lørdag 29. mars 2008

Usynlig teater



For mange år siden gikk jeg på Lærerskolen, og et av fagene jeg hadde der var drama. Dramalæreren var en dame med flagrende hår, flagrende gevanter i lilla, gigantiske smykker og grønn strømpebukse. Jeg tror faktisk det er ett av kriteriene for å bli dramalærer; at man har klær i grønt og lilla som flagrer. Det går trolig an å bestå dramaeksamen hvis bare man bruker stripete strømpebukser også... Nok om det.



Vi gikk på skole i en liten bygd, og en dag hadde den flagrende fruen bestemt seg for at vi skulle spille usynlig teater. Usynlig teater foregår på denne måten; To - tre skuespillere blander seg med vanlige folk på et offentlig sted, og begynner å lage en scene der. Det virker tilfeldig, men er altså veldig godt planlagt. Flagrefruen hadde denne dagen planlagt at vi skulle gå ned på postkontoret --stille oss i kø, og begynne å skrike og bære oss eller noe i den duren. Hun var veldig oppsatt på denne gode ideen, selv om ingen av oss studenter syns at dette var en særlig god plan. I en liten bygd er det umulig å spille usynlig teater en dag, for så å komme igjen som en vanlig person dagen etter. Det kunne knapt nok fungert i en by... Flagrefruen fortalte med glitrende øyne om folk som hadde blitt arrestert på grunn av sin sterke innlevelse når de spilte usynlig teater. Her var det bare å ofre seg om man skulle få en god karakter. Jeg endte med å spille usynlig og uhørlig teater nede på kafeen. Der spiste vi kake, og satt rundt et bord i fred og ro. Ingen merket noe -det var faktisk et totalt usynlig teaterstykke;)



Nå lurer du kanskje på hvorfor jeg skriver om dette?? Jo, det har seg faktisk sånn at jeg er så IRRITERT på et spesielt fenomen på bussen. Tenk deg følgende scenario: Bussen er helt stappfull av folk som er på vei hjem fra jobben. I midtgangen står gamle som unge stuet sammen, og på hvert stopp kommer det på nye folk. Så kommer det en ungdom inn, helt foran i bussen. Han har en stor bag og sekk på ryggen, og han speider rundt for å se om det er noen ledige seter. Det er det... Det er faktisk ett ledig sete HELT bakerst i bussen. Dermed legger den unge i vei, han presser seg forbi den ene etter den andre ---og går bokstavelig talt over lik for å komme seg frem til det ledige setet. Jeg ser dette fenomenet nesten daglig, og blir like irritert hver gang.



I det siste har jeg begynt å fantasere om at jeg skulle laget et USYNLIG TEATER neste gang en busspresser dukket opp. I samme øyeblikk som vedkommende begynte å presse seg bakover, skulle det hoppet opp folk fra ulike seter: De skulle sunget; STOP --IN THE NAME OF LOVE, BEFORE YOU BREAK MY HEART. De skulle danset som Supremes, og noen skulle hatt stoppskilt der det sto med uthevet skrift: STOPP - må du virkelig presse deg frem? Holder beina på å svikte deg?? Er du døende??? Er det virkelig verdt det????



Dess mer jeg planlegger dette USYNLIGE TEATERET dess mer liker jeg tanken på det ! Jeg tviler på om ungene mine er villige til å bli med på dette stykket. Planen om det usynlige teater bør iallefall IKKE drøftes med mannen i huset, da blir man fort innesperret eller presset til å GÅ til jobben, og det gidder jeg jo ikke! Derfor lever drømmen om det usynlige teateret kun i mitt eget hode. -Men kanskje en dag når jeg har fått nok, da skal jeg jammen santen spille usynlig enmannsteater der på bussen. Jeg skal både ha skilt og danse som Supremes. Det kommer til å bli UTROLIG GØY og det kvalifiserer sikkert til en god dramakarakter; -bedre seint enn aldri!

33 kommentarer:

Anonym sa...

Smiler godt her jeg sitter og synes jeg ser scenarioet. Og sånn er det vel med ungdom. De GIDDER ikke å stå, har sett det selv.
Jeg selv liker ikke å kjøre buss. Jeg hater at bussen starter å kjøre før jeg har funnet meg en plass, med den risiko at jeg ligger paddeflat i midtgangen eller havner i fanget på en eller annen ukjent passasjer i det bussen rykker ut fra holdeplassen. Been there.....

MeyBiMe sa...

