onsdag 8. desember 2010

Julegaver og ønskelister


Så er vi i gang med julegavekarusellen.... (*enten man ligger -eller faktisk løper rundt og deltar;) Min erfaring er at man kan kjøpe julegaver med veldig ulik tilnærming! Gårsdagens eksempel fra Emmelinehjemmet er den typiske mannen som går inn på COOP OBS og kjøper alle gavene i løpet av et kvarter. Uavhengig av hva folk måtte ønske! Litt sånn: Aaahhh - her er det en kniv på tilbud, da kjøper vi kniver til alle i år;) Kall meg gjerne snobbete -men jeg er ikke så begeistret for en sånn bli-fort-ferdig taktikk!


Emmeline har prøvd mange ulike tilnærmingsmåter for å finne perfekte gaver til jul. For to år siden, ble den største Emmelinesønnen så skuffet på julaften, at han ikke klarte å skjule det. Han fikk ingenting som han ønsket seg. Jeg holdt lange foredrag om utakknemlige unger av typen: tenk på barna i Afrika--hvor mye får de til jul egentlig? Samtidig er det jo kjedelig når man ikke har peiling på hva som slår an hos eget barn.


I fjor innførte vi derfor krav om ønskelister i vår familie. Som mor gikk jeg foran med et godt eksempel. Min ønskeliste var av typen: *Jakke av merke X eller Y. Størrelse gigant, Farge blå eller rød. Pris medium, finnes i folkelig butikk, med åpningstid fra a til å: Pluss et bilde av jakken hentet fra nett. Jeg hadde en lang liste. Det var små ting og store ting, billige og dyre. Alt med bilde og forklaring. Dermed fikk jeg også en julaften som jeg sjeldent har hatt før, jeg fikk akkurat det jeg ønsket meg.


Men så er det faktisk sånn at noen ikke liker ønskelister. De liker å finne gaver på egenhånd. Kanskje de har kjøpt alle gavene på salg i fjor? Kanskje de liker å tenke ut noe helt selv. Det finnes jo også sånne som absolutt ikke ønsker seg noe; NEEEI jeg ønsker meg bare snille barn ( les: Emmelinemannen) Jeg har alt jeg trenger! Nåja, har de egentlig det? Kommer de aldri mer til å trenge dorull for eksempel? Puff...Jeg tviler på det!!


Emmeline er "heldigvis" så materalistisk at hun ikke har problemer med å ønske seg en lang lang liste, med alt fra fint ullpledd ( Pentik)  Kusmi tea (* med smak fra St Petersburg) melkeskummer ( Nespresso), frittstående fuglebrett til altanen som jeg har sett hos Silje-sin! og tekopper fra Åhlens ( Jeg har faktisk kun EN slik kopp, men i fjor ble dette ønsket boikottet av uviss grunn)  På listen finnes det mye mer...Her er bare noen av de mest fotogene ønskene tatt med:)

Emmlines mamma er av typen som ikke kan holde på en hemmelighet, selv om man ikke vil vite den. I dag har jeg handlet julegave til deg. Vil du vite hva det er? Neida, svarer jeg, det er ikke nødvendig. Da svarer Emmelines mamma at det er helt greit. Men dere trenger noen nye dyner, gjør dere ikke? Dermed vet man at man jo hva som er i pakken, og etterpå vil Emmelines mamma at Emmeline skal se oppi posen for å godkjenne dynen FØR den pakkes inn. Du snakker meg om spenning! Personlig syns jeg det å kjøpe julegaver er et høydepunkt hver år. Jeg skriver lange lister med alternativer til gaver som kan være aktuelle for den enkelte, og så går turen ut i kaoset på det ene kjøpesenteret etter det andre. Det er julemusikk på høytalerne og svette mannfolk som banner. Alle er på jakt etter den perfekte gaven eller det perfekte tilbudet. I år har vi handlet litt på forhånd, men nå venter jeg bare på at Danskebåtsyken skal roe seg ned.....og så er jeg klar:) Er du i rute, har du ønskelisten klar, eller er du en av dem som ikke ønsker deg noe?? For dem som venter på noe godt så blir det trekning i morgen;) SEE U! 

