år siden skrev jeg et blogginnlegg som het Hundrevis av hvite blogger Det var en reaksjon på kritikken mot interiørbloggerne. Mange mente at interiørbloggerne var for like. Mitt svar var at vi hadde svært ulik stil, om man bare så etter! Jeg forsøkte å bevise min egenproduserte teori med å vise til tre hvite retninger. Det var Karna som var en New England jente. Hulda som var Fransk Landstil jente (-hun var ikke enig i det selv:) og tilslutt Mia som var en Romantisk Country jente! De fleste som kommenterte innlegget mente at de var litt-av-hvert. Siden den gang da har NIB kommet på banen, og interiørbloggerne ble etterhvert tvunget til å høre til under en roll. Dette skapte en voldsom debatt. Noen ville gjerne sette seg selv i en hvit/klassisk/nostalgisk bås. Andre ville være uten roll i en slags flytende stilmixatmosfære! Heldigvis endte det lykkelig. De som meldte seg ut i kampens hete, meldte seg ganske raskt inn igjen:) Nå er ikke dette ment å være en interiørblogg-historietime. Poenget mitt er bare at jeg syns at jeg ser en ny retning innenfor interiørbloggverdenen. Vi er nemlig blitt VELDIG MANGE siden den gangen, og jeg syns at stilen har endret seg mye. Det blir færre og færre franske landstiljenter. Er de i ferd med å forvinne? Hvor er kors, hvor er Madonna og hvor er bedelysene? De klassiske New England-jentene er fremdeles tilstede (Heia Karna) men det er ikke mange som rendyrker denne stilen. De romantiske jentene holder stand ved hjelp av Cath Kidston og Greengate (Heia Mia) Likevel er det en helt ny gjeng som er på fremmarsj, nemlig retrojentene!Retrojentene digger gode gamle blomstermønster fra syttitallet. De syns brunt og gult er kult, og lar Bambi komme inn fra kulden:) Kardemomme er en slik retrodame, som forøvrig holder på å levere alle loppefunnene sine tilbake til loppemarked. Spennende! Retrojentene koser seg med kitch, men lar gjerne industrielle lamper og kule designmøbler være med på lasset! De har inntatt interiørbladene for full hornmusikk, og de store interiørprodusentene følger opp. Se bare hva som kommer fra House Doctor, eller flere av de andre leverandørene! Her er det farger og spenstige mønster. Her er det liv og røre -men er det interiørfremtiden? Kanskje jeg overser noe...Kanskje det er noe HELT ANNET som er på vei opp og frem? Hva tror du?

39 kommentarer:

Fru Fryd sa...

Jeg holder en knapp på at du har rett:0) Litt retro har faktisk kommet inn hos meg også, og jesusbildet og madonnafiguren ligger i kartongen sammen med dådyrene som jeg kjøpte på Kremmerhuset til jul.

En ting er jeg nå sikker på vi går i ring... Se bare på klærne. Jeg ler nå når min datter kommer og vil ha 80- talls klær i neo farger og klorvasket og hullete dongeribukse. Jeg venter bare på at Ball genseren og den rosa rutede skjorten blir inn igjen og kan komme ned fra lofte:0)

En ting er sikkert og det er at det er spennende og følge med på hva som skjer på interiørfronten:0)

Hege - BOLIGglede sa...

Enig med deg Emmeline..;) Selv om jeg er en ganske fersk blogger. Veldig mye av det siste der:)Og jeg liker det!!
Nå er jeg faktisk ganske glad jeg aldri malte alle møblene mine hvite (som jeg en gang tenkte på..)

Nostalgia sa...

Jeg tror du har rett i mye her, selv om jeg tror at den franske landstilen kommer til å være med den også. Fellesnevneren for de to stilene er gjenbruk.
Jeg går mye på loppemarkeder og bruktbutikker og ser at de unge jentene jakter på retroklær, retrostoffer, gamle strameibilder , retromøbler og kjøkkenutstyr. Det har de allerede gjort en stund, men jeg tror at trenden har blitt forsterket av den finansielle krisen og behovet for å stoppe opp og se på forbruket vårt en gang til. De trendy går nå på bruktmarkedet og har sin egen spesielle stil. Jeg som selv er vokst opp på 70-tallet og har tenåringsdøtre synes det er kjempeartig at de faller for det vi hadde og som jeg selv aldri kunne tenke meg å ha i mitt hjem nå (selv om det er knyttet gode minner til det :-))

Ha en deilig kveld !