Når skal dette skje???
Hvilken buss???
JEG VIL VÆRE DER DA!!!!!
:-)
Dette er slike tanker jeg får avogtil også...hva skjer hvis jeg hadde gjort slik nå??? ......
Håper du fikk topp karakter på usynligteateret ditt på kafeen :-)
Ennå en "finurlig" historie fra deg :-) you make my day :-)
Ha en fin lørdag i "drittværet" ;-)

Nette sa...

Hihihihihihi...må komme meg på den bussen, skjønner jeg:) Dette blir jo rene musikalen, hva med Sam Browns "Stop" ...? Den hadde også funket her, vil jeg tro:)

Anonym sa...

Har du vurdert å søke om å få være kåsør i NRK? Du går flere av dem en høy gang!Jeg koser meg.Hilsen Toril.Web http://magnar.aspaker.no

Christinas låvebutikk sa...

Hei!
Så bra fortalt og så sant. Dette er jo så typisk. Tror det finnes sånne overalt jeg da!!

Ha en flott dag!!:0)

Syersken sa...

Hi,hi sitte her og ler litt for meg selv på morrakvisten,FOR et senario,stakkars unggutten hadde vel fått sjokk..

Ann Helen sa...

Hahaha, følger opp kommentaren foran meg her; ser for meg gutten bli rimelig rød;-)Flaue tenåringer er jo også et syn..!

Gjør det, gjør det, gjør det!!!!;)Hihi,, og sørg for å ha med skult kamera.

Skulle gjort det jeg HØYgravid stod på en stappfull Ikeabuss og ingen reiste seg. Da var hormonbomben arg;)

Ha en finfin lørdag!
:)ann helen

♥ H@rmoni ♥ sa...

Thi hi det kunne jo blitt litt pinlig- men hadde sikkert vært kjempegøy å se de ulike reaksjonene!
Du fikk svar ang de hjertekoppene på forrige innlegg, så nå kan du ut å jakte hvis du vil ha fatt i de!
:O)
Fortsatt god helg!

Randi sa...

Du...den er jeg med på. Skulle danset og hoiet som bare juling....for bedre vett har jeg ikke..og tenk så moro det hadde vært. Ler bare ved tanken jeg.:))

Klemmer fra randi

elin1976 sa...

Det kom desverre ikke i dag heller men jeg kan røpe så mye at det er rosemalt.;O)

Anonym sa...

Sorry! La kommentaren på forrige innlegg, den skulle ha havna her... Men det ligg ein award hos meg også, og den har lagt der sidan torsdag:0)

mali-mo sa...

Latskapen lenge leve sier bare jeg. Mon tro om ungdommen ikke har flere krefter igjen når skoledagen er over, slik at de bare MÅ sitte, selv om det medfører en kamp å få tak i plassen? Og hva er mest slitsom? tenker litt (stop) in the name of.. hadde fått moralen på plass og smilet på gli hos noen og enhver.

Som en liten paralell kan jeg fortelle om det å ta buss i Tanzania. De vanlige "bussene" der er Toyota Hiace, altså en kasse-varebil. Vet du at inni en sånn går det glatt 25-30 mennesker? Da henger riktignok noen ut vinduet, og jeg har ikke talt med de menneskene som har fått plass på taket...men for å entre disse bussene må man, i rushtiden, være både rask og snedig. Det gjelder å løpe mot bussen, kaste seg mot døren og deretter klore seg fast til den plassen man har fått tak i. Sete eller ikke har ingen betydning.

Rushtid på bussen i Norge blir aldri det samme igjen etter noen turer med en daladala. Ha en fin helg!

Fru Fjeldhammer sa...

*LOL*
Jeg ler så jeg griner, jeg levde meg helt inn jeg, Emmeline! Jeg har en fortid fra lærerhøyskolen jeg og, og det høres nesten ut som vi har hatt samme dramalærer!!
(tror dramalærere har et eget kriterie, de lever i sin egen lille verden... )

You go girl...

Anitas hus sa...

Oi, den bussen vil jeg også være med på og spiller gjerne "usyneligteater" sammen med deg.
Kan bli litt av ett syn, ha ha!

Ha en fin dag:o)

Huset på toppen sa...

Alt for mange personer som lever i sin egen "lille verden" og bare brøyter seg igjenom på den måten!!

Deilig om noen vil sier i fra! Det er vi normenn utrolig dårlige på!!!

Ha en fin lørdag og god helg!!

Tone Yvonne sa...