Bildene er enten fra meg selv, eller fra Åhlens:) 

29 kommentarer:

HusmorDronninga sa...

Jeg synes FAKTISK at man kan holde seg til ønskelisten jeg..
Når medlemmer av familien konsekvent overser den meget spesifikke ønskelisten, og kjøper kaffekopper i stedet for kaffetrakter.."syntes å huske at de ønsket seg noe med kaffe..."
Eller eggekoker når man ønsker seg Greengate Eggeglass, røde med hvite prikker... Ja du skjønner poenget..

Heia Spesifikke ønskelister!!

Lobeliadamen sa...

ha ha ha....må le av den derre OBS-tilnærmingen :-) Kniver på tilbud - ja da får alle kniver...ha ha ha ha.......vi har hatt noen sånne vi også....ups.....(eller OBS!)
Ønskelister er helt genialt spør du meg. Selv om Bøtteknotten på 6 sier han ikke vil skrive ønskeliste, for da vet han jo hva han får. Hmprh.....
Så hans alternativ er å krysse ut (med sort sprittusj!) ALT (utenom de rosa sidene) i ALLE leke-reklame-blader som dumper ned i postkassen. He's in for a BIIIG dissapointment! ha ha :-)

God bedring!
Klem W

anita_senorita sa...

D skriver så utrolig bra :) Jeg har planlagt hva jeg skal gi må bare vente på pengen før jeg får kjøpt inn alle julegavene :P

Kari sa...

Moren min stod for alle julegaveinnkjøp og de tre første julene etter at hun døde, fikk vi mange interessante gaver av min far. Da jeg etter den tredje julen pakket opp smørbrødgrill, så spurte jeg pent om å få kjøpe min egen presang. Resultatet ble at jeg også fikk ansvaret for å kjøpe resten av presangene for faren min...

Jeg ber alltid om ønskeliste, men iår har ingen svart meg. Kjenner at jeg blir litt småirritert og får nesten lyst til å følge "kniv"-metoden.

Håper det går bedre med svimmelheten din.

Kari :-)

***Hos Mutter*** sa...

Det kan være svært med de julegaver, for nogle ( ligesom os 2 ) elsker at købe gaver til andre og finde præcis det rigtige, mens andre hader at skulle have pengepungen op. Herfra opstår mange skuffelser.
Ønskesedler er gode, men hvis der kun står 1 eller 2 ønsker på dem, hader jeg dem, for så er det ikke ønskesedler men istedet bestillingssedler.

Blonder og perler sa...

Jeg forlanger ønskelister fra mine nærmeste. det er da hyggelig å gi bort noe du vet at de ønsker seg! Har nok av ting liggende som jeg har fått i gaver, som nok antagelig er kjøpt etter "coop"-metoden. man skal vel ikke klage på gaver man får, men når man får samme tingen tre år på rad, begynner jeg å lure..

Sønnen min var 15 år og fikk salatbestikk av tante til jul..glemmer aldri det ansiktet.

Alt i alt så har vi kanskje et luksusproblem, men det er moro å få og gi gaver.

Ha en fin kveld.

Fjordheim sa...

Jo jeg ønsker meg faktisk en hel masse. Men har aldri laget ei så detaljert ønskeliste. Men det var virkelig en god ide til neste år.
Håper du blir i bedre form snart.
Ha en god kveld :)

~ ♥ LISBETH ♥~ sa...

...hørte kassadamen på OBS fortalte om en mann som hadde kjøpt for 10000- titusen!!! i janus ullundertøy i dag!
Snakker meg om å gjøre kort prosess! *humre*

Lisbeth sa...

Ja ønskelister må der til og det er min ældste datter der står for at finde ud af det..:-o)
Før ønskelistetiden, ville alle bare have gavekort. Da satte jeg mig på bagbenene og sagde at så fik de ingen ting.
Magen til kedelige mennesker...;)
Nogen gaver der er for dyre går vi sammen om. For vi har et budget!Puha,tænk om en af børnene fik for 50 kr. mere end den anden.
Det er der nogen der går meget op, jeg nævner ingen navne...:-)
Alt jeg kan købe på nettet gør jeg, og der kan man få alt eller det meste.
Min ældste stedsøn, da han var i 20erne, købte han strømper til hele familien...lol...sorte til hankøn og lyserøde til hunkønnet...:-o)
Og vi moret os lige meget hver jul.