Hulda sa...

Må smile når jeg leser dette igjen nå. Du hadde nok ganske rett i at jeg er fransk landstil-jente, men jeg vil nok si at jeg er ispedd litt romantisk tuch også. ;)

frøken olsens drømmer sa...

Kanskje litt med hvor vi er i landet...
Her i Arendal blomstrer den hvite stilen som aldri før,og selv om jeg er omringet av den hver dag både i hjemmet og i butikken min,så føler vel jeg at det er her jeg hører hjemme
Jeg er ikke så opptatt av mote men av produkter som fenger meg,altså sånn som jul den gode følelsen av minner og stemning,så jeg blir nok aldri en retro jente..men heldighvis så er vi forskjellige..
klem fra meg

Crinoline sa...

Fin oppsummering for en fersk blogger å lese om NIB.Tror nok den franske landstilen holder stand en stund til,men med innslag av litt farger. Er veldig spent på hva som kommer fra JDL damene etterhvert.

Huset i Hagen sa...

Selvfølgelig har du rett! ;0) Og så tror jeg også at vi vil se mer av både møbler og div. fra norske designere. Tror vi går mot at vi ønsker mindre ting rundt oss, men det som man har skal enten være noe av personlig betydning, håndlaget eller eksklusiv desing.

Olstad sa...

Tror du har rett veldig rett. Retro blir det mer og mer av. Jeg har også tro på det kommer en annen stil eller vet ikke helt om kan kalle det en stil men det litt mer orientalske(Fair Trade) iblandet natur (økologisk). Mørkebrun farger, drivved her tror jeg også industri lampene vil komme og en og annen design stol. Kanskje også en tolix (de blir vi vel ikke ferdige med så lett vil jeg tro:-))

Personlig fortsetter jeg i det ville kaos med litt sølvplett, litt Green Gate, litt designstoler og mengder med lamper fra ulikt hold. Gamle bord må nok også Olstad Mannen leve med noen år til.

Kreoline sa...

Jeg har sett en stund nå at retro begynner for fullt, til min store forskrekkelse. Dette er noe jeg i voksen alder ikke har noe til overs for, vokste opp med masse retro, dermed var jeg ferdig med retro for noen tiår siden. Det kommer stadig nye generasjoner til, så for dem er dette nytt, stor forståelse for det. Hos meg er det blanding av hummer og kanari, men definitivt ikke retro, aldri!!!

Anonym sa...

Herlig innlegg!

jeg selv har fått
kritikk på bloggen min
idag, den handler
tydeligvis for mye om
barn & aktiviteter og
for lite om interiør...

jeg kommer til å
fortsette slik jeg gjør,
følger hjertet mitt

det er i allefall veldig
hyggelig å følge alle
bloggene og all den
inspirasjonen den gir
på alle plan, jeg elsker det!

ha en herlig vårlig uke,
og jippi for fredag er det fri!!!

klem

Lizthetailor sa...

Jeg er en farge-jente. Jeg lever med hele familien i vår 1890-leilighet med hvite speildører og stukkaturer, turkise og lyseblå vegger, sofaer og stoler i rød ull, mørke tremøbler og prismer. Jeg besøker din blogg for at det er så vakkert med alt det hvite, men kun ved å omgi meg med farger får jeg energi.

Jeg tror vi ser et skift i interiørtrendene ved å få inn stormønstret v. 2.0, det vil si et oppdatert og lysere 70-tall kombinert med strukturerte overflater. Verdenskrisene og frykt for pandemiske farsotter vil øke vårt behov for å omgi oss med varme og lunhet. Derfor vil vi ha stofftapeter, sengetepper, kledde lampeskjermer, stolputer og pledd, men i farger og mønstre. Fra den nedskalerte perioden vil vi ta med oss erfaringen av å omgi oss med store og frie overflater, og fra hvitt/madonna/landstil-til-alle-mann-perioden vil vi ta med oss erfaringen fra å lage ro ved å mixe og matche i fargetoner som ligger tettere opp mot hverandre.

Det tror jeg om innredningstrendene fremover.

Tyra sa...