Jeg ser det hele for meg i hodet, slett ingen værst film.....
Hadde bare verden vært en musikal..... ;-D

Aina sa...

Hei dramaqueen, du ligger nok an til en 6`er ;-D
Herlighet, den som hadde vært medpassasjer den dagen du, ville værrt gøy.
Jeg så forresten det motsatte her for en stund siden, en ungutt reiste seg og tilbydde en eldre dame setet sitt. Han fikk nesten hodet glefset av, hun var for søren ikke syk og svak, kunne fint stå hun...ikke bare enkelt å være godt oppdratt heller.

Jeg har sendt sjarmgutten og godjenta med faren til byen så jeg får ta bøtteballetten alene i fred og ro...ops, hva gjør jeg her på bloggen din da...
God disse karene ikke vet alt;0)


Ha en fin lørdag vennen!

Anonym sa...

Haha. Jeg tror alle dramalærere er flagrende. Min var i alle fall den gang jeg gikk på lærerskolen.

Ha ei flott helg!

Anita sa...

Det vil og kan jeg godt være med på!!! Så kuult da! Får si i fra neste gang og første gang jeg er i Bergen;o) Var ikke meningen å fornærme deg om lappene;o) Er bare såå fornøyd over å være såå godt i gang selv, og hadde det ikke vært for at jeg har en jobb hvor man faktisk får betalt for å sitte helt i ro og gjøre noe koselig, så hadde jeg aldri i verden begynt en gang på et til! Gleder meg bare masse til å se ditt! Ha en koselig lørdag! KLem!

Jill sa...

Hahahha!!!
Ikke bare får du god dramakarakter, du får helt sikkert en ekstra sving med bussen ut til det stoooore skummle gule huset på utsiden av Fløyfjellstunnelen....
Og der står jeg i mottaket og venter på deg :-)
Ha en fin helg!

Aninekanine sa...

JEg skjønner at det bor en god forfatter i deg og som ny blogger synes jeg det er fortryllende å lese dine beretninger om hverdagslivet :) Helt herlig som jeg alltid sier når jeg ler og koser meg;)
Ellers så kan jeg nevne at Lisa Børud var i Knarvik 8.mars på selveste kvinnedagen, hun deltok sammen med May Britt Andersen og Bjarte Leithaug på en stor kor festival for barn.
Heltinnen slo an og begge mine 2 eldste jenter på 9 og 8 år har cd spilleren på høy gir dagen lang:) Jeg kan nok det meste av hennes sanger jeg også etterhvert...Kanskje like greitt å ikke nevne for minsten at konserten var åpen for alle;)
Ha en strålende helg videre store og små!
Anine

☆Therese sa...

Har du lilla gevanter og grønne strømper du også kanskje !!?
Ha ha ha - jeg skulle i allefall utrolig gjerne være på bussen når du setter i gang :o)
Mulig du hadde blitt kvitt unggutten "forever" etter en slik opplevelse.
Ha en deilig helg.

Unknown sa...

Jeg er med på sånn teater jeg altså. For hater å sånne folk som bøller på bussen for å komme til det sete lengst bak som er ledig.

Lene sa...

Altså - iblandt er det fristende å bare ikle seg noe flagrende grønnlilla - bare så man har unnskyldning for å kaste alle hemninger og spille usynlig teater både her og der. Kremt... Det hender altså jeg gjør det - og ikke alltid like usynlig heller... Men jeg må innrømme at jeg aldri har gått så drastisk til verks som det du nå planlegger ;)

Men jeg er med, altså - om man bare er mange nok - er det ikke så farlig å gå bananas. Det blir liksom de som ikke valgte dramafag som blir de unormale da. Prøv å gå på fotballkamp og meng deg med klanen - oppfør deg som folk, og se hvor mange venner du får. None!

Og skulle det likevel ikke være så enkelt å slippe alle hemninger - så serverer jeg noe som skulle hjelpe aldeles utmerket inne på bloggen min i dag. Dog ikke grønt og lilla - men grønt, iallefall ;)

Super lørdagskveld i stova :)
Klem :)

Mummimamma sa...

Jeg ler og ler =)
Ville så gjerne tatt den samme bussen som deg, den dagen du bestemte deg for å spille usynlig teater på bussen :)

Jeg hadde også en slik dramalærer på lærerhøyskolen. Så du har nok rett, det krever en viss type klær og oppførsel for å bli dramalærer :)
Min dramalærer foreslo heldigvis ikke usynlig teater på posten, det hadde ikke vært noe for meg heller, for jeg gikk på skole på en liten plass og ville ikke skjemt meg ut for alltid.