Hvordan går det med hodet, var det ikke noget med at du havde web-forbud??

God bedring fra Lisbeth

Monika sa...

tjo hooo.....
her er vi nesten i mål ;)
siste pakke blir innkjøpt på FK...
da minstemann ønska seg FK. termodress --- er man bonde sønn så MÅ man ha det ;)

og ønskelister er lurt - også for doruller og snille barn
SMIL

karen sa...

De fineste julegavene er kanskje å finne hos frydpaajord.com.
av barn - for barn:)

Iallfall fint supplement til andre gaver!

Frøken Miks sa...

Godt og viktig innlegg nå i disse gavetider!
Selv har jeg en mor som i alle år har ønsket seg ingenting...for så å trekke pusten og uttale: jeg får jo aldri det jeg ønsker meg uansett, så det spiller jo ingen rolle...
Så, i fjor så jeg meg igrunnen litt lei på det der og tok følgende ( svært effektive og vellykkede) grep;) :
Pakket inn en stooor eske- med ingenting i!
Dere skulle sett ansiktsuttrykk nr1, da hun så den stooore pakken som var til HENNE! O' lykke:D
Og IKKE MINST ansiktsuttrykk nr 2...da det ikke var noe oppi...AKKURAT hva hun hadde ønsket seg! Og hun kan aldri mer si hun aldri får det hun ønsker seg:D
I år kom det ønskeliste fra den kanten, gitt;)
God pakkehandel!

Anonym sa...

Herlig, joda ønskelisten har vært klar ei stund med alt fra billig niffnaff som småguttene kan kjøpe selv, til dyrere niffnaff (veske) som størstegutten kan kjøpe. Alt selvfølgelig med butikknavn i parentes! Dyreste ønsket hadde også faktisk bilde med på kjøpet.Ikke min feil at nærmeste kjøpesentert hadde akkurat den vesken i reklamen...;)

Inkala

vonbrumm sa...

Føler vår tilnærming er en mellomting, men kanskje nærmere Emmelinemannen ? Velger et par utmerkete butikker: XXLsport, bokhandel, vinmonopolet, lekebutikk og kjøper 90% av gavene der. Noen får det samme år etter år, vin for eksempel, eller bøker- det trenger man flere av. ølger han janusmannen- alle må da trenge ullundertøy i dette iskalde landet? Husker jeg og min bror ble overrasket og skuffet over hardangersømsduk i vår ungdom, men nå som grandtanten som sydde de er død for mange år siden setter vi desto større pris på de.

Anonym sa...

Hallo.Familien min mener min ønskeliste er kjedelig--det er bøker--musikk og blomster hvert år.Men får alltid det--så jeg er glad.God bedring forsatt til deg. snøhilsen fra Grete

Anonym sa...

Hvor kan man få tak i det fine fuglebrettet?

Anonym sa...

Vi skriver også ønskelister her i huset. Problemet er bare hva jeg skal kjøpe til foreldre og slekt som ikke ønsker seg noe... Jeg hadde veldig sansen for det fuglebrettet! Er det Ålhens sitt, og selges det nå... vet du? :o)
Anne Terese

Tones lille interiørhjørne sa...

Jeg liker ønskeliste.... tull å kjøpe noe man Ikke trenger... jeg er faktisk ajour på gavefronten.... deilig... klem

Trollmora sa...

kjære du. Nå må du bli frisk stakkar. Jeg har faktisk et tips som hjelper mot danskebåtsyken og dets varianter. 1 liter vann 2 never ris, 1ts salt og 1 ts sukker. Kok til risen er overmyk. Sil av vannet. Dette vannet skal du drikke. Så mye du klarer og orker. Varmt eller kaldt. Det stabiliserer magen. Promise. Nydelige bilder i dag altså. Ble helt borte jeg :) god bedring!

mali-mo sa...

God bedring til deg ;)

Har noe slags sykdom her jeg og, ikke svimmelhet og heldigvis ikke oppkast, medbarnebursdag imorgen satser jeg på stigende form...;/

Håper du får masse fint til jul!