Heia, Emmeline!!
Jo, du har nok ganske rett når det gjelder retro og mote...Allikevel tror jeg, som noen andre nevnte her, at den franske, hvite landstilen vil holde seg...
Jeg for min del er "fransk landstil"jente, og begynte å male mine møbler hvite fior hvertfall 8 år siden...I mitt hjem kommer hvertfall ikke mye retro inn...
MEN man skal aldri si aldri heller.
He he jeg sa jeg ALDRI kom til å like rosa igjen etter å ha flyttet ut av mitt pikerom, men jaggu har jeg ikke en rosalillagrå vegg i stuen;0))

Uansett, herlig innlegg!
Ha en strålende dag!

Hilsen Cathrine

Prinsesse Elin sa...

Forskjellige ting tiltaler hverandre akkurat som alt i livet. Noen liker det hvite og noen liker retro.
Jeg hadde i mange år problemer å finne ut hvilken stil jeg likte.Hadde litt av ditt og litt av datt og ble aldri fornøyd.
Det til dels for at jeg ikke visste hva den hvite stilen het,det var får interiør blader som viste bilder av denne stilen og det var få butikker som solgte ting i denne stilen.
Men jeg kan finne frem inspirasjons utklipps bøker der jeg så sent som i 1999 har klippet ut bilder av denne lyse og landtlige stilen.
Jeg er like fasinert av stilen i dag som da. Forskjellen er at nå kan jeg gå inn på nesten hvilken som helst butikk og kjøpe disse elementene som skal til for å få denne stilen. Det kunne man ikke før.
Men modere elementer vil man alltid dra med seg i interiøret og det er bra.
Om 10- 20 år går det som ble produsert på 50-60 eller 70 taller under kategorien "antikk"
Den kategorien enderer seg, den også.
Jeg leste at non skrev at fellesnevneren var gjenbruk og det tror jeg jammen hun har helt rett i.
Selv om den lyse landlige stilen har blitt veldig kjøpbar de siste årene tror jeg også det er tanken på det enkle, avslappende, at ting ikke skal være så nøye som gjør at folk velger denne stilen og ta med seg elementer fra andre stileer er bare krydder i hverdagen det.
Klem fra meg:O)

Hulda sa...

Men, fransk landstil er ikke bare bedelys, madonnaer og kors. Det er møbler med patina og sjarme, og andre gamle ting. :) Selv har jeg ikke hatt så mange madonnaer..

Men, som jeg sa, jeg er nok ikke rendyrket hverken det ene eller det andre. Om sommeren er jeg veldig glad i det romantiske, og blomstrete fra GreenGate. ;)

Janne sa...

Smaken er som baken - delt ;)
Men jeg tror ikke noen av oss er så fastlåste at vi ikke utvikler oss - også på interiørfronten.. Det var sikkert mange som tidligere sa at de aldri skulle ha mørke farger på veggene, så kom 80-tallet med mørkeblå vegger, okergult og mørkegrønne stuevegger, iallefall opp til blomsterbordene.. Litt påvirket bli vi vel. Merker for egen del at jeg gjerne er litt sent ute. Når moten kommer sier jeg gjerne; uff nei, det kommer aldri inn i mitt hus, eller sånne klær kommer jeg aldri til å skaffe meg.. Den som kanskje i siste minutt før buttikkene er utsolgt er ute på jakt etter akkurat det jeg sa jeg aldri ville ha - det er meg ;).. Så ble jeg litt påvirket likevel da - må innrømme det. Retrostilen er jeg innerst inne litt glad for.. Den ligger mitt hjerte nær.. så jeg gleder meg til tiden fremover - og håper spådommen din holder mål, emmeline!

Millas hem sa...

Bra text och fina inspirationsbilder! Bilden nedan på Green Gate textilierna är ljuvlig!

Kram Camilla

~ ♥ LISBETH ♥~ sa...

He he, jeg husker ,jeg husker !

Jeg husker nok også litt for godt det glade 70-tallet med tapeter med så STORE blomster i knallfarger at jeg trodde de skulle komme ned i sengen og spise meg, samt campingturer til Hamresanden med orange telt, sennepsgul kjølebag, brune emaljekrus med gule blomster, og meg da i hvit kjole psykedelisk grønt og lilla mønster, så NOPE.... hopper galant over retrostilen. BT - DT ... been there - done that!

Sneikes jo plutselig vi to!
Klem

Smineset sa...

Jeg tror nok du har helt rett ang. retro stilen. Grov industri og retro er i alle fall det jeg har bitt meg merke i. Synes det er spennede.... !

Alltid arti og inspirerende å lese dine innlegg! Takk! :-)

Ønsker deg en super dag!

Christinas låvebutikk sa...