Jeg er så glad for at du deler dine hverdagsbetraktninger med oss, Emmeline, de beriker i allfall min dag!
Lørdagsklem fra Trøndelag

elin1976 sa...

Du har fått mail:OD

borghild sa...

He he... Hadde nok vært et syn med usynlig teater på den bussen! Men jeg må jo faktisk si at når bussen er full (bortsatt fra det ene setet helt bakerst), og folk må stå som sild i tønne, så er det jo pokker så irriterende at den som står nærmest det ledige setet ikke setter seg... For da blir det jo ikke så trangt for de andre som står, og den forbaska ungdommen får ingen grunn til å trenge seg bakover...:-) Nå høres det kanskje ut som jeg har pleid å være den forbaska ungdommen, men nei, jeg har vokst opp på et svært landlig sted, og visst tok jeg bussen to ganger om dagen (skolebussen, ikke rutebussen), men vi hadde sikkert 10 plasser hver til rådighet. Dessuten var jeg og min bror de første som gikk på...
Men jeg er veldig for usynlig teater, skulle ønske jeg opplevde det neste gang jeg gikk på posten, bare jeg slapp å delta...:-)
Ha en u(sann)synlig (ha ha.. dårlig humor, vet det...) god helg, klem B:-)

elin1976 sa...

Med ditt skarpe blikk og oppvakthet over for små detaljer tror jeg jammen du hadde rett igjen 2-0

Anonym sa...

He he he, takk for kjekke kommentarar. Før-bilde kjem veit du, men vil venta til eg har litt meir etter-bilder å visa. Kjøkkenet vert overraskande bra, og eg er glad at eg for ein gongs skuld høyrde på mannen sine ro-deg-ned-på-jorda-linda-argument. Egentlig ville eg jo rive tak og vegger og innredning på kjøkkenet og setje inn nye vindu, bygge hems osv osv. Men det får bli seinare (når Lottomillionane er på konto).

Syns dei siste innlegga dine er fantastisk bra. Medan eg "støypte" tenkte eg på deg og Jesus og Elin og alt slags (he he). Eg tenkte at du absolutt skulle ha skrive ei bok. Ei dagbok, ja, rett og slett bloggen din i bokform. Du hadde blitt millionær av det, Emmeline. Bridget Jones på norsk liksom, og ti tusen gonger betre. Kom igjen, ta sats, heile bloggverda elskar deg :)

Nå må eg køye snart, trur eg. Las i VG at damer som søv for lite kan få både den eine og den andre sjukdomen. Og eg med mine 5 timar søvn i døgnet slit sikkert snart med helsa i følge undersøkelsane.

Kos deg i verdas finaste by, og så hadde det vore heilt topp om du kom til Stavanger ein gong ;) Stor stor klem

PS! Ja, det er ein av Samsons leikespadar eg brukte i sementen :)

Anonym sa...

Du skriver så HERLIG! Jeg ler meg i hjel! Gleder meg nesten til jeg skal ta bussen til byen på mandag!
:-)
Ha en strålende helg!

Lena sa...

ååååå...si ifra da en dag eller to i forveien. Jeg bare MÅ rekke den bussen *latterkrampe*

Nina i Paradiset sa...

Ha ha!!
Du MÅ gjøre det!! -så får vi rapport etterpå!

♥bagatellar♥ sa...

Synd jeg ikke bor nærmere, for jeg kunne godt tenke meg å være med i det usynlige teateret ditt. Disse dramalærerinnene er noen flagrende vesener her i bygda hvor vi har lærerskole(høgskule)kanksje ikke så ille lilla lenger, men desto lett gjenkjennelige. Synes jeg ser opptøyene på posten gitt, ikke å anbefale. Tror nok noen har litt manglende kontakt med den virkelige verden,om en er kjent skuespiller kan en muligens slippe unna med et sånt stunt, men hallo, andre vanlige dødelige vil jo bli uglesett i all evighet og litt til.

Ser ofte lignende situasjoner, og er tydelig vis ikke alene om å ønske å skape en viss oppmerksomhet rundt det. Men, en vet jo hvem som kommer til å ende med rykte som "hun der gale moren til..." så hittil har jeg nøyd meg med å veilede vedkommende når det har passet seg slik.. for ofte er det jo faktisk tankeløshet og manglende innsikt som ligger bak.

Related Posts with Thumbnails