Klem ;)

Anonym sa...

Ønskeliste er helt nødvendig å gi fra seg, ihvertfall når HELE resten av familien ikke engang vet hva Greengate og andre "nødvendige" interiørartikler er... Jeg krysser fingre og håper at de faktisk leser den!
God bedring til deg :o)

Anonym sa...

Fantastisk innlegg!! Som alltid!:-) Fortsatt god bedring!
Frøken miks: hahahahahhaa! En sånn pakke vurderer jeg til svigermor som svarer ingenting og som aldri kommer med ønskeliste!!

Lottemora sa...

Jeg har faktisk skrevet et liten ønskeliste i år, og lagt den ut på bloggen min. Jeg har jo i tillegg bursdag noen dager før jul, og da er det greit å henvise til bloggen min når alle spør om gaveønsker.

Anonym sa...

Jeg er nok desverre av den typen som helst ikke vil ha gaver, jeg vil helst handle selv (gavekort typen?)Hvis noen skal gi meg noe likevel bør det være en blomst eller noe sånt...
Jeg liker ikke gaver som er dyre og så ikke passer inn hos meg...skivebom
Praktiske ting som ullstilongser osv går igjen hos gubben.
Ellers bygger vi hus, den ultimate julegave til oss begge....

Sommerhusliv Hele Aaret sa...

Jeg elsker at læse her hos dig,
bliver i så godt humør resten af dagen.
Ang. ønskesedler ved jeg ikke noget bedre, end når jeg har noget at gå efter.
Hader faktisk at handle bare for at handle.
Jeg har svigerforældre, som jeg tror hader julen.
De har aldrig spurgt mine unger efter en ønskeseddel, de giver dem bare penge i en kuvert , det samme til os voksne.( det er der ikke meget jul i).
Holder heller aldrig julefrokoster.
Det pisser mig så meget af.
Har ihvertilfælde aldrig inviteret os til det.
Julen for mig er en tid, hvor man hygger sig sammen og forkæler hinanden med lige det de ønsker sig.
Sidste år holdt jeg jul med mine svigerforældre, de gav hinanden en gave hver, min svigermor som er ryger, fik en udlufter af min svigerfar, så han var fri for hendes røg.
Man kunne bare se, hvor skuffet hun blev og jeg blev bare så vred, over at man kan finde på at ødelægge julen med sådan en gave ( syntes virklig han var for meget).
Derfor har jeg ikke lyst til at holde jul, med nogen der ikke har lyst til at glæde hinanden, istedet for at gøre hinanden kede af det.
Så i år har jeg besluttet, at vi holder julen sammen med mine drenge (to styks) og min svigerdatter.
Og julfrokosten holder vi med venner der elsker julen, som jeg selv.
Og gaverne er jeg ved at have styr på og de er fundet efter nogle fine udfyldte ønskesedler, så ved man at man ikke går helt galt i byen.
Ha´en dejlig dag.
Knus Susi

Catje sa...

Jeg er for ønskelister og har en lang en sjøl, men syns ikke det er noe morsomt å kjøpe etter en alt for detaljert liste. Jeg ønsker meg f.eks klær og syns det er spennende å se hva folk finner på :) Alle ønsker vel også å finne den perfekte gaven som mottaker ikke vet hun/han ønsker seg ennå!

Catje

Esther sa...

du får sagt det du, emmeline!
helt herlig å lese bloggen din!

Selv kommer jeg hvert år med krav om ønsker/ønskeliste. Like vanskelig åfå hvert år, men jeg orker ikke gjette hva over 20 stk ønsker seg til jul hvert år!

A seachadora arts e bijoux sa...

Lindíssimos!!!
Parabéns...Bjs
RE

Danden sa...

Fantastisk innlegg, Emmeline! Jeg lo flere ganger, det er så utrolig godt beskrevet!:o) Imponerende at du klarer å blogge i det hele tatt - med tanke på at du fortsatt er på en båt som stadig rugges frem og tilbake, opp og ned. DIGGER bloggen din! Takk for nok et godt innlegg, og god bedring!

Klem Randi

Related Posts with Thumbnails