Hei igjen!!
Takk for praten i går!
Bra skrevet og ett godt poeng!
Jeg derimot, er på vei inn i en hvitere verden her i hjemmet og kunne IKKE tenkt meg retro i det hele tatt!! Tror aldri jeg kommer dit... Jeg trenger laaang tid på nytt!! Men forandrer ikke smak og stil!! Bare farver!
Ha en strålende dag!
Klem

Christine sa...

heisann

artig å lese innlegget ditt! som fersk blogger(1uke) så holder jeg en knapp på at den hvite stilen holder en god stund til. Hos meg gjør den iallefall det. men man skal aldri si aldri- he he, retro blir det iallefall ikke.

ref til Lykkelinge "smaken er som baken- delt".

og det håper jeg den fortsetter å være også- men jeg syntes det er kjekt at noen velger retro også, selv tror jeg den kommer inn foreløpig bare hos noen, for den er så pass spesiell.

uansett tidene forandrer seg- og det gjør det også på interiørfronten også ;O)

ha en super fin dag

Elin sa...

Hei - hvor har du de fine knottene på det nederste bildet fra?

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Jorå...nog kommer det mer färg. Mer färg till en vit bas är min gissning. Några möbler som sticker ut, i både färg och form. Som vanligt går trender upp och ner och det verkar onekligen skifta ganska så snabbt mellan vad som är populärt.

Emmeline sa...

HEI IGJEN:)

Nå har jeg fått flere eposter med mailer om knottene... Disse bildene er hentet fra Nordhjem sine sider: www.nordhjem.dk
Der kan dere finne ut hvem som produserer disse knottene;)

PS: Det er så GØY å lese alle inspillene som kommer her i kommentarfeltet:) Mange spennende tanker syns jeg!

4 små sa...

Hei! Eg har sendt deg ein award;) Kjempe fin blogg du har!

Minmill sa...

Bra innlegg Emmeline, tror du har så rett ang. dine tanker om farger og retro. Jeg er på full fart inn i retro bølgen, og det er skikkelig gøy med litt frekke farge og mønstre. :))
Hilsen fast leser av din blogg. Du skriver bra!!!

Charlottes interiørblogg. sa...

Tror nok at Madonnafigurer og den franske landstilen er på vei ut sakte men sikkert. Vi har nå behov for farger:) Trenden med det alt hvite er jo nettopp en trend; og trender kommer og går. Jeg er litt opptatt av å ikke sette min egen stil i en bås, at den enten er sånn eller sånn. Altså ha ALT i fransk landstil eller retro eller hva det måtte være. Liker heller å ha enkelte elementer fra ulike stiler, eller så må man jo bytte ut alt man eier og har nå en ny trend kommer. Syns det er greit å ha de store litt dyrer møblene som bord/sofa etc. i en klassisk stil som ikke er opptatt av trender. Man kan jo heller bytte ut gardiner, blomsterpotter og puter. Jeg tror også at gjennbruk vil være gjennomgående i en god stund framover, da vi har begynt å tenke mer på miljø og bruken av penger.

Ingunn sa...

Som ny blogger var det veldig interessant å lese ditt innlegg. Jeg vet ikke i hvilken retning det går, men kanskje blir det flere ulike stiler som man kan velge blant. Slik vil folk lettere velge det som passer smak og livsstil.

Generelt har jeg tro på at vi omgir oss med en miks av nytt og gammelt, og at tingene som skal pynte i hjemmet blir færre og større. For å skape en etterlengtet ro og motvekt mot alle inntrykk.

Ha en fin dag, og du skal vite at jeg setter pris på din blogg.

Hilsen ingunn

Anonym sa...

At landstil er på vei ut og at retro er på vei inn er gammelt nytt. Det tar bare litt tid før de nye trendene inntar de norske hjem. Og dermed også de utallige interiørblogger som konsentrerer seg om den landlige, romantiske stilen. Jeg tipper at høstens loppemarkeder kommer til å ha flust med lopper i denne stilen, dette blir overskuddsvarer. Allerede nå er det rift om gjenstander fra f.eks Figgjo og Emalox, og disse produktene kommer nok til å bli loppemarkedene "kronjuveler".

Lindas hus sa...

Jeg er så enig så enig!!! Og godt er det at vi blir en blandet gjeng;O) Friskt pust er alltid deilig selvom jeg ikke alltid synes at alt er like fint. Men det gir inspirasjon og sprenger grenser:O) Alt må ikke være hvit:O)

Mari sa...

Enig med deg i forhold til retrojentene. Ser også framgang i "herskapelige" blogger.

Anonym sa...

Tusen takk for oppsummeringen:-) Som ny blogger er det veldig greit å få litt info!
Kjempefin blogg, følger med:-)
Klem Hege.

Mia sa...

Hah haaa, Emmeline! Jeg er og blir nok en romantisk country jente, ja. Artig å lese innlegget ditt (velskrevet er det), og jeg er enig med mange andre her, at du er nok inne på noe. Men samtidig blir jeg litt svett, for trender skifter jo så fort, og så skal en stakkars en prøve å følge med, eller...? At vi blir påvirket at trender og stiler er nok sikkert og visst, men så er det noe i det å finne "sin egen stil" også da. Ære være de som tiltrekkes av 70-tallet, gjenbruk har jeg sansen for, selv om jeg er nok for romantisk for resten...

Heidi-anitha sa...

Ja - dette var spennende! Jeg er en absolutt fransk slitt landstil jente - som står for det hvote og grålige fargene i hjemmet. Det er kanskje ikke så mange som er rendyrket fransk - inspirasjon.. men jeg tror og håper denne stilen vil komme mere frem - bare se på de svenske jentene.. Og i Danmark.. De ligger et hav forran oss... Det går bare litt smått her hjemme i trauste Norge..

Jeg er anti av retro - farger og mønster og plast, får meg til å grøsse ... men for all del er jeg så glad for at det finnes noen av disse også. Tenk så kjendelig det hadde blitt uten alle forskjellene her inne...

Her hos meg er det madonnaer og kors i hopetall... Nyter alt sammen med et lite lyshav i kveld..

Ser også foresten en god økning i salget i butikken jeg jobber i - at flre forstår seg på og tørr å bruke denne stilen mere i hjemmene sine . uten at dette blir for relgiøst for noen...

Klem Heidi-anitha
White vintage

My little footprints sa...

Jo jeg tror nok du har rett ;)Tidene forandrer seg jo! Men jeg holder meg til... hm.. ja, jeg har kanskje litt av hvert, men noe retro og særlig moderne er jeg nok ikke ;)

Photo-Me-Life sa...

Det ligger en utfordring til deg på bloggen min:)

Kardemomme sa...

For et toppers innlegg Emmeline!
Du setter fokus på noe jeg går og tenker på også..Hvor er vi egentlig stilmessig om 5 år..
Rollinndelingen på NIB vil kanskje se helt annerledes ut..Nye overskrifter vil kanskje komme?
Hvem vet, kanskje noen av oss fra forskjellige roller plutselig befinner seg på samme sted også!
En spennende tanke! Klarer vi å blogge i 5 år til da Emmeline?
Nye stilretninger vil muligens dukke opp og det er jo spennende
å tenke på hva slags diller vi vil kaste oss over underveis..Jeg lar meg sjarmere til å skifte stil stadig vekk men det jeg har registrert det siste året, altså etter at jeg begynte å blogge er at jeg blir enda fortere lei disse
"døgnfluene" enn før bloggingen.
Det er moro å ha ting som kun noen få har synes jeg men her i blogglandia er det som å sette en fyrstikk i tørt gress når det dukker opp noe nytt som mange liker..Wooosh, så har alle de samme tingene..Plutselig har det gått inflasjon i kitsch og krams og jeg for min del har krøpet tilbake til det litt renere og lysere i påvente av nye fantastiske diller som jeg kan flørte med og la meg inspirere av,...for en kort stund i hvertfall ;)
Men det er jo så moro!
Ønsker deg en fin onsdag videre!
Stor klem fra Kardemomme :))

Villblomsten sa...

Takk for titten :-)

Prinsesse Elin sa...

Hei
Er bareinnomen kjapp tur. Han vi snakka om var hos legen. Må hjerte oppereres....på mandag. Så det ser ut som det blir en hurten og sturten tur til spain.

Vestlandsjenta! sa...

Det er vel helst deg jeg følger av rene interiørblogger, men av det jeg ser av innlegg hos andre er det masse retro som er inne, eller også den romantiske, norske landstilen. Jeg for meg selv er vel av den moderne stilen med masse farger og stram stil på interiøret. Så vi er vel alle fremdeles litt forskjellige!

Forresten, ditt neste innlegg var jo ganske artig. Kjekt å bli kjent med andre bloggere!! Alltid koselig med nye bekjentskaper!!

Related Posts with Thumbnails